INFOGRAFIC Cum acționează Uniunea Europeană în cazul migranților care traversează Marea Mediterană / O inițiativă cetățenească depusă la Parlamentul European atrage atenția asupra migranţilor care mor în timp ce încearcă să ajungă în Europa
Patrulele operaționale ale Uniunii Europene în Marea Mediterană vizează asigurarea securității frontierelor UE, depistarea persoanelor care introduc ilegal migranți și salvarea migranților aflați în pericol, fiind active, în prezent, trei operații Frontex, potrivit unei informări a Consiliului UE.
Datorită acestor operații, au fost salvate peste 541 600 de persoane în Marea Mediterană din 2015 până în prezent.
18.540 de persoane au murit în Marea Mediterană, începând din 2015 și până în aprilie 2021.
Cele trei operații Frontex sunt:
- operația Themis (denumită anterior Triton), care acoperă zona central-mediteraneeană
- operația Poseidon, care acoperă zona est-mediteraneeană
- operația Indalo, care acoperă zona vest-mediteraneeană
În martie 2020, UE a lansat operația militară Irini, care contribuie, de asemenea, la perturbarea modelului de afaceri al rețelelor de introducere ilegală și de trafic de persoane prin colectarea de informații și patrularea cu avioane.
Anterior, în perioada cuprinsă între mai 2015 și martie 2020, operația militară Sophia a vizat persoanele care introduc ilegal migranți pe Marea Mediterană.
Sosiri neregulamentare anuale (2015-2021)
Date până în aprilie 2021. Ruta vestică se referă la rutele vest-mediteraneeană și vest-africană.
Principalele naționalități în funcție de rută (2021)
Date până în aprilie 2021. Sosirile pe ruta vestică nu includ sosirile în Insulele Canare.
Comisia pentru petiţii a Parlamentului European (PE) a susţinut, pe 28 mai, menţinerea deschisă a unei iniţiative cetăţeneşti care solicită Comisiei Europene să stabilească o politică migratorie care să respecte drepturile omului, cu o atenţie specială pentru migranţii care mor în timp ce încearcă să ajungă în Europa, potrivit agenţiei EFE, citate de Agerpres.
Solicitarea, dezbătută joia trecută, a fost impulsionată de trei cetăţeni europeni, care acuză ”răspunsul slab” al Uniunii Europene în ajutorarea migranţilor şi ”masacrul umanitar” din Mediterana, principala cale de acces către UE pentru migranţii veniţi din Africa.
”Marea Mediterană devine marea morţilor”, a spus în faţa eurodeputaţilor şi reprezentanţilor Comisiei Europene italianul Alberto Maritati, unul dintre cei care au lansat iniţiativa.
Maritati a avertizat asupra creşterii numărului migranţilor care ”nu ajung la destinaţie” şi se îneacă pe mare în faţa ”indiferenţei totale şi pasivităţii” unora dintre statele UE, motiv pentru care a cerut adoptarea unei noi politici europene ”responsabile în acord cu valorile, drepturile şi libertăţile” care sunt ”pilonul de bază al Europei”.
Sursa foto: Wikipedia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii