G4Media.ro

Infecționistul Cătălin Apostolescu era în spital când a izbucnit incendiul: Era zgomotul…

Sursa Foto: Facebook/vecinadeladoi.ro

Infecționistul Cătălin Apostolescu era în spital când a izbucnit incendiul: Era zgomotul alarmei, erau ţipetele pacienţilor… Încercam cu disperare să scoatem cât mai repede pacienţii. Nu ne-am limitat doar la tărgile pompierilor, i-am scos şi în pături

Doctorul Cătălin Apostolescu este medicul infecţionist care era de gardă în spitalul „Matei Balș” când a izbucnit incendiul devastator. Acesta a relatat vineri seara la la Antena3 momentele de groază cu care s-au confruntat împreună cu alți colegi. El a spus că au intervenit imediat, au oprit curentul și au spart geamurile pentru a putea ajunge la pacienţii care strigau după ajutor.

„Am auzit un strigăte. Era o voce bărbătească. Apoi am auzit alt strigăt de ajutor. Era o voce feminină. Am ieşit din camera de gardă, dar deja pe hol era fum foarte, foarte gros şi nu am mai putut să înaintez. Şi atunci am ales varianta să salvez oamenii care erau în balcon. Eram la vreo 8-10 camere de salonul unde a izbucnit incendiul. Sistemele de alarmă au pornit imediat şi noi am fost cei care am oprit curentul”, a relatat medicul.

Acesta a explicat că explozia s-a auzit după câteva minute de la momentul când a început incendiul.

„La început nu a fost nicio explozie, dar după 3-4 minute s-a auzit o bubuitură. Eu ieşisem deja pe balcon, acolo erau mai mulţi pacienţi, am încercat să deschid şi alte geamuri, dar nu am putut să le forţez, erau din termopan. Am încercat să intru pe altă parte din clădire, iar nu am putut din cauza fumului. Între timp, colegii începuseră să evacueze din pacienţi”, a comentat Cătălin Apostolescu la Antena 3, citat de adevarul.ro

Alte momente de groază relatate de Cătălin Apostolescu:

„Era zgomotul alarmei, erau ţipetele pacienţilor… Încercam cu disperare să scoatem cât mai repede pacienţii. Nu ne-am limitat doar la tărgile pompierilor. I-am scos şi în pături. Trebuia să ne mişcăm cât mai repede. Au fost afectate de incendiu două saloane, alte două de fum. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Care a fost sursa nu ştiu. Infirmiera a intrat în salon, focul izbucnise deja, nu a putut să vadă prea mult. Focul a izbucnit în mijlocul salonului. Erau trei paturi în acel salon, toate trei ocupate. Infirmiera care tocmai ieşise din salon a auzit un strigăt, s-a întors şi a văzut pacientul cum ardea. A pus o pătură pe el şi a oprit sursa de oxigen. Nu a putut să înainteze şi să oprească oxigenul şi la ceilalţi”.

Potrivit medicului Cătălin Apostolescu în saloane nu era foarte frig și că el nu știe să fi existat aeroterme în saloane, tocmai penntru că nici nu era indicat, având în vedere că în tot pavilionul, pacienții erau dependenți de oxigen.

„În timpul nopţii nu a fost foarte frig. Nu a fost o temperatură confortabilă, dar nici foarte rece. În tot pavilionul, aproape toţi pacienţii erau dependenţi de oxigen şi le-am spus la internare să nu aducă mijloace de încălzire. Ăsta a şi fost motivul pentru care noi am adus în saloane pături suplimentare. Nu ştiu să fi fost aeroterme în saloane, nu cunosc fiecare caz individual”, a spus Apostolescu.

El a precizat că exista temere în privința unui astfel de accident

„Consumul de oxigen la nivelul întregului spital a crescut enorm de când a început pandemia COVID. Evident că ne temeam… În fiecare salon avem câte 2-3 pacienţi la care merge oxigenul din plin. 15 – 20 până la 30 de litri pe minut. Şi o scânteie electrostatică poate să declanşeze un incendiu. Toate spitalele COVID sunt supuse acestui risc”, a comentat medicul infecţionist.  

Medicul Cătălin Apostolescu a fost numit recent  director medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Sursa Foto: Facebook/vecinadeladoi.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Domn doctor Apostolescu: un om dedicat meseriei 200%. Foștii pacienți au numai cuvinte de lauda despre dansul. Un om modest, nu i-a plăcut sa apară în presa deși este cel puțin la fel de competent pe cât sunt cei care își dau cu părerea pe la televiziuni despre noul coroavirus. Un om care în grija căruia ți-ai dori sa fii dacă ai fi bolnav.

  2. Daca mai multe persoane au simptome de Covid si suna la salvare, sunt culese pe rand intr-un soi de maxi taxi si debarcate intr-o curte de spital, pe motiv ca „nu sunt locuri”. Deci cum s-au gasit deodata 100 de locuri?

    • Pentru ca nu se mai interneaza cazuri usoare si medii care pot fi tratate acasa. A zbierat toata populatia ca de ce nu esti lasat sa te tratezi acasa si ca dictatura medicala, ca se ocupa spitalele cu covizi si nu mai ai unde sa-ti faci o rinoplastie. Acum esti lasat sa te tratezi cu uleiuri esentiale. Cei care au fost mutati sunt cazuri severe care necesita oxigen, vor avea prioritate in fata celor care au simptome ceva mai putin grave si care pot fi tratati in ambulator.

  3. Ard spitalele ca sa nu se plictiseasca lumea sa aiba ce citi. Multa vorbaraie apoi fiecare isi vede de treburi ca si pana acum.

  4. Deci, la 3 paturi asistenta a inchis Oxigenul doar la unul din paturi. Cand, in mod normal, trebuia sa inchida un robinet care bloca tot Oxigenul de pe etaj.
    Deci, am avut un Furnal alimentat cu Oxigen in toata regula.
    La Furnal se baga pe sus carbuni si minereu de fier, si pe jos se baga sub presiune Oxigen.
    Jos de tot curge fonta la vreo 2000 de grade C.
    Adica, dupa Tragedia de la Piatra Neamt, inca nu s-au instalat Robinete Centralizatoare de Oxigen pe tot etajul.

  5. Deci se confirma exploziile despre care procurorii pare sa nu le bage in seama.

  6. Medicul erou cum il prezenta ieri antena3 mie teama ca va infunda puscaria.