INFOGRAFIC Cât de aproape este România de creșterea numărului de infectări COVID / Valeriu Gheorghiță: Riscul de a înregistra o creștere în perioada următoare este important. Cel puțin 60% dintre români nu au niciun fel de imunitate / Pericolul răspândirii tulpinii Delta
Președintele Comitetului național pentru campania de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat, joi, într-o conferință de presă, care sunt riscurile variantei Delta (indiană) a coronavirusului, cât de contagioasă este și cum scapă de imunitatea dobândită de cei care au trecut prin boala COVID însă după ce au fost infectați cu alte tulpini. În condițiile în care cel puțin 60% din populația României nu are niciun fel de imunitate, nici prin boală și nici prin vaccinare, țara noastră se situează într-o zonă de risc de creștere importantă a numărului de cazuri, a precizat Gheorghiță.
Președintele CNCAV a menționat că o singură persoană infectată cu tulpina Delta poate genera alte 6-7 cazuri de infectare. Comparativ, varianta Alpha (britanică), dominantă la acest moment în Europa, duce la 3-4 cazuri secundare de la un infectat. În plus, în 20-50% din cazuri, persoanele care au trecut prin infecție cu Sars-Cov-2 cu alte variante virale, în mod deosebit cu varianta inițială din Wuhan nu sunt suficient de bine protejate față de riscul de reinfecție cu tulpina Delta.
De altfel, în ultima săptămână s-a înregistrat o dublare a cazurilor de infectare cu tulpina Delta la nivel european.
Deși situația epidemiologică din România este foarte bună la acest moment, trendul este ascendent, chiar dacă nu este vizibil în numărul de infectări. Însă dacă în urmă cu câteva săptămâni rata bazală de reproducere a cazurilor era de 0,7, acum a ajuns la 0,94, iar când trece de 1 crește numărul de infectări.
„Mă îngrijorează faptul că avem o creștere a acestui indicator de la 0,7 la aproape 1, pentru că în această perioadă interacțiunea dintre persoane crește, sunt măsuri de relaxare care au fost implementate, chiar de astăzi intră în vigoare o serie de alte măsuri de relaxare și, evident, pe acest fond, în condițiile în care avem, iată, în România cel puțin 44 de cazuri identificate cu tulpina Delta, în condițiile în care există o interacțiune fizică între peroane și în condițiile în care sunt localități cu rată foarte mică de acoperire vaccinală, riscul de înregistra o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare este important”, a afirmat Gheorghiță.
Acesta a subliniat însă că, față de vara trecută, acum avem vaccinuri sigure și eficiente.
„(Vaccin) eficient mă refer că nu ai risc să ajungi în spital, să te internezi în ATI și să mori. Asta înseamnă eficiență din punctul nostru de vedere”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.
Cele mai importante declarații ale lui Valeriu Gheorghiță:
- În momentul de față, principala îngrijorare la nivel global este legată de posibilitatea și probabilitatea foarte mare de propagare a infecției cu tulpina virală Delta. Ce face ca această tulpină să fie atât de îngrijorătoare? Sunt câteva elemente care țin, pe de o parte, de contagiozitate și de infecțiozitate. Sunt cât se poate de clare toate datele care ne arată o capacitate crescută de transmitere a infecției cu varianta Delta, ca urmare a faptului că se leagă foarte ușor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare și, ca atare, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii este mai crescută. Practic, acel factor bazal de reproducere a cazurilor în cazul variantei Delta, comparativ cu varianta Alpha (britanică, n.red.) și varianta inițială din Wuhan este mult mai mare. Un caz pozitiv de infectare cu varianta Delta poate să genereze 6-7 cazuri secundare de infectare, în timp ce un caz de infectare cu tulpina Alpha, care în momentul acesta este dominantă, poate să genereze circa 3-4 cazuri secundare, iar infecția cu tulpina inițială din Wuhan genera circa 2 cazuri secundare de boală.
- O altă particularitate a variantei Delta este capacitatea de a scăpa de protecția răspunsului imun, în mod deosebit la persoane care au trecere prin boală cu alte variante. În circa 20-50% din cazuri, persoanele care au trecut prin infecție cu Sars-Cov-2 cu altă variante virale, în mod deosebit cu varianta inițială din Wuhan nu sunt suficient de bine protejate față de riscul de reinfecție.
- În Africa de Sud, o țară cu acoperire vaccinală sub 5%, avem în momentul de față o evoluție importantă a numărului de cazuri, practic se înregistrează un al treilea val important de îmbolnăviri, acesta fiind cauzat de infecția cu tulpina Delta. (…) Înseamnă că o mare parte sunt persoane care fac reinfecție.
- Datele științifice recent publicate, chiar săptămâna trecută, ne arată activitatea neutralizantă a anticorpilor de la persoanele care au trecut prin boala naturală asupra acestei tulpini. Activitatea anticorpilor de neutralizare a serului de convalescent, adică persoanele care au trecut prin boală, este de circa 2 ori mai scăzută față de tulpina Alpha, de circa 5,5 ori mai redusă față de tulpina Delta și de circa 8 ori mai redusă față de tulpina Beta (sud-africană, n.red.). Practic, trecerea prin boală nu ne protejează suficient față de infectarea cu această tulpină.
