G4Media.ro

Infestările cu gândaci au crescut cu o treime în Spania. Schimbările climatice,…

Sursa foto; Erik Kartis/ Pexels

Infestările cu gândaci au crescut cu o treime în Spania. Schimbările climatice, o posibilă cauză

Se crede că temperaturile în creștere din Spania sunt responsabile de creșterea numărului de gândaci germani rezistenți la insecticide relatează Euronews.

Schimbările climatice ar putea provoca o creștere îngrijorătoare a numărului de infestări de gândaci în Spania, precum și modificări ale compoziției lor genetice.

Până în prezent, în acest an, autoritățile spaniole au raportat o creștere semnificativă a infestărilor – cu 33% față de rata din 2023.

Experții spun că temperaturile ridicate record sunt de vină pentru acești gândaci „mutanți”. Căldura crescută înseamnă că ciclurile metabolice ale dăunătorilor se accelerează – iar acest lucru este deosebit de evident în cazul gândacului germanic. Acest lucru este îngrijorător, deoarece această varietate este răspândită în case și în întreprinderile legate de produse alimentare.

Temperaturile mai ridicate decât media înseamnă, de asemenea, că sezonul de reproducere al creaturilor devine mai lung, iar rezistența lor genetică la insecticidele convenționale a fost îmbunătățită.

Toți acești factori sunt legați de o problemă de sănătate publică mai amplă și mai gravă, fiind raportate apariții mai frecvente atât în unitățile rezidențiale, cât și în cele comerciale.

Cum au cauzat schimbările climatice aceste schimbări la gândaci?

Jorge Galván este directorul Asociației Naționale a Companiilor de Sănătate a Mediului (ANECPLA). În cadrul unui interviu acordat ziarului spaniol 20 Minutos, acesta a declarat că experții sunt îngrijorați de faptul că această schimbare genetică face dificilă controlul eficient al populației de gândaci.

Totuși, cei care se ocupă cu controlul dăunătorilor încearcă să lupte împotriva acestei probleme în creștere. Aceștia se orientează spre utilizarea unor metode mai puțin invazive și mai durabile, de la îmbunătățirea practicilor de igienizare la capcane mecanice.

Necesitatea acestor metode diferite pare să fie încălzirea globală. În ultimii ani, Spania a făcut o trecere treptată de la o climă subtropicală la una tropicală, ceea ce determină perioade active mai lungi pentru dăunători precum gândacii.

Gândacul german a fost detectat pentru prima dată în Europa în secolul al XVIII-lea și a fost controlat prin diverse metode timp de decenii.

În anii 1990, pulverizarea insectelor a fost înlocuită cu utilizarea de „momeli dulci”, care conțin insecticide. Acestea eliberează mai puține substanțe chimice care pot dăuna mediului.

Rasa actuală de gândaci este din ce în ce mai insensibilă la acest tip de ucigaș, ceea ce înseamnă că mai mulți dintre ei pot supraviețui – și pentru mai mult timp.

Varietatea germană a fost odată izolată în regiunea Insulelor Canare, în largul coastei Marocului, în zonele continentale, inclusiv în Andaluzia și pe coasta mediteraneană, precum și în Insulele Baleare din estul Spaniei.

Gândacii tind să iasă din propria formă de hibernare pe măsură ce se apropie primăvara, iar acum, pe măsură ce temperaturile se încălzesc, proliferarea acestor dăunători în Spania reprezintă o preocupare tot mai îngrijorătoare pentru sănătatea publică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sa-i facem friptura.

  2. Proteină la îndemână. Gratis.

  3. La Bucuresti sunt membri ai familiei.