G4Media.ro

Influentul ziar german FAZ despre anularea alegerilor prezidențiale: Mitul interferenței ruse – amestecul…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Influentul ziar german FAZ despre anularea alegerilor prezidențiale: Mitul interferenței ruse – amestecul Rusiei sau aroganța puterii de la București?

Tot mai mulți cetățeni cred că alegerile din România au fost anulate nu din cauza ingerinței Rusiei, ci pentru că rezultatul nu a fost cel așteptat de guvernanții de la București, arată o analiză a influentului ziar german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), citată de Deutsche Welle.

De ce și-ar fi consumat Kremlinul roboții și trolii doar în alegerile prezidențiale din România pentru a sta apoi departe de alegerile parlamentare, desfășurate doar șapte zile mai târziu? Sună ciudat pentru ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, care știe că alegerile parlamentare sunt cele mai importante în România, țară în care ”șeful statului are o poziție puternică, dar care nu este o republică prezidențială”.

Analiza publicată de ziarul conservator care apare în capitala financiară a Europei, dedicată, din nou, anulării primului tur al alegerilor prezidențiale din România, subliniază faptul că ”oricine dorește să exercite influență la București ar face mai bine să manipuleze alegerile parlamentare în loc de cele prezidențiale”. Pentru FAZ, ”este cel puțin ciudat” că algoritmii TikTok au denaturat alegerile prezidențiale câștigate de opoziție, dar nu și legislativele, în care forțele guvernamentale s-au putut impune.

Furia votanților și aroganța sistemului

Articolul publicat sub semnătura lui Michael Martens, corespondentul pentru Europa de Răsărit al publicației apropiate cercurilor politice creștin-democrate germane, se intitulează ”Mitul interferenței ruse” și se întreabă dacă anularea alegerilor din România chiar ”a fost manipulare de le Kremlin” sau dacă, de fapt, clasa politică de la București a pierdut un pariu ”și caută acum să arunce vina pe cineva”.

Cum arată acest pariu suspectat de FAZ? ”Scopul PSD a fost de la bun început să aducă în scrutinul de balotaj al prezidențialelor un candidat radical de dreapta”, care, se presupune, ”ar fi fost ineligibil pentru o majoritate a populației”. Motivul pentru care tactica pesediștilor a fost greșită: ”Principalul partid de guvernare a subestimat furia populației față de formațiunile politice consacrate. În aroganța lor, strategii PSD pur și simplu nu și-ar fi putut imagina că propriul lor candidat va fi respins de populație”.

Se dovedește că, iată, într-un stat din Uniunea Europeană, parte a celei mai sigure alianțe militare defensivă, instituțiile și clasa conducătoare care le administrează și garantează eficiența favorizează o realitate înțeleasă prin ”impresii și presupuneri, nu fapte verificabile”. Nu e de mirare că suspiciunea principală este, cum observă autorul articolului din Frankfurter Allgemeine, că se încearcă ”distragerea atenției de la propriul eșec” al partidelor tradiționale și se inventează ”un pretext pentru anularea unui scrutin al cărui rezultat nu a fost pe placul celor de la putere”.

Instituții defecte cu personaje ciudate într-un stat parazitat

A greșit Curtea Constituțională, printr-o ”serie de decizii nefericite”, în primul rând. FAZ îl citează în acest context pe juristul român de origine maghiară Csongor Kuti care, într-un eseu pentru portalul Verfassungsblog.de (Blog constituțional), se întreabă ce rol au jucat serviciile secrete române în odiseea acestui zig-zag, în care existența neregulilor a ajuns la cunoștința Consiliul Suprem de Apărare a Țării, condus de președintele Klaus Iohannis, abia după primul tur al alegerilor, și de ce concluziile au fost făcute publice abia după ce Curtea Constituțională declarase drept valabile rezultatele alegerilor.

Ziarul german mai observă ceva nepotrivit în această poveste: președintele Curții Constituționale, Marian Enache, este un fost parlamentar de cursă lungă PSD (social-democrat doar în denumire, subliniază FAZ). Legăturile lui Enache cu fosta Securitate transpar din existența unui dosar de recrutare, ale cărui file au dispărut, însă. Omul a fost însă și consilier al primului președinte al României post-ceaușiste, Ion Iliescu, la începutul anilor 1990. ”Fost aparatchik (…), Iliescu a făcut ca oamenii vechilor structuri comuniste să se infiltreze mai ușor în noul stat” în care ”biografiile care încep în cercurile Securității și duc la poziții influente (…) nu sunt neobișnuite”.

Nu e ultima ciudățenie remarcată de FAZ, care sesizează și rolul nefast al Autorității Electorale Permanente a României și al șefului acesteia, Toni Greblă, alt personaj provenit din PSD-ul ale cărui socoteli electorale nu au ieșit conform planului. Instituția și șeful ei au ascuns informații relevante despre promovarea electorală a candidatului independent Călin Georgescu, astfel că românii au aflat abia după vot că învingătorul susține, în mod eronat, că nu avea costuri de campanie. În plus, amintește ziarul, ”Greblă a participat la o sărbătoare privată cu bărbați din cercul lui Georgescu, la sfârșitul anului 2022” așa că, în mod firesc, apare ca legitimă întrebarea partidului de opoziție USR: ”Ce încredere mai poate avea electoratul într-o instituție” al cărei șef ”este o amenințare la adresa democrației”?.

Dezamăgiri și furii naționale

FAZ a discutat și cu istoricul Oliver Jens Schmitt, care predă la Viena – între altele, despre populația dezamăgită de președintele Klaus Iohannis, de lipsa de transparență financiară a instituției prezidențiale, de candidatura la NATO, de stilul de viață cu fast și lux al șefului statului, ”într-o manieră deșănțată, ca un monarh”.

Cât despre presupusa ingerință externă, ”fără sprijinul structurilor de stat din România, ascensiunea bruscă la faimă a lui Georgescu ar fi greu de imaginat”, astfel că sfatul lui Schmitt este ca motivele succesului acestui outsider ”să fie căutate nu doar în Rusia ci și în România”.

În orice caz, își încheie pledoaria ziarul german, ”în populația României s-a acumulat o mare furie” și ”mulți oameni au sentimentul că alegerile au fost anulate nu din cauza ingerinței Rusiei, ci pentru că rezultatul nu a fost cel așteptat de guvernanții de la București”. Concluzia ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung este că dovezile existente în acest moment par mai degrabă să confirme că aceștia nu se înșeală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Puterea PSD PNL e aroganta, dar care furie a cetățenilor?

    Românii au votat de curând în mod majoritar cu PSD PNL, pentru ca le-a plăcut premierul Ciolacu și îl vor în continuare.

    Unde au văzut germanii supărare?

  2. „Ce facem acum? Suntem de râsul universului cosmic.”

  3. analiza FAZ, dupa cum apreciaza FAZ – bine, autorul acestui articol preia si pune intr-un text fluid ceea ce se discuta pe la noi. Nu e propria interpretare, analiza, investigatie. E o redare a unei parti a opiniei publice.
    „De ce și-ar fi consumat Kremlinul roboții și trolii doar în alegerile prezidențiale din România pentru a sta apoi departe de alegerile parlamentare, desfășurate doar șapte zile mai târziu?” Afirmatie ciudata – alegerile parlamentare au fost si ele viciate. De unde POT, cvasiinexistent, direct in Parlament. De ce CCR nu a anulat alegerile si in acel caz? Vom afla. Dar e intuibil. Nu poti dinamita totul. Zic – era mai periculos sa anulezi totul. Alternativa – faci un guvern majoritar prooccidental, il lasi sa aduca nitel de stabilitate si un climat care lasa sa mearga investigatiile, sa se refaca alegerile pentru presedinte etc – adica reglezi din mers.
    Ca nu ne place solutia? Asta e altceva. Dar hai sa nu alegem doar elementele care ne convin, ca niste babe carcotase agatate de gard.
    Daca scenariul cel mai negru e adevarat – suntem in plina ofensiva a puterilor autocrate, si Romania e doar unul dintre pionii atacati, hai sa folosim cu calm ceea ce e inca in picioare..
    Zici ca traim in plin razboi al Troiei, multiplicat de zeci de ori, sub un asalt al cailor troieni. Suntem gata sa ne deschidem larg portile, sa introducem in cetate calul alb, ca un inorog cu imunitatea beton, frumos, drept. fornaitor ca un zeu autodeclarat, pregatit pentru noi? Si sa aruncam cat colo lacatul pus pe poarta in ultima clipa?
    Hai sa respiram. Avem sansa pentru 4 luni de dialog asezat, in ciuda unor oportunisti care incep sa ne explice mieros sau taios – e timpul pentru copiat, avem un nou model, Trumpistii de la noi – in FATA!. In pas de fanfara, ca oile – spre gard!

  4. care e logica constitutionala ca si candidat sa strangi semnaturi pentru a fi pe liste la alegeri, sa fii validat si apoi sa ti se ceara sa strangi iar liste pe motive ca sunt forte rele in lume.

  5. In vreme ce toti ne dam de ceasul mortii ca vine Georgescu la putere, pentru PSD nu Georgescu este problema ci Lasconi si USR.
    De aici toata tevatura.
    As zice ca PSD are anticorpi AUR dar „anti-” e nepotrivit. Pur si simplu sunt vase comunicante. Asa a fost de pe vremea FSN-ului. Pe ei ii ingrozeste reforma nu radicalismul.

  6. FAZ spune ce stim si noi. Intrebarea ar fi de ce toata lumea acuza si nimeni nu sustine de exemplu pe USR care pare a fi singurul partid care nu face parte din sistem. Batalia impotriva USR a inceput in 2019 imediat ce sistemul a observat ca USR are cam 25%. Atunci a aparut in toata presa cazul Dan Barna cu o poveste lansata de Rise Project. Am citit povestea cu atentie dar n-am gasit nicio proba acolo.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.