G4Media.ro

INFOGRAFIC Clujul a depășit Timișul și e pe locul 2 după București…

sursa foto: Emerging Europe

INFOGRAFIC Clujul a depășit Timișul și e pe locul 2 după București la PIB/capita. Neamț, Bacău și Teleorman, județele campioane ale creșterii economice în 2019

Județele campioane ale creșterii economice în 2019 sunt Neamț, Bacău și Teleorman, arată datele publicate în decembrie de Comisia Națională de Prognoză. Potrivit acelorași date, cele mai prospere județe ale țării, prin prisma Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, sunt municipiul București, Clujul, Timișul, Constanța și Brașov.

România, profil teritorial

Datele celei mai recente prognoze în profil teritorial arată că județele Neamț, Bacău și Teleorman sunt cele care au înregistrat cele mai mari creșteri ale PIB  în 2019, cu valori de 7%, 6,6% și, respectiv, 6,2%, față de anul precedent. Creșteri mari au mai înregistrat județele Cluj și Ilfov, de câte 6,1%. La polul opus, creșteri de sub două procente s-au înregistrat în Prahova – 0,7%, Brăila – 1,8%, Tulcea și Timiș – 1,9%. Per total România, creșterea calculată de Comisia Națională de Prognoză a fost de 4%.

În valori absolute, PIB total pe economie a fost în 2019 de 1.040 de miliarde, adică puțin peste un trilion de lei. Cel mai mare PIB l-a generat Bucureștiul, în valoare de 248,1 miliarde de lei, adică aproape un sfert din total, urmat de Cluj, cu 50,4 miliarde, Timiș, 49,3 miliarde, Constanța, 46,5 miliarde și Prahova, cu 40,8 miliarde. Județele cu cel mai slab output economic au fost Covasna și Mehedinți, cu puțin peste 7,5 miliarde și Tulcea, cu 8,1 miliarde. Sub 10 miliarde, adică mai puțin de 1% din PIB total, au mai înregistrat județele Ialomița (9,5) și Giurgiu (9,8).

Raportat pe cap de locuitor, județele cu cel mai ridicat PIB/capita sunt municipiul București, 28.573 euro, urmat, la mare distanță, de Cluj, cu 15.011 euro, Timiș, cu 14.727 de euro, Constanța, cu 14.596 de euro și Brașov, cu 13.695 de euro.

Este pentru prima dată când județul Cluj depășește Timișul la acest indicator, iar ambele județe din vest au depășit Constanța în ultimii trei ani.

Vezi mai jos graficul evoluției PIB/capita în aceste județe în ultimii patru ani și estimarea pentru 2020, realizat de G4Media.

Cel mai puțin dezvoltate județe din acest punct de vedere au fost în 2019 Vaslui, cu o valoare a PIB/capita de 5.554 de euro, Botoșani (5.688), Suceava (6.482), Teleorman (6.527) și Mehedinți (6.630).

Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este unul dintre cei mai utilizați parametri pentru compararea nivelului de trai între zone diferite. PIB/locuitor este definit de Institutul Național de Statistică ca reprezentând valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse într-o regiune – în cazul de față un județ – împărțită la numărul de locuitori existent în regiunea respectivă.

Aceste valori sunt exprimate de Comisia Națională de Prognoză în euro, dar fără să fie ajustate cu puterea de cumpărare, o metodă prin care se poate compara bunăstarea între state diferite. Această ajustare produce în cazul României valori aproape duble. Spre exemplu, FMI indică pentru 2019 un PIB/capita mediu în România de 12.482 de dolari, care ajustat cu puterea de cumpărare înseamnă 24.443 de dolari internaționali 2011. Dolarul internațional 2011 are aceeași putere de cumpărare în fiecare stat ca un dolar în SUA.

Cine crește cel mai mult în 2020

În acest an, potrivit sursei citate, patru dintre cele mai sărace județe ale României vor fi singurele care vor avea creșteri de cinci sau mai multe procente: Covasna, cu o creștere PIB de 5,3%, Călărași și Harghita, cu câte 5,2%, și Giurgiu, cu 5%. Restul județelor vor crește cu valori între 4 și 4,9%, excepție fiind Bucureștiul, care va crește cu 3,3%. În fruntea și coada clasamentului PIB/capita nu sunt preconizate mutări.

Foto: Cluj Napoca / Emerging Europe

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. La teleorman nici nu e greu. Ca de la saracie pana la saracie mai mica nu e nevoie de o crestere economica prea mare.

  2. A crescut pib-ul dar bunăstarea oamenilor de rând ba…..in schimb infloresc cei înfloriți mai tar …, bobocei și dai înainte cu tupeu să ne fure nu le greu!…

    • Asta cu cresterea PIB/capita este ca povestea cu cei doi vecini.
      Vecinul instarit mananca doua fripturi pe zi iar celalalt doua felii de paine cu untura.
      Cand se face statistica rezulta ca, in medie, fiecare a mancat cate o friptura si o felie de paine cu untura pe zi.

  3. Comisia Națională de Prognoză este un cuib psd-ist, nu erau ei care faceau prognoze fantastice
    de cresteri economice ? Nu am incrdere in indivizii aia.

    • Ba da.In 2017 au dat o prognoza fantastica de crestere de 5,5% si in realitate a fost 7%.

  4. Bucurestiul nu produce mai nimic de fapt, doar muta hartii (inutile).
    Muncesc „fraierii” din „provincie” pentru ei.

    • Firea-sirma, fiind din provincie, munceste cu drag si spor pentru Bucuresti. Da’ nu sta in Bucuresti — cum spune legea edilitara/functionareasca — ca se polueaza..

    • Imbacseshte era mai potrivit in loc de polueaza..

  5. Bai băieți cei care au firme o sa inteleaga mult mai usor ce o sa spun.Clujul este un oras și un județ falimentar.De ce? Datorită diferenței uriașe de aproape 4 ori mai mare a importurilor pe judet fata de exporturi.Adica indiferent cat este de mare PIB – ul pe cap de vacă furajata ,cheltuiti de aproape patru ori mai mult decat produceti.Aici este adevărul.Exemplu tragic este ca Judetul Mehedinți desi are PIB per capita mult mai mic decât al Clujului acest județ acoperă din pierderea uriașe a acestui județ datorită faptului că balanța export import este pozitivă.Cine munceste pe datorie ori e prost ori nu gândește.

    • Prietene…
      1. nu intelegi cum functioneaza economia.
      2. Nu intelegi ce anume este PIB.
      3. Nu intelegi diferenta intre pib si buget.
      4. Nu te pot banui de prea multa inteligenta…

  6. Tov Lol. 1) Cam cât de inteligent trebuie să fi ca sa înțelegi ca desi pare la prima vedere ca productia per capita este mare ,totuși consumul sau mai bine zis cheltuielile necesare pentru a functiona aceste capete furajate este de aproape 4 ori mai mare și deci faliment curat mai nene ca si la București. 2)Cand voi vorbiti de PIB per capita va referiți doar la PIB – general împărțit la numarul populației dar tu nu ai habar ca din PIB nu fac parte importurile care sunt de fapt o cheltuiala care se scad din PIB iar societatea numita Cluj devine falimentară. 3)Tocmai asta nu pricepi tu.Degeaba ai PIB mare daca cheltuiești mult mai mult decat produci ca sa nu mai vorbim de faptul că importul este cheltuiala netă iar PIB -ul este mult mai mare decât venitul net per capita.Deci FALIMENTUL este cu mult mai mare. 4)Concluzia este una singură cu economiști ca tine țară intra in faliment sigur.Daca tu produci 10 lei din care trebuie să scăzut și cheltuielile de productie(manopera+materiale) dar consumi 40 de lei ca sa trăiești înseamnă că ești un superinteligent.

    • sa te lamuresc te rog:

      PIB-ul este suma cheltuielilor pentru consum a gospodăriilor private și a organizațiilor private non-profit, a cheltuielilor brute pentru investiții, a cheltuielilor statului, a investițiilor în scopul depozitării ca și câștigurile din export din care se scad cheltuielile pentru importuri.
      MAI CLAR:
      PIB = consum privat + consumul statului+ investiții + (exporturi − importuri).
      O seara buna! tot nu pricepi diferenta intre PIB si Buget….

  7. Sa traiasca DEDEMAN in bacau….

  8. Ar fi frumos un articol in care sa specificati si ce bani primesc judetele inapoi. Timisul desi „duce in spate economia” tarii de zeci de ani primeste mai nimic inapoi. Se duc bani in judetele sarace ca vezi doamne sa nu fie discrepante mari intre regiuni ale tarii si tot degeaba. Plus ca Timisul produce foarte mult pe agricultura si exporta mult, nu importa ca si Clujul.

    • Omule….. atentie ca PIB nu se impoziteaza de catre stat…..
      Pentru intelesul tau PIB = STAT+PIVAT adica tot- tot- tot- tot ce se produce in zona respectiva cu export-import…….
      Nu mai confundati PIB cu Bugetul…. sau cu banii statului sau cu banii care se impoziteaza….
      PIB= absolut TOT!

  9. IN TELEORMAN SE MOARE DE FOAME PE CAPETE IN ROSIORII DE VEDE ESTE SARACIE LUCIE NU SUNT DE CAT 3 CROITORII IN REST TOATE FABRICILE SUNT TUGINITE SI TAIATE LA FIER VECHII IN ALEXANDRIA PLEACA LUMEA LA BUCURESTI DA FACE NAVETA IN TURNU .MAGURELE FIEFUL LU FRAGNE NU STE NIMICA SARACIE LUCIE LUMEAA PLECAT PESTE HOTARE …….DECI SUNT MINCIUNII NU SA FACUT NICI O INVESTITIE I JUD,TELEORMAN DE EXEMPLU SINGURUL INVESTITOR DIN ALEXANDRIA ISI INCHIDE PORTILE LA FABRICA DE CROITORIE SI PLEACA ….DECI IEI SE IA DUPA DATELE DE ///AJOFM SI ATATA CAT SOMERII MAI SUNT IN PLATITLE STAULUI DAR IN REST ESTE APA DE PLOAIE SA VINA SA VADA CE INVESTITI A FACUT DRAGNEA CU MAFIA LOCALA IN ALEXANDRIA SI TELEORMAN ….NIMIC TOTUL ZERO BARAT

  10. Pentru a explica inca o data…. ca multi oameni sunt confuzi… si nu inteleg…(nu au de unde probabil)
    PIB= tot ce produce privatul (productie/servicii/agricultura) + tot ce produce statul (bugetul /investitii) + toate EXPORTURILE – (minus!) toate IMPORTURILE!!!!!!!!!!!!
    exemplu:
    Sa zicem ca in Cluj se produce de catre PRIVAT + STAT + Exporturi (in afara de bunuri si servicii) suma de 60 MILIARDE de LEI….. Totodata Clujul Importa (anumite bunuri si servicii din afara) de 10 MILIARDE de Lei…. PIBUL Clujului va fi de 50 MILIARDE de lei! (adica tot ce ramane….)

    Sa inteles acuma?…..(In PIB sunt inclusi si banii bugetului LOCAL…..)

  11. Mdeci in Cluj si Bucuresti e normal sa fie importurile mari pt. ca:
    1. Itisti Ingineri proiectanti arhitectii etc. nu exporta nimic ci scriu cod sau proiecteaza pentru companii din strainatate ce exporta ele din tarile lor, dar nu figureaza si Romania ca exporta! Dar prin salariile lor mari pot sa isi cumpere apoi BMV si alte produse din export! La fel dentisti repara danturile Italienilor etc! Mai exista si alte mecanisme de compensare a exporturilor ca „videochatistele de Braila”!
    2. Oamenii daca nu gasesc un produs la ei in localitate , il cumpara din capitala de judet , daca nici acolo nu il gasesc il cumpara din capitala economica zonala (Cluj Timisoara Iasi etc.) daca nu acolo il cumpara din capitala economica a tarii! D-asta capitalele economice au importuri f. mari oriunde in lume, ca nu importa si nici nu are malluri Somcuta Mare sau Balotestiul!
    3. Orase gen Bucuresti, Cluj Napoca (nu judetul Cluj) Timisoara (nu Judetul Timis) au piburi peste 20.000 euro pe cap de locuitor pt. ca in ele majoritatea care fac pibul lor, nu au buletin de Bucuresti Cluj Timsoara etc. ci din toate judetele! Si Iasiul ar fi avut peste 20.0000 daca nu ar fi avut natalitatea prea ridicata! Bucurestiul are asa mare pib pt ca o intreaga campie romana si chiar o parte din Moldova si Transilvania lucreaza in Bucuresti, nu pt. ca sunt platite taxele in Bucuresti cum cred unii! Deci e adevarat ca o parte a pibului Transilvaniei si al Moldovei e facut in Bucuresti dar nu ca sunt platite taxele in Bucuresti ci datorita migratiei fortei de munca!