INFOGRAFIC Ce impact a avut pandemia COVID-19 asupra femeilor: locuri de muncă pierdute, creșterea cazurilor de violență domestică / Aproximativ 76% din angajații din Uniunea Europeană care au fost cei mai expuși la virus sunt femei
Din cele 49 de milioane de angajați din Uniunea Europeană care s-au aflat în prima linie în timpul pandemiei de COVID-19, fiind cei mai expuși la virus, aproximativ 76% sunt femei, arată o sinteză a Parlamentului European care analizează impactul COVID-19 asupra femeilor. În timpul pandemiei, multe femei și-au pierdut locurile de muncă, în timp ce numărul cazurilor de violență domestică a crescut.
Potrivit Parlamentului European, în Letonia femeile reprezintă 88% din forța de muncă din domeniul sănătății, comparativ cu 53% în Malta. România se află pe locul 10 între statele membre în ceea ce privește numărul femeilor angajate în domeniul sănătății.
În plus, femeile sunt mult mai prezente în servicii esențiale, de la vânzări până la unități de îngrijire a copiilor, care au rămas deschise în timpul pandemiei.
În Uniunea Europeană, femeile reprezintă 82% din totalul casierilor și 95% din angajații din zona de servicii de curățenie și ajutor la domiciliu.
Infografic -Majoritatea angajaților din sectorul de îngrijiri și cel de vânzări din UE sunt femei
Femeile sunt, de asemenea, dominante în servicii puternic afectate de pandemie, multe companii renunțând la locuri de muncă: 84% din angajații între 15 și 64 de ani din aceste servicii sunt femei.
Carantina a afectat, de asemenea, sectoarele economiei în care în mod tradițional sunt angajate mai multe femei, cum ar fi creșe, secretariat și muncă la domiciliu.
Peste 30% dintre femeile din UE lucrează cu jumătate de normă și sunt mult mai predispuse să-și ia zile libere pentru a avea grijă de copii și rude, iar în timpul lockdown-ului au fost nevoite deseori să combine telemunca și îngrijirea copiilor.
Infografic – riscul de șomaj și precaritatea locurilor de muncă în cazul femeilor
Escalarea violenței împotriva femeilor
Aproximativ 50 de femei își pierd viața din cauza violenței domestice în fiecare săptămână în Uniunea Europeană și acest lucru a crescut în perioada în care statele UE s-au aflat în lockdown. Restricțiile au făcut, de asemenea, ca victimele să primească ajutor mult mai greu.
Parlamentul European va marca Ziua Internațională a Femeii în cadrul sesiunii plenare din 8 martie, în timp ce comisia pentru drepturile femeii organizează pe 4 martie un eveniment pe tema femeilor care conduc lupta împotriva COVID-19.
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii