G4Media.ro

INFOGRAFIC Cât de aproape este România de creșterea numărului de infectări COVID…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

INFOGRAFIC Cât de aproape este România de creșterea numărului de infectări COVID / Valeriu Gheorghiță: Riscul de a înregistra o creștere în perioada următoare este important. Cel puțin 60% dintre români nu au niciun fel de imunitate / Pericolul răspândirii tulpinii Delta

Președintele Comitetului național pentru campania de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat, joi, într-o conferință de presă, care sunt riscurile variantei Delta (indiană) a coronavirusului, cât de contagioasă este și cum scapă de imunitatea dobândită de cei care au trecut prin boala COVID însă după ce au fost infectați cu alte tulpini. În condițiile în care cel puțin 60% din populația României nu are niciun fel de imunitate, nici prin boală și nici prin vaccinare, țara noastră se situează într-o zonă de risc de creștere importantă a numărului de cazuri, a precizat Gheorghiță.

Președintele CNCAV a menționat că o singură persoană infectată cu tulpina Delta poate genera alte 6-7 cazuri de infectare. Comparativ, varianta Alpha (britanică), dominantă la acest moment în Europa, duce la 3-4 cazuri secundare de la un infectat. În plus, în 20-50% din cazuri, persoanele care au trecut prin infecție cu Sars-Cov-2 cu alte variante virale, în mod deosebit cu varianta inițială din Wuhan nu sunt suficient de bine protejate față de riscul de reinfecție cu tulpina Delta.

De altfel, în ultima săptămână s-a înregistrat o dublare a cazurilor de infectare cu tulpina Delta la nivel european.

Deși situația epidemiologică din România este foarte bună la acest moment, trendul este ascendent, chiar dacă nu este vizibil în numărul de infectări. Însă dacă în urmă cu câteva săptămâni rata bazală de reproducere a cazurilor era de 0,7, acum a ajuns la 0,94, iar când trece de 1 crește numărul de infectări.

„Mă îngrijorează faptul că avem o creștere a acestui indicator de la 0,7 la aproape 1, pentru că în această perioadă interacțiunea dintre persoane crește, sunt măsuri de relaxare care au fost implementate, chiar de astăzi intră în vigoare o serie de alte măsuri de relaxare și, evident, pe acest fond, în condițiile în care avem, iată, în România cel puțin 44 de cazuri identificate cu tulpina Delta, în condițiile în care există o interacțiune fizică între peroane și în condițiile în care sunt localități cu rată foarte mică de acoperire vaccinală, riscul de înregistra o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare este important”, a afirmat Gheorghiță.

Acesta a subliniat însă că, față de vara trecută, acum avem vaccinuri sigure și eficiente.

„(Vaccin) eficient mă refer că nu ai risc să ajungi în spital, să te internezi în ATI și să mori. Asta înseamnă eficiență din punctul nostru de vedere”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Cele mai importante declarații ale lui Valeriu Gheorghiță:

  • În momentul de față, principala îngrijorare la nivel global este legată de posibilitatea și probabilitatea foarte mare de propagare a infecției cu tulpina virală Delta. Ce face ca această tulpină să fie atât de îngrijorătoare? Sunt câteva elemente care țin, pe de o parte, de contagiozitate și de infecțiozitate. Sunt cât se poate de clare toate datele care ne arată o capacitate crescută de transmitere a infecției cu varianta Delta, ca urmare a faptului că se leagă foarte ușor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare și, ca atare, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii este mai crescută. Practic, acel factor bazal de reproducere a cazurilor în cazul variantei Delta, comparativ cu varianta Alpha (britanică, n.red.) și varianta inițială din Wuhan este mult mai mare. Un caz pozitiv de infectare cu varianta Delta poate să genereze 6-7 cazuri secundare de infectare, în timp ce un caz de infectare cu tulpina Alpha, care în momentul acesta este dominantă, poate să genereze circa 3-4 cazuri secundare, iar infecția cu tulpina inițială din Wuhan genera circa 2 cazuri secundare de boală.
  • O altă particularitate a variantei Delta este capacitatea de a scăpa de protecția răspunsului imun, în mod deosebit la persoane care au trecere prin boală cu alte variante. În circa 20-50% din cazuri, persoanele care au trecut prin infecție cu Sars-Cov-2 cu altă variante virale, în mod deosebit cu varianta inițială din Wuhan nu sunt suficient de bine protejate față de riscul de reinfecție.
  • În Africa de Sud, o țară cu acoperire vaccinală sub 5%, avem în momentul de față o evoluție importantă a numărului de cazuri, practic se înregistrează un al treilea val important de îmbolnăviri, acesta fiind cauzat de infecția cu tulpina Delta. (…) Înseamnă că o mare parte sunt persoane care fac reinfecție.
  • Datele științifice recent publicate, chiar săptămâna trecută, ne arată activitatea neutralizantă a anticorpilor de la persoanele care au trecut prin boala naturală asupra acestei tulpini. Activitatea anticorpilor de neutralizare a serului de convalescent, adică persoanele care au trecut prin boală, este de circa 2 ori mai scăzută față de tulpina Alpha, de circa 5,5 ori mai redusă față de tulpina Delta și de circa 8 ori mai redusă față de tulpina Beta (sud-africană, n.red.). Practic, trecerea prin boală nu ne protejează suficient față de infectarea cu această tulpină.
  • Activitatea anticorpilor post-vaccinare, în special cu vaccinuri bazate pe ARN mesager este redusă de 3 ori comparativ cu tulpina inițială din Wuhan, însă serul de convalescent are o activitate de 5,5 ori mai redusă, activitate de neutralizare. Ca atare, beneficiile pe care le obținem prin vaccinare sunt mult mai mari.
  • În Europa, în momentul de față, e clar dominantă tulpina Alpha. În 84% din cazurile noi de COVID în urma secvențierii se identifică tulpina Alpha la nivel european, însă tulpina Delta e regăsită la acest moment în 5,8% din cazuri. Nu acest procent este important, ci faptul că în ultima săptămână s-a înregistrat o dublare a cazurilor de infectare cu tulpina Delta la nivel european. Este regăsită în 23 de țări europene, ca atare trebuie să avem în atenție și să creștem capacitatea de secvențiere. La nivel european sunt 13 țări care îndeplinesc criteriul de secvențiere de cel puțin 10% din cazuri să fie secvențiate sau 500 de tulpini săptămânal. România face la acest moment acest lucru.
  • Credem că în perioada următoare este foarte important să accelerăm campania de vaccinare, pentru că acesta este momentul propice.
  • La acest moment este puțin probabil să vorbim de transmitere comunitară. De altfel, în România la acest moment cu o rată de incidență cumulată a cazurilor de sub 0,7 la mie nu putem să vorbim de transmitere comunitară accelerată în niciun caz și vorbim mai degrabă de transmitere izolată a infecției cu Sars-Cov-2, însă această situație se poate schimba. Este sezonul cald, în care în mod natural există o scădere a numărului de cazuri și o reducere a circulației virusului și a transmiterii, însă cel puțin acestea sunt datele pe care le estimează OMS și ECDC, că în perioada lunilor următoare, în mod deosebit în august și evident septembrie, numărul cazurilor de COVID-19 generate de tulpina Delta va fi mai mare. De altfel, se estimează la sfârșitul lui august un procent de peste 90% din cazuri în Europa vor fi generate de tulpina Delta. Are o capacitate extrem de crescută de a se transmite de la o persoană la alta, scapă de sub acțiunea răspunsului imun la persoanele care au trecut prin infecția cu alte variante virale și se asociază cu o reducere a activității neutralizante a anticorpilor, inclusiv după vaccinare, atunci când vorbim de vaccinarea cu o singură doză.
  • Cel mai mare risc de îmbolnăvire îl au persoanele nevaccinate, ulterior persoanele care au făcut o singură doză de vaccin și cel mai mic risc de îmbolnăvire îl au persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă.
  • În momentul de față, în România situația epidemiologică este una foarte bună și cred că ține de noi ca mai departe să păstrăm această situație favorabilă.
  • În momentul de față, factorul R0, rata bazală de reproducere a cazurilor este de circa 0,94, în condițiile în care acum câteva săptămâni era 0,7. În momentul în care rata bazală de reproducere a cazurilor este 1 înseamnă că de la o săptămână la alta numărul mediu de cazuri este la fel. Atunci când acest număr crește peste 1 înseamnă că vom avea creșterea numărului de cazuri. Mă îngrijorează faptul că avem o creștere a acestui indicator de la 0,7 la aproape 1, pentru că în această perioadă interacțiunea dintre persoane crește, sunt măsuri de relaxare care au fost implementate, chiar de astăzi intră în vigoare o serie de alte măsuri de relaxare și, evident, pe acest fond, în condițiile în care avem, iată, în România cel puțin 44 de cazuri identificate cu tulpina Delta, în condițiile în care există o interacțiune fizică între peroane și în condițiile în care sunt localități cu rată foarte mică de acoperire vaccinală, riscul de înregistra o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare este important.
  • Față de anul trecut, avem soluții la îndemână prin care putem să prevenim o creștere importantă a numărului de cazuri. Avem acces la vaccinuri, care sunt sigure și care sunt eficiente. Eficient mă refer că nu ai risc să ajungi în spital, să te internezi în ATI și să mori. Asta înseamnă eficiență din punctul nostru de vedere.
  • Printr-o rată bună de acoperire vaccinală ne putem feri de o creștere importantă a numărului de cazuri, pentru că, din păcate, această tulpină întrunește toate condițiile să devină dominantă nu doar în România, ci la nivel global. Rapiditatea cu care ea devine dominantă în Marea Britanie și a devenit deja: în aprilie erau identificate primele cazuri, în mai circa 25% din cazuri erau generate de tulpina Delta, în iunie, la o lună, peste 90% din cazuri sunt generate de tulpina Delta. La nivel european, media europeană, în ultima săptămână s-a înregistrat o dublare a cazurilor generate de tulpina Delta.
  • E important să avem o capacitate de secvențiere pentru a avea o imagine cât mai aproape de realitatea a circulației acestei tulpini pe teritoriul țării.
  • Avem la acest moment peste 4,7 milioane de persoane vaccinate, majoritatea cu schemă completă, însă în continuare cel puțin 60% din populația României nu are niciun fel de imunitate, nici prin boală și nici prin vaccinare, deci vulnerabilitate există și acest lucru ne situează într-o zonă de risc de creștere importantă a numărului de cazuri. Cred că dacă înțelegem cu toții importanța vaccinării, înțelegem importanța folosirii măștii ca măsură universală de prevenire a răspândirii bolii, putem să asigurăm o stabilitate epidemiologică pentru perioada următoare.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. scoatet-ti vaccinul romanesc ONCOGEN si o sa vedeti ca lumea se va vaccina 100%

    • Nu-l mai promova pe impostorul Virgil Paunescu, care „descoperise” si leacul cancerului, in urma cu cativa ani!

  2. Ciocalau. Peste..97% sunt ASIMPTOMATICI..vaccin= imunitate??

  3. O fi facut Gh. vreun studiu, o sti el ceva de e asa de sigur ca 60% dintre romani n-au nici o imunitate. Sau, pur si simplu, bate cimpii (probabilitate 0.99999).

    • Bate campii, evident. In luna mai, mai exact pe data de 25, domnul colonel Gheorghita spunea urmatoarele: „8-9 milioane de romani au un grad de imunitate la Covid-19, daca ne uitam la estimarea reala a celor care au avut boala”. In luna mai erau 8-9 milioane cu un grad de imunitate, acum brusc sunt 60% care nu au nici un fel de imunitate. Consecventa zero, doar un pic mai mult de propaganda pentru a scapa de vaccinurile aflate aproape de termenul de expirare.

    • Ia uite, altul pe care trebuie sa-l intreb daca e prost. Daca sunt 8.5 milioane imunizati, aia reprezinta 43% din populatie, raman 57% neimunizati, deci aproape 60%. Nu o fi mama consecventei Gheorghita asta dar tu esti repetent la matematica de casa a patra.

    • După paretea mea NICI Gheorghiță nici Câțu nu au dimensiunea cifrelor.

      Exista o poezie a cifrelor pe care nu o inteleg.
      Nu pot!

      Ca sa se obtina imunitate de turma trebuiau vaccinati pana azi 01.07.2021 cca 10 milioane de români.
      Asa ca vaccinand cca 4.5 milioane e clar ca aceasta campanie e un fiasco.
      Iar procentul de 60% pe ce se bazeaza?

      Si va dau un contraexemplu de vaccinare la Rural.
      Sunt cca 3300 de Primarii cu cca 10000 de sate si o populatie de cca 7.8 milioane de Români.
      Primăriile au cca 100000 de salariați care taie frunza la câini!
      Unasutamii!
      Si nu se vaccineaza mai nici unul!
      Si Primarii in majoritate nevaccinati!
      Puterea exemplului la acesti Papagali de țară?

      S-au vaccinat pana acum cca 170 de mii de locuitori din mediul rural.
      La ultimele alegeri au participat la vot in Rural cca 3.2 milioane de săteni!
      Din cei 7.8 milioane de locuitori.

      Poezia cifrelor Domnule Colonel:

      Autoritățile reusesc sa vaccineaze 2, 18 % din populația rurală si Dvs. v orbiti de imunitate de 60%!
      Atentie la poezia cifrelor cu care prostiti românii!
      01.07.2021 ora 16.30.
      MERCI!

    • Zigzag, sa inteleg ca de la 25 mai incoace nu s-au mai infectat deloc oamenii cu covid? Mai mult decat atat, domnu’ colonel vorbea despre oameni care au o forma de imunitate dobandita in urma infectarii cu covid-19, nu ii luase in calcul pe cei vaccinati (conform cu studiul ECDC). Asadar, avem 8-9 milioane de cetateni cu un grad de imunitate + inca 4 milioane si de cetateni care s-au vaccinat. Sigur, multi care s-au vaccinat au avut si boala, deci hai sa nu ii luam pe toti in calcul. Oricum o dai, ai peste 12 milioane de oameni cu o anumita forma de imunitate, la o populatie de 18 milioane. Scazi copiii din ecuatie (si adresele fantoma, bineinteles), si ai sa vezi ca ai lejer peste 60% din populatie imunizata, intr-o forma sau alta. Hai noroc, desteptule!

  4. De la începutul acestei, mă rog, am aplicat riguros îndemnul mondial, cel al spălatului pe mâini. Eficient sută la mie. Fuge de săpun chestia aia ca dracu de tămâie. Întreține perfect imunitatea.

  5. cu minus si cu rest

  6. JALEEEE MAREEEE!!!

    DEJA PRIMELE ZECI DE MII DE DOZE AU EXPIRAT ȘI ÎN FIECARE ALTĂ ZI EXPIRĂ CU ZECILE DE MII!

    JALEEE MAREEE!!!!

  7. De ce-ai raporta? Știau medicii de familie ce să-ți dea? Te ajutau cu ceva?
    Ăia-s pământ de flori, majoritatea.

  8. Doar ca e imposibil, ar insemna ca aproape 10 milioane de romani sa fi facut boala. Nu exista absolut niciun studiu care sa poata justifica asemenea numere. Dar vom vedea destul de repede cum stam cu imunitatea, odata ce versiunea Delta va ajunge majoritara in Romania. In maxim doua luni.

    P.S. Pentru cei care continua sa repete ca vaccinul e inutil: cautati e net datele despre UK si Rusia, sunt la un click de mouse. In ambele tari, numarul de infectari a crescut rapid in ultimele 30-40 de zile. Diferenta e la numarul de decese: in cazul UK curba ramane tot jos, aproape de zero (aproximativ 20 de decese/zi). In cazul Rusiei, curba a luat-o rapid in sus, au ajuns la 600 de decese zilnic.

    Diferenta? Cei din UK s-au vaccinat masiv, in special cei vulnerabili. In Rusia, nema.

  9. Silicoane, vaccinurile sint foarte utile, dar faci multe greseli de logica.
    Afirmi ca e imposibil sa fie 10 milioane de romani care au avut boala, desi tot tu spui ca nu s-a facut nici un studiu care sa concluzioneze da sau ba. Prin urmare imposibilul e doar parerea ta.
    Argumentezi gresit utilitatea vaccinarii cu cazurile MB si Rusiei, la fel ti se poate contraargumenta cu cazul Bulgariei care are o vaccinare slaba si cazuri la fel (putine adica). Ca sa nu mai vorbim ca si daca ne uitam pe cifrele oficiale MB tot sta mai nasol decit Rusia. Deocamdata.
    Se poate face comparatie intre tari, dar e riscant, sint multe variabile de luat in calcul.

  10. Silicoane, chiar domn’ colonel spunea acum nici 2 luni ca aproximativ 8-9 milioane de romani au un grad de imunitate la covid-19 (gasesti stirea la o scurta cautare pe google). Ba, mai mult, proiectiile facute de catre OMS si ECDC pentru Romania la inceputul verii la fel, aratau negru pe alb ca numarul real de persoane care au avut virusul este in jur de 7-8 milioane (de unde crezi ca avea domn’ colonel informatia, doar nu au facut ei studii). Uita-te putin in jur, in mediul urban mobilitatea a crescut enorm, cetatenii sunt iarasi bot in bot, masurile restrictive sunt doar de forma, petrecerile se tin in lant, iar incidenta a ajuns in multe locuri la aproape 0, cu toate ca se testeaza la fel de mult ca inainte. Sigur, poti sa o arunci argumentul cu vaccinarea, dar eu tind sa cred ca am ajuns deja la imunitate de grup prin … imbolnavire, de cele mai multe ori asimptomatica :).

    Cat despre P.S.-ul tau, te rog sa faci un lucru: du-te pe site-urile de stiri din UK si cauta sa vezi cum stau lucrurile defapt. Procentul de internari in spitale este mai mare la cei vaccinati decat la cei nevaccinati, in acest moment. Pe limba de balta: ajung mai multi vaccinati la spitale cu forme naspa decat nevaccinati. Nu ar trebui sa iti pui niste semne de intrebare? De ce in Israel, unde peste 60% din populatie este vaccinata (deci, conform oamenilor de stiinta, un procentaj destul de mare incat sa existe deja imunitate de grup), masurile restrictive sunt iarasi impuse? Pana nu o sa inteleaga toata lumea ca o sa traim de-acum incolo cu acest virus, care are o rata de supravietuire de peste 99% pentru majoritatea oamenilor, nu o sa ne revenim la cap. Ba, din contra, o sa ne adancim intr-o distopie autoritara, unde statul-tata actioneaza fara niciun fundament stiintific in spate, iar populatia-copil este obligata sa respecte masuri cretine, care fac mai mult rau. In rest, numai de bine!

  11. Tu esti prost? Vaccinarea determina raspuns imun, e definitia imunizarii.

  12. Domnule Gheorghita, OUG: 0 lei la preoti pentru inmormantari in cazul celor decedati de COVID =》 preoti implicati in campania de vaccinare => oameni vaccinati!

  13. Campania de vaccinare oricum „a fost” un succes. De la primele picari ale site-ului de programari, pana la expirarea dozelor.

  14. Silicoane, pai si aia de la Public Health England de ce sunt in fibrilatii? Vezi pa’ graficele alea din ultimul raport, la „dusi”, e cam egalitate intre vaccinati si nevaccinati.

  15. Zice unu’ mai sus că UK are statistică mai nasoala decât Rusia? Ce draq mai nu știți să citiți trei coloane pe un tabel?
    Rusia- 20.000 de cazuri pe zi,669 decese,2300 în stare gravă.
    Uk-20.000 de cazuri pe zi,14 decese,283 în stare gravă.
    Seamănă că două picături de apă,dacă ești și puțin „slow” chiar le poți confunda.

    • Asa, si? Inmulteste cifrele din UK cu 2. Tot sta mult mai bine. De vreo 20 de ori mai putine decese, de exemplu (40 de ori in cifre absolute).

  16. bay zigzag si daca vaccinatzii sunt imuni prin vaccinare, de ca mai fac boala (forme usoare cum zic ei, dar de unde stim asta daca nu au avut karkaletele inainte de vaccin), si de ce o pot transmite? aaa, ca sunt imuni? esti mai prost decat prevede legea!

  17. Domn’ Gheorghita, Gherghita sau cum iti zice, de un sistem imunitar bun, sustinut de o alimentatie corecta, odihna si sport vorbim si noi. Pai un astfel de sistem imunitar da de pamant cu guturaiul vostru. Si apropo, imunizare dupa definitie = proces prin care un organism devine nereceptiv la o boală microbiană în urma unui tratament sau a faptului că a avut în trecut această boală. Asa ca imunizarea prin vaccin nu prea e imunizare dupa definitie.

  18. @tarart Referitor la „ajung mai multi vaccinati la spitale cu forme naspa decat nevaccinati”.

    Normal ca daca ai peste 90% din populatia cu risc COVID vaccinata, si doar 10% nevaccinata, poti avea mai multi cu forme grave intre cei vaccinati, pentru ca sunt de 9 ori mai multi, si vaccinurile nu au eficacitate 100%. Doar un vaccin cu eficacitate peste 88% in prevenirea acelor forme grave ar inversa proportiile la acest nivel de vaccinare. Ceea ce nu este cazul la AstraZeneca, mai ales dupa prima doza, si in combinatie cu varianta delta.

    Dar daca ai, sa zicem, 20 de cazuri grave intre cei 90% vaccinati, si doar 10 de cazuri grave intre cei 10% nevaccinati, inseamna ca vaccinul functioneaza. Daca nu functiona proportia ar fi fost 90:10, nu 20:10. Chiar daca 20 este mai mare decat 10, este irelevant. Acel 20 trebuie comparat cu 90, nu cu 10.

    Daca tot nu pricepi, ce uiti tu sa faci e sa separi pe grupe de varsta si sa imparti acele statistici la numarul de persoane din fiecare grupa de varsta, separand vaccinatii si nevaccinatii. Doar avand procentele de spitalizati grav pe fiecare grupa de varsta pentru vaccinati si respectiv nevaccinati poti compara mere cu mere.

    Daca ai face aceeasi statistica la atei vs credinciosi in Romania, ai fi constatat ca mor mult mai multi credinciosi decat atei de COVID, si ai fi tras imediat concluzia ca ateismul te salveaza de COVID, si religia agraveaza COVID-ul, nu-i asa? Ceea ce s-ar putea sa nu fie neaparat o ipoteza falsa 🙂 In realitate sunt mult mai putini atei in Romania, asa ca e normal sa moara mult mai putini de COVID, chiar si ignorand alti factori.

    Daca ar fi fost distributia la englezi 50% vaccinati si 50% nevaccinati la grupele de varsta vulnerabile, ai fi avut dreptate. Cum nu e asa, n-ai dreptate. Ghinion.

  19. Voi de unde luați unde luați acel 2300 cazuri grave oamenilor???? Sunt 1735 de oameni in total in spital in UK ( nu pe zi).
    Nu mai ziceai pe lângă.

    https://www.theguardian.com/uk https://coronavirus.data.gov.uk/