Inflația și avortul, cele mai importante teme pentru americani înainte de alegerile din noiembrie (Sondaj)
Inflația și problema avortului reprezintă cele mai importante subiecte pentru alegătorii americani cu mai puțin de două luni înainte de scrutinul intermediar prevăzut pentru începutul lunii noiembrie, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat la nivel național.
Dacă democrații și mulți independenți sunt motivați de chestiunea dreptului la întreruperea de sarcină, republicanii sunt favorizați atunci când este vorba despre gestionarea economiei și direcția în care se îndreaptă Statele Unite, a indicat sondajul NPR/PBS NewsHour/Marist.
Inflația, preocuparea principală
Potrivit rezultatelor sondajului realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.236 de adulți – din care 1.151 alegători înregistrați – în perioada 29 august – 1 septembrie (cu marja de eroare +/- 4.1), americanii au numit inflația ca preocuparea lor principală, urmată de avort. Acest lucru nu este surprinzător având în vedere peisajul economic dificil, cu o inflația aflată aproape de maximul ultimilor 40 de ani și cu prețuri ridicate pentru alimente, combustibili și locuințe.
În general, 30% dintre respondenți au identificat inflația ca principală lor problemă, dar aceasta este în scădere cu 7 puncte față de ultima dată când întrebarea a fost pusă americanilor în iulie, când a fost de 37%.
Inflația este o preocupare majoră pentru republicani (40%) și independenți (37%). În același timp, doar 13% dintre democrați văd inflația ca tema principală.
În același timp, problema avortului este considerată una importantă de 22% dintre respondenții la sondaj, reprezentând principala chestiune pentru democrați (35%), dar doar 22% pentru independenți și numai 10% când vine vorba de republicani. Problema avortului a cunoscut o creștere de 4% în ceea ce privește preocupările americanilor față de sondajul similar din iulie.
Pe locul trei în preocupările americanilor se numără îngrijirea medicală (13%), urmată de audierile comisiei ce anchetează incidentele violente de la 6 ianuarie (9%), imigrația (9%), controlul armelor de foc (7%) și nivelul ridicat al criminalității (5%).
În ceea ce privește subiectele care-i preocupă pe americani în funcție de orientarea lor politică, democrații au identificat avortul ca problema de top (35%), urmată de audierile comisiei din 6 ianuarie (22%), îngrijirea sănătății (16%) și inflația (13%).
Pentru republicani, inflația a fost de departe principala problemă (40%), urmată de imigrație (22%) și avortul (10%).
De asemenea, pentru independenți, inflația a fost, de asemenea, preocuparea principală (37%), urmată de avort (22%) și îngrijirea sănătății (12%).
NPR, care a comentat pe marginea rezultatelor anchetei de opinie, a precizat că menținerea inflației pe primul loc în topul subiectelor care-i preocupă pe americani îi avantajează pe republicani, care au un avantaj de 39%-26% față de democrați atunci când respondenții au fost întrebați care dintre partide ar reuși să gestioneze mai bine economia. Aceasta include un avantaj de 40%-17% cu independenții, un rezultat foarte bun pentru Partidul Republican.
De asemenea, 57% dintre respondenți, inclusiv 63% dintre independenți (o cifră record), au spus că politicile economice ale președintelui democrat Joe Biden au făcut economia mai slabă, cel mai prost rezultat înregistrat în această chestiune în mandatul său.
În sfârșit, într-un alt semnal negativ pentru democrați, 62% dintre americani s-au declarat convinși că țara se află în recesiune.
Avortul preocupă independenții
Avortul continuă să fie un motiv cheie pentru democrați, deoarece trei sferturi (77%) au declarat că decizia Curții Supreme din această vară, care a pune capăt dreptului constituțional la avort, îi face mai probabil să voteze, aproximativ la fel ca și imediat după hotărârea forului din iunie. La rândul lor, chiar dacă inflația a fost problema principală pentru independenți, 58% dintre aceștia au mai spus că decizia Curții Supreme i-a făcut mai probabil să voteze.
Comentând pe marginea acestor rezultate, analiștii au afirmat că independenții, care sunt un grup cheie în districtele swing, care nu au un câștigător potențial clar, văd inflația și avortul ca preocupări majore. Rezultatele finale ale scrutinului în aceste districte vor depinde de modul în care unul sau altul dintre partide (Democrat și Republican) va reuși să atragă independenții și să-i convingă de justețea politicilor lor în aceste chestiuni importante.
Dacă republicanii își concentrează campania pe starea economiei și prețurile mari care-i afectează pe americani, democrații au făcut din avort un subiect electoral cheie. Într-un efort masiv de a-și convinge alegătorii să se prezinte la vot în noiembrie, democrații au investit zeci de milioane de dolari în reclame TV și audio în această problemă.
Iar rezultatele nu au întârziat să apară. În urmă cu două săptămâni, într-o cursă văzută ca un potențial punct de referință pentru alegerile intermediare din acest an, democratul Pat Ryan a reușit să-l învingă pe republicanul (pertid de dreapta) Marc Molinaro în districtul 19 din New York, un mandat devenit vacant după ce congresmanul democrat Antonio Delgado a fost numit locotenent guvernator.
Cursa pentru mandatul din 19-lea este considerată printre cele mai importante din America, districtul fiind inclus în așa-numita categorie swing, a celor care nu au învingător previzibil clar. Președintele Joe Biden a câștigat acest district cu mai puțin de 2 puncte în 2020, în timp ce fostul președinte Donald Trump s-a impus cu aproximativ 7 puncte în fața lui Hillary Clinton la alegerile pentru Casa Albă din 2016.
Victoria neașteptată a democratului în alegerile speciale pentru acest district a venit după ce Ryan a avut un mesaj centrat aproape în totalitate pe avort. Mesajele de campanie ale lui Ryan s-au concentrat pe protejarea drepturilor femeilor privind întreruperea de sarcină, declarând că aceasta este o problemă de libertate, după ce, în această vară, Curtea Supremă a decis în cazul Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, care contesta interdicția din Mississippi privind avortul după 15 săptămâni. Instanța s-a pronunțat în favoarea statului cu o majoritate de șase voturi la trei, punând astfel capăt efectiv dreptului constituțional la avort.
Experții au afirmat atunci că hotărârea va transforma dreptul la avort în Statele Unite, care nu va mai fi considerat un drept constituțional, fiecare stat putând acum să decidă dacă interzice, limitează sau permite această procedură. Decizia Roe vs. Wade a stabilit, în urmă cu aproape jumătate de secol, în 1973, că Constituţia americană protejează dreptul femeilor la avort. Prin decizia din iunie, SUA revine la situația dinainte de 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile.
Consecințele pentru America vor fi așadar uriașe, spuneau comentatorii. Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții. Treisprezece state au adoptat deja legi care vor interzice automat avortul în urma hotărârii Curții Supreme. O serie de alte state sunt susceptibile de a adopta rapid noi restricții. În total, se așteaptă ca accesul la avort să fie oprit pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă, potrivit cercetărilor efectuate de Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă avorturi.
Așa cum am scris pentru G4Media.ro înainte de anunțarea hotărârii Curții Supreme, anularea Roe vs. Wade i-ar putea mobiliza pe alegătorii Partidului Democrat, care păreau să se consoleze cu perspectiva de a-și pierde majoritățile din Camera Reprezentanților și Senat în luna noiembrie.
Comentatorii americani au notat că subiectul avortului a venit atunci într-un moment dificil pentru democrați. Inflația în creștere, pandemia de coronavirus și cotele de aprobare scăzute ale președintelui Biden erau subiecte pentru care au fost atacați constant și fără milă de către republicani în ultimele luni. Cele mai multe dintre sondajele de opinie au arătat că democrații erau amenințați cu un dezastru electoral în noiembrie.
Decizia Curții Supreme de a anula Roe vs. Wade le oferă însă o șansă nesperată celor din Partidul Democrat. Hotărârea forului suprem are acum toate șansele să dea peste cap cursele electorale în întreaga Americă, în special în zonele suburbane din Pennsylvania, Wisconsin, Arizona, Nevada, New Hampshire și Georgia, care sunt considerate cruciale și care vor determina controlul Camerei și Senatului.
Oficiali din ambele partide recunosc acum că problema avortului a animat angajamentul democraților ca nicio altă chestiune de când președintele Trump a părăsit Casa Albă, iar subiectul s-ar putea să fie un factor decisiv în noiembrie 2022. De exemplu, o analiză Axios a constatat că prezența la vot a democraților în cursele pentru posturile de guvernatori a crescut între 2018 și 2022 în cinci dintre cele opt state care au organizat alegeri primare contestate după luna iunie, când Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat decizia istorică din 1973 prin care a recunoscut dreptul femeilor la întrerupererea de sarcină la nivel federal, lăsând chestiunea în seama statelor.
De asemenea, la începutul lunii august, alegătorii din statul american Kansas s-au pronunţat pentru menţinerea garanţiei constituţionale asupra avortului, în cadrul primului scrutin de importanţă majoră pe această temă după ce Curtea Supremă a anulat dreptul federal la întreruperea voluntară de sarcină.
Alegătorii acest stat conservator din Midwest-ul american au respins un amendament ce ar fi suprimat paragraful care garantează dreptul la avort în Constituţia statului şi ar fi putut deschide calea unei reglementări mai stricte sau chiar interzicerii avortului.
Rezultatul referendumului din Kansas înseamnă că avortul va fi autorizat în continuare până în săptămâna 22 de sarcină. Scrutinul a fost văzut ca un test politic la nivel naţional în SUA, unde multe state conservatoare au interzis deja sau urmează să interzică în scurt timp dreptul la întreruperile de sarcină.
Comentatorii au anticipat că democrații intenționează să transforme chestiunea avortului într-una semnificativă pentru alegerile din toamna acestui an. Ajutați și de o presă care, în cea mai mare parte, le este favorabilă, democrații ar putea să mențină subiectul pe prima pagină a ziarelor și în prim-planul buletinelor de știri de la televiziune, copleșind alegătorii cu informații despre efectele negative ale deciziei Curții Supreme.
O strategie care însă are nu doar beneficii electorale, ci și riscuri: subiectul ar putea avea succes cu votanții tineri, femeile din suburbii și alegătorii de culoare, precum și cu moderații care erau înclinați să voteze cu republicanii, însă s-au simțit dezamăgiți de decizia Curții Supreme și acum tind să își dea votul democraților. Strategia s-ar putea insa să dea rateuri cu alegătorii din clasa muncitoare, cu bărbații și votanții hispanici.
Alte constatări
În ciuda opiniilor privind performanța economică a lui Biden (57% dintre respondenți au spus că deciziile sale au slăbit economia, 34% cred că au întărit-o), ratingul general de favorabilitate al liderului de la Casa Albă a crescut constant și este acum la 41%, în creștere de la 38% în august și 36% în iulie. Proporția americanilor care dezaprobă cu fermitate performanța lui Biden în funcția de lider al Statelor Unite (41%) încă depășește proporția celor care aprobă cu fermitate modul în care democratul își îndeplinește atribuțiile de președinte (17%).
Interesantă este însă creșterea de 10% pe care Biden a înregistrat-o cu independenții, potrivit sondajului.
În sfârșit, sondajul a indicat că 48% dintre alegătorii înregistrați spun că au mai multe șanse să voteze pentru candidatul democrat la Congres în districtul lor decât pentru cel republican (44%). Democrații au avut un avantaj de șapte puncte în iunie în sondajul NPR/PBS NewsHour/Marist efectuat imediat după decizia Curții Supreme în cazul Roe v. Wade.
Independenții au afirmat că vor vota 42% pentru candidatul democrat, aceeași proporție declarându-și susținerea și pentru candidatul republican. 11% dintre independenți sunt indeciși, un grup care este vânat actualmente cu insistență de cele două partide, în perspectiva alegerilor din noiembrie, când americanii vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor.
Până recent, sondajele de opinie indicau că democrații riscă să nu mai controleze nici una din cele două camere ale Congresului în urma alegerilor din această toamnă. Cele mai multe dintre sondaje estimau că partidul aflat acum la putere în America va pierde zeci de mandate atât în Camera Reprezentanților, cât și camera superioară a legislativului. Recent, sondajele de opinie indică o revenire a Partidului Democrat și a lui Biden, deși comentatorii cred că menținerea Camerei Reprezentanților de către aceștia va fi extrem de dificilă, potrivit Politico. În același timp, democrații si republicanii au sanse aproximativ egale să câștige Senatul. (Surse: NPR, Politico, Axios, Marist Poll)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank