G4Media.ro

Inflaţia din Marea Britanie a atins în iulie un nou maxim al…

Foto: Pexels

Inflaţia din Marea Britanie a atins în iulie un nou maxim al ultimilor 40 de ani, de 10,1% în termeni anuali

Inflaţia din Marea Britanie a atins în iulie un nou maxim al ultimilor 40 de ani, de 10,1% în termeni anuali, deoarece creşterea preţurilor alimentelor şi energiei a continuat să pună presiuni sporite asupra gospodăriilor, transmite CNBC, citată de News.ro.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 10,1% în termeni anuali, potrivit estimărilor publicate miercuri de Oficiul Naţional de Statistică, fiind peste prognoza de consens a Analiştilor intervievaţi de Reuters, de 9,8%, şi în creştere de la 9,4% în iunie.

Inflaţia de bază, care exclude energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, a ajuns la 6,2% în anul încheiat în iulie 2022, în creştere de la 5,8% în iunie şi peste previziunile de 5,9%.

Randamentele obligaţiunilor britanice pe termen de 2 ani au crescut miercuri dimineaţă după publicarea datelor referitoare la inflaţie, cu peste 0,26 puncte procentuale, la 2,41%, cel mai ridicat nivel atins din noiembrie 2008.

Creşterea preţurilor alimentelor a avut cea mai mare contribuţie la ratele anuale ale inflaţiei, între iunie şi iulie, a spus Biroul Naţional de Statistică, în raportul său.

”Supermarketurile nu au avut de ales decât să transmită creşterile de preţ de la furnizori, ele însele confruntându-se cu o inflaţie fără precedent a costurilor cu materiile prime şi ingredientele”, a declarat Kien Tan, director de strategie de retail la PwC.

”Acest lucru a fost deosebit de acut în categoriile cu forţă de muncă şi utilităţi intensive, cum ar fi produsele lactate, cu rapoarte despre preţul unei cutii de lapte care a crescut de peste două ori în ​​unele magazine, de la începutul anului.”

Biroul de statistică a reiterat că estimările sale orientative privind inflaţia preţurilor de consum ”sugerează că indicele preţurilor de consum ar fi fost mai mare în jurul anului 1982.

Banca Angliei a implementat şase creşteri consecutive ale ratelor dobânzilor, în încercarea de a controla inflaţia, iar la începutul acestei luni a efectuat cea mai mare majorare unică din 1995, proiectând că Regatul Unit va intra în cea mai lungă recesiune de la criza financiară globală în trimestrul patru al anului.

Banca se aşteaptă ca inflaţia să depăşească 13,3% în octombrie.

Candidaţii la conducerea Partidului Conservator, Liz Truss şi Rishi Sunak, dintre care unul îl va succeda pe Boris Johnson în funcţia de prim-ministru pe 5 septembrie, potrivit unui sondaj între membrii partidului, sunt supuşi unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a oferi soluţii radicale la criza istorică a costului vieţii din ţară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Experții britanici ce părere au?

    • Păi se putea să nu apară un dac liber pe care să nu-l tufe grija de altu’ ? Lasă tu experții britanici că ei sunt bine mersi. Așa le cânta lumea prohodul și cu brexit-ul. Ia vezi matale cât e lira (nu aia turcească Isărexule). Hai să ne vedem de experții noștri de la Rumânistan. Ăștia ne duc pe culmile dezvoltării de 30 de ani și voi tot îi votați ca chiorii pentru o pungă de orez. Tu specialistule, o să votezi marea schimbare hauriferă sau nu ? Zi-ne drept, ca să nu te muști de piept!