Inflația în Turcia ajunge la aproape 62% în noiembrie, în ritm anual
Creșterea prețurilor de consum, alimentată în special de deprecierea lirei turcești, a urcat la 61,98% în ritm anual în noiembrie, față de 61,36% în octombrie.
Cu toate acestea, ea a scăzut ușor de la 3,43% la 3,28% pe o lună în noiembrie, potrivit agenției AFP.
Deși cifrele oficiale sunt ridicate, ele sunt contestate de economiștii independenți de la Grupul de Cercetare a Inflației (Enag), care au estimat creșterea prețurilor de consum de la an la an la 129,27% în noiembrie.
De la alegerile din mai, care au marcat menținerea la putere a președintelui Erdogan, noua echipă aflată la conducerea Băncii Centrale și a Ministerului Economiei a majorat rata cheie de la 8,5% la 40% în încercarea de a reduce inflația.
Erdogan a fost reales în luna mai în urma unui angajament din campanie de a nu permite niciodată băncii centrale să crească rata cheie atâta timp cât va fi președinte.
Cu toate acestea, el a schimbat cursul, numind o nouă echipă de economiști respectați, pregătiți pe Wall Street și în sectorul privat, pentru a scoate Turcia din criză.
Potrivit analiștilor, o ultimă majorare a ratei cheie de 2,5% ar putea avea loc la următoarea ședință a băncii centrale din 21 decembrie.
Rata cheie ar putea rămâne apoi stabilă pe parcursul anului 2024.
Conform datelor oficiale, creșterea costurilor de împrumut a început să încetinească consumul – un obiectiv cheie al băncii centrale.
PIB-ul Turciei a crescut cu doar 0,3% între iulie și septembrie. Acesta crescuse cu 3,3% între aprilie și iunie.
„Banca centrală va saluta aceste cifre ca dovadă că cererea se temperează și că presiunile inflaționiste continuă să se diminueze”, a declarat Liam Peach de la Capital Economics.
„Cu toate acestea, reducerea inflației la niveluri mult mai scăzute va necesita ca politica monetară să rămână restrictivă pentru o perioadă extinsă și ne așteptăm ca banca centrală să lase ratele dobânzilor neschimbate pe tot parcursul anului 2024”, a adăugat el.
Standard & Poor’s a revizuit în noiembrie ratingul pe termen lung al Turciei de la stabil la pozitiv.
„Inflația pare să fi atins un vârf”, a precizat agenția de rating.
Dar a avertizat, de asemenea, că „resetarea politicii va dura cel puțin doi ani pentru a aduce inflația sub control”.
Analiștii îl acuză pe președintele Erdogan că a declanșat spirala inflaționistă, forțând banca centrală, teoretic independentă, să reducă dobânda cheie cu mult sub nivelul creșterii prețurilor.
Rata anuală oficială a inflației a atins un vârf de 85,51% în octombrie 2022.
Prinsă într-o spirală de devalorizare și inflație, Turcia se confruntă cu o inflație neîntreruptă de două cifre de la sfârșitul anului 2019, ceea ce face ca costul vieții să fie greu de suportat pentru multe familii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank