ANALIZĂ Peste 80.000 de civili au fost evacuați din Afganistan la finalul operațiunilor/ Bilanțul negru la plecarea ultimului soldat american din Kabul: Peste 3.000 de soldați NATO uciși
Aceasta este fotografia ultimului soldat american care părăsește aeroportul din Kabul. Generalul Chris Donahue, comandantul Diviziei 82 aeropurtată, este ultimul american care urcă în aeronava ce lasă în urmă un Afganistan condus de noul regim.
În spatele lui, talibanii își manifestă bucuria trăgând salve de mitralieră în aer și inspectând hangarele aeroportului din capitala țării. Nabih Bulos, corespondent cu Los Angeles Times, a urmărit preluarea bazei de către talibani. „Suntem aici cu talibanii care intră în ceea ce a fost cu doar câteva minute în urmă o parte a aeroportului militar controlat de americani. Acum au preluat totul”, a spus jurnalistul.
În spatele acestor imagini stau însă câteva zeci de mii de morți, mulți dintre ei militari NATO, milioane de refugiați, o mică parte dintre aceștia preluați de către statele care au încercat democratizarea țării și o mare incertitudine. Nimeni nu știe care va fi viitorul acestei țări.
SUA a invadat Afganistanul în octombrie 2001, la scurt timp după atacul de terorist de la 11 septembrie, scopul fiind alungarea talibanilor aflați la putere, acuzați că îi adăpostesc pe Osama Bin Laden. Odată cu implicarea NATO, accentul acțiunilor ofensive s-a mutat pe activități de instruire a forțelor guvernamentale afgane și menținerea unui grad de securitate acceptabil în această țară. Între 2010 și 2011, în Afganistan se aflau peste 100 de mii de soldați, însă numărul lor a scăzut în următorii ani, până la 9.592, în februarie 2021, conform unui raport NATO.
Potrivit cifrelor raportate de Departamentul Apărării, SUA a cheltuit aproximativ o mie de miliarde de dolari între 2002 și 2020 în Afganistan, costuri de război și reconstrucție, însă adevăratul preț se numără în victime: morți și răniți. De la începerea acțiunii militare în Afganistan, în 2001, Statele Unite au pierdut peste 2.300 de oameni, iar alți aproximativ 20.660 au fost răniți. În total 36 de state care au contribuit cu militari în această misiune au pierdut aproximativ 3500 de oameni, dintre care americani au fost mai mult de jumătate, iar alți peste 26 de mii au fost răniți.
Cifrele oficiale ale Pentagonului nu includ însă cei peste 30 de mii de militari americani care s-au sinucis după întoarcerea acasă din misiuni, așa cum semnalează Institutul Watson al Universității Brown. Conform datelor actualizate de institut în iulie 2021, 30.177 de veterani americani ai războaielor de după 11 septembrie s-au sinucis, de peste patru ori mai mulți decât au murit în luptă.
Afganii au plătit însă cel mai scump. Un alt raport al Universității Brown din 2019 estimează că peste 64.000 de militari și polițiști din Afganistan și-au pierdut viața din 2001, când a început războiul. Pe de altă parte, Misiunea de Asistență a Națiunilor Unite în Afganistan estimează că la circa 111.000 numărul civililor care au fost uciși sau răniți de când a început să strângă astfel de date, în 2009. Doar în 2020 au decedat peste 3.000 de afgani, populație civilă, arată raportul.
De la preluarea puterii de către talibani și până acum peste 80 de mii de civili afgani, traducători, sportivi, colaboratori ai statelor care au intervenit în această țară au fost evacuați din Afganistan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii