G4Media.ro

INFOGRAFIC Parlamentul European se reunește pentru prima oară în noua formulă, la…

Sursa foto: European Parliament / Philippe BUISSIN

INFOGRAFIC Parlamentul European se reunește pentru prima oară în noua formulă, la Strasbourg/ Votarea președintelui PE, primul punct pe agendă/ Favorită: Roberta Metsola, președintă din 2022 până în prezent

Europarlamentarii aleși în urma alegerilor din luna iunie, în total 720, din cele 27 de state membre se reunesc în prima ședință a noului legislativ european. La sesiunea care începe marți, ora 11:00 (12:00 ora României) aceștia vor vota noul Președinte. Potrivit unui comunicat al PE, funcția de președinte dispune de o gamă largă de competențe executive și reprezentative, care se extind la „toate competențele pentru a prezida lucrările Parlamentului și pentru a asigura buna desfășurare a acestora”.

Potrivit Euronews.com, există două noi grupuri de extremă-dreapta – Europa națiunilor suverane, cu 25 de membri, și Patrioții pentru Europa, cu 84 de eurodeputați – care, alături de Conservatorii și Reformiștii Europeni, constituie acum mai mult de un sfert din Cameră.

Partidele centriste care au deținut mult timp influența vor fi testate, în timp ce vor lua o serie de decizii critice.

Malteza Roberta Metsola pare să fie reconfirmată fără probleme în funcția de președinte al Parlamentului, mai arată sursa citată, în linie cu mai multe estimări publicate recent în presa europeană. „Cu toate acestea, alegerea celor 14 vicepreședinți va pune la încercare cordonul sanitar al centriștilor, patrioții concurând și ei pentru un post”, mai scrie sursa citată.

Detalii și inforgrafic transmise de Parlamentul European despre alegerea Președintelui:

Infografic Parlamentul European

Candidații pot fi propuși fie de un grup politic, fie de un grup de eurodeputați care ating pragul redus, și anume 1/20 din numărul deputaților. Înainte de vot, candidații se pot adresa plenului pentru cel mult cinci minute.

Alegerile au loc prin vot secret și necesită o majoritate absolută a voturilor valabil exprimate, și anume 50% plus unu. Buletinele de vot albe sau anulate nu sunt luate în considerare. Termenul limită pentru nominalizările la funcția de președinție este luni, 15 iunie, ora 19.00 CEST (20.00 ora României).

În cazul în care niciun candidat nu este ales în primul tur de scrutin, aceiași candidați sau alți candidați pot fi nominalizați pentru un al doilea tur de scrutin, în aceleași condiții. Dacă este necesar, poate avea loc un al treilea tur de scrutin, conform acelorași reguli. În cazul în care niciunul dintre candidați nu este ales în al treilea tur de scrutin, cei doi candidați care au întrunit cele mai multe voturi din al treilea tur de scrutin trec la un al patrulea și ultim tur de scrutin, câștigat de candidatul care primește cele mai multe voturi.

Odată ales, noul președinte își preia atribuțiile și poate susține un discurs inaugural.

Context

Procesul de alegere a președintelui PE este prevăzut în Regulamentul de procedură al Parlamentului European, la articolele 14-16. Ședința în cadrul căreia este ales un nou președinte este prezidată de președintele aflat la sfârșit de mandat sau de unul dintre vicepreședinții aflați la sfârșit de mandat (în ordinea precedenței acestora) sau, în absența unuia dintre aceștia, de deputatul care a deținut mandatul pentru cea mai lungă perioadă. Opt eurodeputați, aleși prin tragere la sorți, supraveghează procesul de numărare a voturilor.

Ce va urma 

În zilele următoare, tot în această săptămână, deputații sunt așteptați să dezbată sprijinul pentru Ucraina devastată de război, după autoproclamata „misiune de pace” a lui Viktor Orbán în China și Rusia, mai scrie Euronews.com. Aceștia i-au refuzat lui Orbán șansa de a se adresa adunării, deși un schimb de opinii planificat cu președintele Consiliului, Charles Michel – pretextul pentru menținerea lui Orbán pe dinafară – se pare că a fost, de asemenea, eliminat.

Sesiunea va culmina cu votul extrem de așteptat privind confirmarea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene pentru un al doilea mandat, care va avea loc joi.

Potrivit sursei citate, este de urmărit „câți membri ai propriului Partid Popular European se vor abține de la vot? Se poate baza pe sprijinul aliaților socialiști și liberali? Vor decide cei 53 de deputați europeni ai Verzilor că ea este cea mai bună șansă pe care o au pentru a-și promova agenda?”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează