G4Media.ro

ANALIZĂ Peste 80.000 de civili au fost evacuați din Afganistan la finalul…

Sursa foto: U.S. Army photo by Master Sgt. Alexander Burnett. / Facebook

ANALIZĂ Peste 80.000 de civili au fost evacuați din Afganistan la finalul operațiunilor/ Bilanțul negru la plecarea ultimului soldat american din Kabul: Peste 3.000 de soldați NATO uciși

Aceasta este fotografia ultimului soldat american care părăsește aeroportul din Kabul. Generalul Chris Donahue, comandantul Diviziei 82 aeropurtată, este ultimul american care urcă în aeronava ce lasă în urmă un Afganistan condus de noul regim.

În spatele lui, talibanii își manifestă bucuria trăgând salve de mitralieră în aer și inspectând hangarele aeroportului din capitala țării. Nabih Bulos, corespondent cu Los Angeles Times, a urmărit preluarea bazei de către talibani. „Suntem aici cu talibanii care intră în ceea ce a fost cu doar câteva minute în urmă o parte a aeroportului militar controlat de americani. Acum au preluat totul”, a spus jurnalistul.

În spatele acestor imagini stau însă câteva zeci de mii de morți, mulți dintre ei militari NATO, milioane de refugiați, o mică parte dintre aceștia preluați de către statele care au încercat democratizarea țării și o mare incertitudine. Nimeni nu știe care va fi viitorul acestei țări.

SUA a invadat Afganistanul în octombrie 2001, la scurt timp după atacul de terorist de la 11 septembrie, scopul fiind alungarea talibanilor aflați la putere, acuzați că îi adăpostesc pe Osama Bin Laden. Odată cu implicarea NATO, accentul acțiunilor ofensive s-a mutat pe activități de instruire a forțelor guvernamentale afgane și menținerea unui grad de securitate acceptabil în această țară. Între 2010 și 2011, în Afganistan se aflau peste 100 de mii de soldați, însă numărul lor a scăzut  în următorii ani, până la 9.592, în februarie 2021, conform unui raport NATO.

Numărul soldaților străini la începutul anului 2021 / Sursa foto: NATO

Potrivit cifrelor raportate de Departamentul Apărării, SUA a cheltuit aproximativ o mie de miliarde de dolari între 2002 și 2020 în Afganistan, costuri de război și reconstrucție, însă adevăratul preț se numără în victime: morți și răniți. De la începerea acțiunii militare în Afganistan, în 2001, Statele Unite au pierdut peste 2.300 de oameni, iar alți aproximativ 20.660 au fost răniți. În total 36 de state care au contribuit cu militari în această misiune au pierdut aproximativ 3500 de oameni, dintre care americani au fost mai mult de jumătate, iar alți peste 26 de mii au fost răniți.

Cifrele oficiale ale Pentagonului nu includ însă cei peste 30 de mii de militari americani care s-au sinucis după întoarcerea acasă din misiuni, așa cum semnalează Institutul Watson al Universității Brown. Conform datelor actualizate de institut în iulie 2021, 30.177 de veterani americani ai războaielor de după 11 septembrie s-au sinucis, de peste patru ori mai mulți decât au murit în luptă.

Afganii au plătit însă cel mai scump. Un alt raport al Universității Brown din 2019 estimează că peste 64.000 de militari și polițiști din Afganistan și-au pierdut viața din 2001, când a început războiul. Pe de altă parte, Misiunea de Asistență a Națiunilor Unite în Afganistan estimează că la circa 111.000 numărul civililor care au fost uciși sau răniți de când a început să strângă astfel de date, în 2009. Doar în 2020 au decedat peste 3.000 de afgani, populație civilă, arată raportul.

De la preluarea puterii de către talibani și până acum peste 80 de mii de civili afgani, traducători, sportivi, colaboratori ai statelor care au intervenit în această țară au fost evacuați din Afganistan.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Ocidentalii au inteles in sfirsit ca nu au de ce interveni in Afganistan si nici nu mai au de ce ramane acolo . Nu stim cu exactitate care este numarul cetatenilor afgani care au parasit tara si unde s-au dus ei .Cert este ca un numar foarte mare de cetateni afgani, ce erau colaboratori sau simpatizanti ai occidentului ,au plecat din tara . Nu stim nici cu ce au plecat , conturi bancare cu sume deja transferate in banci occidentale sau alte bunuri usor transportabile de mare valoare . Probabilitatea ca acesti oameni educati si specializati in domenii diferite sa isi fi mutat averile obtinute in timpul asa zisei ocupatii (termenul nu este corect ) in bancile Europene si din SUA este foarte mare .Sa nu va imaginati ca nu s-au facut calcule referitoare la toate aspectele ,ce devin realitate, o data cu plecarea trupelor .Exista posibilitatea ca si multe dintre extragerile unor cetateni, presupusi a fi fost lasati in urma, sa contina si o contributie , o plata a acestor servicii . Firme particulare s-au implicat si contra cost au efectuat multe dintre aceste extrageri .Este vorba despre bani , bani foarte multi ce acum si-au schimbat proprietarii si si-au mutat locul .Cine urma si trebuia sa plece sa fiti foarte convinsi ca au si plecat .Talibanii mostenesc un dezastru economic si social .Urmarile se vor vedea instantaneu.Vor fi nevoiti sa reconstruiasca tara sau doar sa o transforme intr-o dictatura feroce cu executii non stop si cu o situatie precara a propriilor cetateni . Vor alege fara doar si poate implicarea Europenilor acolo unde Franta , Marea Britanie si Germania dar si altii vor veni cu oferte masive de reconstructie .Deja Germania reconstruieste intreaga retea de energie electrica (producere si furnizare)in Afganistan . Va fi o concurenta acerba pe dezvoltare , o concurenta din care toata lumea va avea de cistigat .

    • Cutule,lasa gargara asta ,ca-ti spargi dintii in limba aia de lemn!!Nu-ti citeste nimeni comentariul, ca-i intepeneste limba doar vazand ce de cuvinte de esenta tare folosesti…

    • „Caimacul” a fost deja luat de americani in urma retragerii. Raman europenii sa faca „afaceri” cu talibanii si sa negocieze cu aceasta grupare semiterorista. De aici si interesul crescut al Frantei si Germaniei de a elabora un plan comun pentru Afganistan. Acum depinde de ce vor dori: sa-i aduca pe afgani cu milioanele in Europa, caz in care UE va colapsa in cateva luni, fie sa investeasca in Afganistan si in statele vecine pentru a-i sprijin pe refugiatii afgani care fug de noul regim.

    • Ce rost avea totul?
      Companiile de armament și-au vândut armele pentru bani multi statului, care, desigur, a plătit aceste jucării scumpe din impozitele civililor.
      Armamentul care a rămas acolo acum servește și acestui scop: mai devreme sau mai târziu vor avea nevoie de piese pentru ele, și, bineînțeles, și de muniție. Biznisul va continua.
      Așa că partial s-a terminat cea ce a fost bine gândit.
      Din punct de vedere politic, întregul rahat este acum lasat in carca Chinei, a rușilor, dar si al Pakistanului și Indiei.
      Deci nu este vorba neaparat despre o fuga, Saigon 2.0 și altele asemenea, chit ca a fost regizat si executat prost de echipa mosului.
      SUA, adică complexul militar-industrial (așa cum îl numea f. bine la un moment dat Biroul Politic Sovietic) s-a retras din Afganistan contabilizand o victorie completă: cu banii in caruta si factura platita de prosti.

    • Sa-l trimitem pe unicul, inegalabilul citzul acolo, sa ii duca pe culmile progresului.

  2. Ce „soldat”??E ditamai generalul!!Umilit de decizia iresponsabila a lui Bideu-Somnorosul ,de a fugi practic din calea talibanilor fara nicio conditie!!!

  3. Probabil asta se intreaba tot americanu caruia i-a murit cineva inrolat si trimis in Afganistan….si probabil ca asta se intreaba si familiile celor 27 de soldati din RO care au murit in Afganistan. Pentru ce? Care a fost scopul?

    Dar stai ca astia erau soldati platiti care stiau la ce se expun – ar spune un contra-argument. De acord, dar asta inseamna ca trebuia sa trimitem soldati NATO in locuri aiurea sa moara? Intrebari fara raspuns….

  4. Dacă articolul se dorește o analiză, trebuia să conțină cifre comparative cu alte teatre de conflicte.
    Cei 20 ani de război au fost și un exercițiu eficient pentru americani, nu doar niște morți. In armată se moare și la instructajele făcute acasă, dar nu am primit cifra asta. Prin urmare este din nou un articol care incită la discuții sterile, la ură, ca apoi să poată veni alt articol cu violența în societate.

  5. ccooriri …
    .da’ de ce vrei tu sa rescrii istoria , ca putin ?? … …vez’ ca trump inceput cu retragerea de trupe din Afganistan bre …. mai citeste si tu ziare de prin lume …
    …de ce faci fake news bre ?
    … rusine !!

  6. ccooriri …
    .da’ de ce vrei tu sa rescrii istoria , ca putin ?? … …vez’ ca trump inceput cu retragerea de trupe din Afganistan bre …. mai citeste si tu ziare de prin lume …
    …de ce faci fake news bre ?
    … rusine !!

  7. Left-wing extremist Joe Biden has blood on his hands! He kept his promise to the Taliban while betraying his fellow Americans and the Afghans who helped them by leaving them behind.

    • Bre iar te mananca cu lgbt-ul? E un articol despre ultimul american care paraseste Afganistanul, unde te mananca de le amesteci cu lgbt?

      Ai ceva mancarimi refulate se pare, roaga un lgbt-ist sa te scarpine daca nu te poti abtine, dar scrie si tu la obiectul articolului.

  8. Este, probabil, cel mai umilitor moment al carierei acestui militar, care de la sublocotenet de infanterie, comandant de pluton de mitraliere, a ajuns, fara sa numere izmene si bocanci sau sa detina titlul de doctor, comandant de divizie cu gradul de general-maior.
    Tristetea generalului-maior Christopher Todd Donahue este izbitoare cu al Lisei Gherardini din tabloul lui da Vinci.
    Ii provoc pe intelectualii romani la un eseu pe acest subiect.

    • Ai dreptate, nu se vede bine din unghiul alfa din care a fost facuta, dar din poza verde ii reiese clar si fara echivoc tristetea izbitoare. Imi place si remarca ta fina cu Mona Lisa lui da Vinci, se potriveste cu monocromatica (le propriu si la figurat) momentului.

      As adauga ca noaptea e un lait motiv, evidentiind si ea tristetea monocromatica, sufleteasca dar si ca individ. Faptul ca e „ultimul’soldat imi aminteste de singuratea Luceafarului pe bolta, privind rece din inaltul unui Hercules C-130 modificat (atentie, modificat – nimic nu e lasat la intamplare in econografia denadejdii).

      Verdele, o verdele. Un sublim val catifelat ce acopera ruina celor 20 de ani de ocupatie.

      Ce capodopera, o poza face cat o mie de cuvinte, simbolism pur. Magnific monser. stai sa imi iau o batista (de pe tambal).

  9. Ce legatura are comentariul tau cu un articol despre retragerea americana din Afganistan, cu poza ultimului soldat american parasind tara?

    Bre, dar unii aveti frustratii ascunse rau de tot. Mai e unul pe aici care la orice scrie de LGBTs.

  10. Nu de frustrari e vorba ci de un mic reminder ca nu toti acceptam sa fim luati de prosti !
    Cand e relativ confortabil sa curga privilegiile. Cand trebuie sa-ti dai viata si sa-ti aperi interesele tarii dau volumul pe mute, e bun ”patriarhatul” .