- Activitatea anticorpilor post-vaccinare, în special cu vaccinuri bazate pe ARN mesager este redusă de 3 ori comparativ cu tulpina inițială din Wuhan, însă serul de convalescent are o activitate de 5,5 ori mai redusă, activitate de neutralizare. Ca atare, beneficiile pe care le obținem prin vaccinare sunt mult mai mari.
- În Europa, în momentul de față, e clar dominantă tulpina Alpha. În 84% din cazurile noi de COVID în urma secvențierii se identifică tulpina Alpha la nivel european, însă tulpina Delta e regăsită la acest moment în 5,8% din cazuri. Nu acest procent este important, ci faptul că în ultima săptămână s-a înregistrat o dublare a cazurilor de infectare cu tulpina Delta la nivel european. Este regăsită în 23 de țări europene, ca atare trebuie să avem în atenție și să creștem capacitatea de secvențiere. La nivel european sunt 13 țări care îndeplinesc criteriul de secvențiere de cel puțin 10% din cazuri să fie secvențiate sau 500 de tulpini săptămânal. România face la acest moment acest lucru.
- Credem că în perioada următoare este foarte important să accelerăm campania de vaccinare, pentru că acesta este momentul propice.
- La acest moment este puțin probabil să vorbim de transmitere comunitară. De altfel, în România la acest moment cu o rată de incidență cumulată a cazurilor de sub 0,7 la mie nu putem să vorbim de transmitere comunitară accelerată în niciun caz și vorbim mai degrabă de transmitere izolată a infecției cu Sars-Cov-2, însă această situație se poate schimba. Este sezonul cald, în care în mod natural există o scădere a numărului de cazuri și o reducere a circulației virusului și a transmiterii, însă cel puțin acestea sunt datele pe care le estimează OMS și ECDC, că în perioada lunilor următoare, în mod deosebit în august și evident septembrie, numărul cazurilor de COVID-19 generate de tulpina Delta va fi mai mare. De altfel, se estimează la sfârșitul lui august un procent de peste 90% din cazuri în Europa vor fi generate de tulpina Delta. Are o capacitate extrem de crescută de a se transmite de la o persoană la alta, scapă de sub acțiunea răspunsului imun la persoanele care au trecut prin infecția cu alte variante virale și se asociază cu o reducere a activității neutralizante a anticorpilor, inclusiv după vaccinare, atunci când vorbim de vaccinarea cu o singură doză.
- Cel mai mare risc de îmbolnăvire îl au persoanele nevaccinate, ulterior persoanele care au făcut o singură doză de vaccin și cel mai mic risc de îmbolnăvire îl au persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă.
- În momentul de față, în România situația epidemiologică este una foarte bună și cred că ține de noi ca mai departe să păstrăm această situație favorabilă.
- În momentul de față, factorul R0, rata bazală de reproducere a cazurilor este de circa 0,94, în condițiile în care acum câteva săptămâni era 0,7. În momentul în care rata bazală de reproducere a cazurilor este 1 înseamnă că de la o săptămână la alta numărul mediu de cazuri este la fel. Atunci când acest număr crește peste 1 înseamnă că vom avea creșterea numărului de cazuri. Mă îngrijorează faptul că avem o creștere a acestui indicator de la 0,7 la aproape 1, pentru că în această perioadă interacțiunea dintre persoane crește, sunt măsuri de relaxare care au fost implementate, chiar de astăzi intră în vigoare o serie de alte măsuri de relaxare și, evident, pe acest fond, în condițiile în care avem, iată, în România cel puțin 44 de cazuri identificate cu tulpina Delta, în condițiile în care există o interacțiune fizică între peroane și în condițiile în care sunt localități cu rată foarte mică de acoperire vaccinală, riscul de înregistra o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare este important.
- Față de anul trecut, avem soluții la îndemână prin care putem să prevenim o creștere importantă a numărului de cazuri. Avem acces la vaccinuri, care sunt sigure și care sunt eficiente. Eficient mă refer că nu ai risc să ajungi în spital, să te internezi în ATI și să mori. Asta înseamnă eficiență din punctul nostru de vedere.
- Printr-o rată bună de acoperire vaccinală ne putem feri de o creștere importantă a numărului de cazuri, pentru că, din păcate, această tulpină întrunește toate condițiile să devină dominantă nu doar în România, ci la nivel global. Rapiditatea cu care ea devine dominantă în Marea Britanie și a devenit deja: în aprilie erau identificate primele cazuri, în mai circa 25% din cazuri erau generate de tulpina Delta, în iunie, la o lună, peste 90% din cazuri sunt generate de tulpina Delta. La nivel european, media europeană, în ultima săptămână s-a înregistrat o dublare a cazurilor generate de tulpina Delta.
- E important să avem o capacitate de secvențiere pentru a avea o imagine cât mai aproape de realitatea a circulației acestei tulpini pe teritoriul țării.
- Avem la acest moment peste 4,7 milioane de persoane vaccinate, majoritatea cu schemă completă, însă în continuare cel puțin 60% din populația României nu are niciun fel de imunitate, nici prin boală și nici prin vaccinare, deci vulnerabilitate există și acest lucru ne situează într-o zonă de risc de creștere importantă a numărului de cazuri. Cred că dacă înțelegem cu toții importanța vaccinării, înțelegem importanța folosirii măștii ca măsură universală de prevenire a răspândirii bolii, putem să asigurăm o stabilitate epidemiologică pentru perioada următoare.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii