Inflația încetinește în SUA și în UE, dar rămâne în continuare prea ridicată
Inflația continuă să scadă pe ambele maluri ale Atlanticului, dar rămâne mult peste ținta de 2% stabilită de băncile centrale, care încearcă să o încetinească prin creșterea regulată a ratelor dobânzilor, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Potrivit indicelui PCE, preferat de Rezerva Federală americană (Fed), inflația a scăzut la 5% în februarie în ritm anual, în timp ce inflația de bază, adică excluzând energia și alimentele, s-a situat la 4,6%, cel mai mic decalaj între cei doi indicatori din ultimele luni.
Creșterea indicelui IPC, o altă măsură de referință a inflației în Statele Unite, în funcție de care sunt indexate pensiile, a scăzut în februarie la 6,0% în ritm anual, cel mai scăzut nivel din ultimul an și jumătate, semn că tendința este bine stabilită.
Într-o declarație, președintele american Joe Biden a salutat „progresele înregistrate în lupta împotriva inflației pe fondul unui șomaj scăzut și al unei creșteri susținute”, dar a recunoscut că „nu s-a terminat”.
În Europa, inflația continuă, de asemenea, să încetinească datorită unei acalmii a prețurilor la energie, dar, la 6,9% în martie, în ritm anual, creșterea prețurilor rămâne ridicată și continuă să se accelereze în cazul alimentelor.
Deși tendința este pozitivă, persistența inflației arată că bătălia pentru a o readuce la ținta de 2% pe an va fi una lungă atât pentru Fed, cât și pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care se așteaptă să continue să majoreze ratele dobânzilor.
Cu toate acestea, există riscuri: acela de a arunca economia în recesiune, în condițiile în care atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană sunt așteptate să înregistreze o creștere slabă în acest an, dar și de a destabiliza și mai mult un sector bancar care se află sub observație în urma prăbușirii băncii americane SVB și a salvării Credit Suisse.
Inflația anuală în zona euro a scăzut în martie pentru a cincea lună consecutiv, mai puternic decât estimau experții intervievați de Factset și Bloomberg, care se așteptau la o medie de 7,1%, după 8,5% în februarie.
Inflația prețurilor de consum, conform datelor publicate de Eurostat, a atins un nivel record de 10,6% în ritm anual în octombrie, după un an și jumătate de creștere neîntreruptă, accelerată de războiul din Ucraina.
Îmbunătățirea din martie s-a datorat în principal unei ușoare scăderi a prețurilor la energie de la nivelurile foarte ridicate atinse în urmă cu un an, după ce Rusia a invadat Ucraina.
Prețurile la energie (combustibil, electricitate, gaze etc.) au scăzut în medie cu 0,9% pe parcursul anului. În februarie, acestea erau încă în creștere cu 13,7%, iar creșterea sectorială atinsese un vârf în octombrie, cu un salt de 41,5%.
Veștile proaste au venit însă de la prețurile alimentelor, a căror creștere s-a accelerat la 15,4% în martie, după 15% în februarie.
Ajustată pentru prețurile volatile la energie și alimente, așa-numita inflație „de bază”, mai reprezentativă pentru tendințele pe termen lung, a crescut și mai mult, ajungând la 5,7% în februarie, un nivel record cu mult peste plafonul de inflație de 2% stabilit de BCE.
Inflația bunurilor industriale a încetinit la 6,6% (-0,2 puncte procentuale față de luna precedentă). Însă prețurile serviciilor au crescut cu 5%, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât în februarie.
Spre creșteri salariale?
„Inflația de bază rămâne o preocupare pentru BCE (care) va continua să majoreze ratele pe termen scurt”, a comentat Bert Colijn, economist la ING Bank, care se așteaptă la o creștere de 25 de puncte de bază în mai și din nou în iunie.
Jack Allen-Reynolds, expert la Capital Economics, este de aceeași părere. „Factorii de decizie ai BCE nu se vor concentra prea mult pe scăderea inflației globale din martie și vor fi mai mult preocupați de faptul că rata subiacentă a atins un nou nivel record”, a spus el.
Expertul se așteaptă ca prețurile la energie să continue să scadă în lunile următoare, precum și prețurile la alimente și ca inflația globală din zona euro să încetinească. Dar el își face griji în legătură cu posibilele creșteri salariale care ar putea alimenta o creștere a serviciilor, pe fondul unei piețe a forței de muncă tensionate.
Eurostat a anunțat vineri că rata șomajului a fost stabilă în februarie, la 6,6% din populația activă, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în cele 20 de țări care împart moneda unică.
BCE a majorat deja ratele sale cheie cu 3,5 puncte procentuale din iulie și nu intenționează să se oprească aici, în pofida tulburărilor recente care afectează sectorul bancar și a previziunilor de creștere foarte slabe pentru acest an.
Fed este, de asemenea, hotărâtă să readucă inflația la normalitate prin majorări de rate, dar criza din sectorul bancar o face să fie prudentă. Această criză duce la o înăsprire a condițiilor de creditare, ceea ce echivalează cu o majorare a ratei, a declarat președintele Fed, Jerome Powell.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank