G4Media.ro

INFOGRAFIC Ce impact a avut pandemia COVID-19 asupra femeilor: locuri de muncă…

Sursa foto: Pixabay

INFOGRAFIC Ce impact a avut pandemia COVID-19 asupra femeilor: locuri de muncă pierdute, creșterea cazurilor de violență domestică / Aproximativ 76% din angajații din Uniunea Europeană care au fost cei mai expuși la virus sunt femei

Din cele 49 de milioane de angajați din Uniunea Europeană care s-au aflat în prima linie în timpul pandemiei de COVID-19, fiind cei mai expuși la virus, aproximativ 76% sunt femei, arată o sinteză a Parlamentului European care analizează impactul COVID-19 asupra femeilor. În timpul pandemiei, multe femei și-au pierdut locurile de muncă, în timp ce numărul cazurilor de violență domestică a crescut.

Potrivit Parlamentului European, în Letonia femeile reprezintă 88% din forța de muncă din domeniul sănătății, comparativ cu 53% în Malta. România se află pe locul 10 între statele membre în ceea ce privește numărul femeilor angajate în domeniul sănătății.

În plus, femeile sunt mult mai prezente în servicii esențiale, de la vânzări până la unități de îngrijire a copiilor, care au rămas deschise în timpul pandemiei.

În Uniunea Europeană, femeile reprezintă 82% din totalul casierilor și 95% din angajații din zona de servicii de curățenie și ajutor la domiciliu.

 Infografic -Majoritatea angajaților din sectorul de îngrijiri și cel de vânzări din UE sunt femei

Sursa: Parlamentul European

Femeile sunt, de asemenea, dominante în servicii puternic afectate de pandemie, multe companii renunțând la locuri de muncă: 84% din angajații între 15 și 64 de ani din aceste servicii sunt femei.

Carantina a afectat, de asemenea, sectoarele economiei în care în mod tradițional sunt angajate mai multe femei, cum ar fi creșe, secretariat și muncă la domiciliu.

Peste 30% dintre femeile din UE lucrează cu jumătate de normă și sunt mult mai predispuse să-și ia zile libere pentru a avea grijă de copii și rude, iar în timpul lockdown-ului au fost nevoite deseori să combine telemunca și îngrijirea copiilor.

Infografic – riscul de șomaj și precaritatea locurilor de muncă în cazul femeilor

Sursa: Parlamentul European

Escalarea violenței împotriva femeilor

Aproximativ 50 de femei își pierd viața din cauza violenței domestice în fiecare săptămână în Uniunea Europeană și acest lucru a crescut în perioada în care statele UE s-au aflat în lockdown. Restricțiile au făcut, de asemenea, ca victimele să primească ajutor mult mai greu.

Parlamentul European va marca Ziua Internațională a Femeii în cadrul sesiunii plenare din 8 martie, în timp ce comisia pentru drepturile femeii organizează pe 4 martie un eveniment pe tema femeilor care conduc lupta împotriva COVID-19.

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. 70% din morți sunt bărbați dar sigur, femeile sunt cel mai afectate.

  2. Lipsesc statisticele din armata, politie, personal penitenciare, transport tir- feroviar- maritim,minerit , constructii case,blocuri-birouri-fabrici-depozite-hale, autostrazi si poduri, tuneluri, sonde petroliere, retele electrice de inalta tensiune, rafinarii, canalizare, colectare gunoi, taierea si prelucrarea lemnului, constructii si manipulare utilaje agricole si industriale, pompieri etc .Pe scurt constructia oraselor minus servicii.
    Lipsesc cu desavarsire statisticile despre violenta emotionala si psihologica de tipul nagging, blaming , shaming, hysterical shouting etc care pe termen lung pot fi la fel de nocive ca violenta fizica.

  3. Pe bune? Compari violenta fizica cu nagging, shaming, shouting etc? Adica tipatul invineteste ochii la fel ca un pumn?
    Violenta fizica poate ucide pe loc.
    Nagging si restul – ai timp sa divortezi, sa te desparti, sa pleci sau sa plece.
    Deci cu tot respectul pentru cei agresati de nagging, blaming, shaming, shouting – aveti timp sa va salvati viata! Nu se compara cu efectele violentei fizice.
    Statisticile din articol se refera la locurile de munca afectate de lockdown, unde angajatii sunt preponderent femei. In afara de constructii, sector afectat de lockdown, unde intr-adevar barbatii au fost mai afectati dpdv job, restul exemplelor pe care le-ai dat sunt din sectoare ce nu au fost afectate la fel de mult. Si da, poate mortalitatea a fost mai mare la barbati, dar femeile au fost mai afectate dpdv job si la asta se refera articolul.

    • Duduia Lia Reman, pe langa faptul ca aveti o politica editoriala selectiva mai si cenzurati ca niste demni urmasi ai comunistilor. Asta arata cat de penibile sunt argumentele si mai ales principiile si valorile pe care incercati sa le propagati! Ce se naste din marxism minciuna si autoritarism mananca.

    • Adica dupa logica ta daca mori e mai putin important decat daca ti-e afectat jobul. Simplul fapt ca spui cu atata lejeritate ”poate” arata un bias evident si mai ales faptul ca media leftista din Europa nu popularizeaza statistici neconvenabile .

      Baietii se sinucid mult mai des decat fetele si faptul ca aud de mici despre ”masculinitate toxica” , ca sunt ”opresivi” si alte BS feministe cu siguranta le influenteaza respectul de sine. Deci da, nagging, blaming,shaming,hysterical shouting pot avea un rol extrem de toxic in viata cuiva.

      Teoretic chestia cu divortatul sau despartitul poti s-o aplici si violentei fizice dar nu functioneaza. Din pacate oamenii sunt mult prea slabi si lenesi pentru a-si parasi partenerii de la o palma, chiar lovituri serioase sau de la atacuri emotionale si psihologice. Din fericire violenta fizica e criminalizata si se pedepseste , cea psihica e greu de dovedit .

      Peter Boghossian & James Lindsay au luat un text din Mein Kampf si au inlocuit cuvinte de genul opresivi, oprimati cu barbati si femei si textul a primit un peer review favorabil in Academia din SUA pentru ca se incadra in retorica victimei care cere ”indreptatit” privilegii.

  4. Pacatul in lume a intrat prin femeie . Eu asa imi amintesc ca am citit .
    Nu e mai putin adevarat ca de atunci platesc ( pentru pacat ) femeile si barbatii , deopotriva .

  5. Dati si raspunsul meu pentru Logicool !