G4Media.ro

INFOGRAFIC. Proiecție FMI: România depășește Turcia anul acesta la PIB/capita și va…

sursa foto: Flickr

INFOGRAFIC. Proiecție FMI: România depășește Turcia anul acesta la PIB/capita și va ajunge din urmă Grecia și Rusia în 2024

Cele mai recente estimări ale Fondului Monetar Internațional indică faptul că România va depăși în acest an Turcia din punct de vedere al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, ajustat cu putere de cumpărare.

Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este unul dintre cei mai utilizați parametri pentru compararea nivelului de trai între țări diferite. PIB/locuitor este definit de Institutul Național de Statistică ca reprezentând valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse într-o regiune – în cazul de față o țară – împărțită la numărul de locuitori existent în regiunea respectivă.

Pentru a obține un indicator și mai relevant, se folosește ajustarea PIB la puterea de cumpărare, care diferă de la țară la țară. Acest din urmă indicator este exprimat de FMI în dolari internaționali 2011 PPP (Purchasing Power Parity – Paritatea Puterii de Cumpărare). Un dolar internațional are aceeași putere de cumpărare în fiecare stat ca un dolar în SUA.

Anul acesta, potrivit datelor FMI din octombrie 2019, România va ajunge la un PIB/capita de 29.554 de dolari internaționali și va depăși pentru prima dată, în acest secol, Turcia, care va acumula un PIB pe cap de locuitor de 29.326 de dolari internaționali. În următorii ani, România se va apropia de Rusia și Grecia din același punct de vedere, urmând să ajungă, de facto, aceste două state din urmă în 2024, an în care se opresc proiecțiile forului internațional. În acel an, toate cele trei state vor avea un PIB/capita între 36.000 și 36.500 de dolari internaționali. Țara noastră  va rămâne însă la distanță de Ungaria, care în 2024 va avea un PIB pe cap de locuitor de 43.372 de dolari internaționali, iar Germania unul de 63.281, adică dublu față de România.

În cel mai recent raport de țară, cel pentru 2019, FMI nota că în România, „creșterea economică a rămas puternică, ridicând veniturile populației spre cele existente în țările avansate ale UE. Totuși, dezechilibrele macroeconomice au crescut în mod evident: contul curent și deficitele fiscale s-au lărgit, iar presiunile inflaționiste se acumulează”.

În 2016, datele FMI preconizau că România va depăși Croația în 2017 la același indicator. Estimarea s-a confirmat, dar numai în 2018. România este acum a treia cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, mai prost stând doar Croația și Bulgaria.

Text foto: Un dolar internațional are aceeași putere de cumpărare în fiecare țară ca un dolar în SUA | Foto: Flickr

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

32 comentarii

  1. Din graficul ala se vede clar cit a crescut Romania in perioada Dragnea-Dancila. Iar noi nu i-am vrut.
    Sigur nu e graficul cresterii datoriei externe?

    • Suntem nerecunoscători. De fapt, a crescut și mai mult și sunt măsluite cifrele de Soros și de multinaționale care vor răul românilor. Și totul se datorează exclusiv domnului Dragnea, doamnei Dăncilă, celei neconflictuale și PSD-ului, cel mai mare partid al țării. De 30 de ani PSD-ul ridică România pe cele mai înalte culmi ale progresului, împotriva cetățenilor care îl sabotează cu afaceri legală și muncă cinstită, străinilor din UE care i-au pus bețe în roate.

  2. Interesant, comform bancii mondiale deja a depasit turcia si rusia
    sursa: https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?view=map

    • Acesta e graficul corect, cel la care va referiti nu e in dolari 2011 ci dolari curenti. Diferentele nu sunt majore, dar FMI nu furnizeaza proiectii decat pe dolarii 2001https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.KD?view=map
      Cu stimă, autorul.

    • Cu certitudine România a depășit deja de câțiva ani Rusia (era si culmea ca o țara a UE sa fie in urma Rusiei). E confirmat si de Eurostat si de Banca Mondiala.

  3. Ce nu spune articolul este ca aceasta crestere este datorata si scaderii populatiei..
    Sutele de mii de romani care pleaca anual din tara fac ca cascavalul ramas sa se imparta la mai putini.
    In concluzie cresterea puterii de cumparare este mult pe hartie…Nu stiu daca ar trebuii sa ne bucuram asa tare.

    • Nu avem recensamant nou deci nu este actualizata scaderea populatiei deci cifra reala e mai mare per capita.

    • Incredibil ce aberație ai putut să scoți….

    • Mai mare decât ”opiniile argumentate” de trol loser al mafiei PRO-PSD-ALDE, gen ”bahahaha”, ”bleahbleah”, ”hehehe”? Nooooo, Nnu se poate, n-are cum, loserul e cel mai tare în toate, ca șeful suprem, domnul de la Aprozarul de partid și de stat și ca sinistra sa ”soție”

    • Da ! Dar și cașcavalul ăla este produs de mai puțini oameni . Că până la urmă pleacă oameni activi nu pensionari .

    • Aceasta scadere a populatiei nu vine in „avantajul” cresterii PIB/capita . Dimpotriva ! De plecat ,pleaca tocmai cei mai calificati sau cu putere de munca la varf . In Ro raman pensionarii ,copii in diferite stadii de scolarizare si asistatii social ,putorile . Asta nu-i niciun avantaj ! Nu stiu unde se cumuleaza castigurile celor care muncesc in afara granitelor ,fara a avea rezidenta sau cetatenia statului unde obtine venituri .

  4. Dragnea vroia sa face uniune cu Belarus si Rusia. Nu a luat nici o masura sa ajute economia, din contra.Propun sa iti iei un bilet dus spre Minsk. Acolo inca mai guverneaza unul dupa model Dragnea.

  5. In 2024 ajungem din urmaRusia! Misto! Si daca observam, numai California are pibul de vreo 2 ori mai mare ca Rusia. Si mai misto!

    • Aproape de trei ori mai mare. California are in jur de 6 mii miliarde PIB iar Rusia ceva peste 2 mii miliarde cam cat Italia.
      Dar daca iei PIB-ul per capita diferenta e colosala.

  6. Aceasta proiectie este determinata in mare parte de trendul din ultimii ani, trend viciat de PSD care a distrus economia cu masuri prostesti care au intarziat cresterea reala a PIB PPP (purchasing power parity). Asta inseamna ca trendul ascendent al Romaniei este in realitate inca si mai abrupt (pozitiv). In cativa ani, Romania ca depasi Ungaria si se va distanta de ea. Pentru simplul motiv ca Ungaria este un petic de tara care s-a miscat mai repede in anii imediat dupa 1989, dar apoi a stagnat cu excpetia unor mici salturi de scurta durata urmata de alta stagnare. Acum Ungaria este la finalul unui alt mic, ceea ce denatureaza proiectiile pe termen mai lung. In urmatorii ani, Ungaria si-a exploatat deja potentialul si va stagna sau va creste foarte lent (mai ales prin contaminare de la vecini – Austria, Romania si Slovacia).

    Nu va imaginati ce distrugere au facut PSD-istii. Cea mai mare parte a distrugerii NU este inca vizibila. Romania are potential legal cu cel al tarilor din Europa de Vest si Nordica. Cu aia suntem noi, nu cu Ungaria si Bulgaria. Iar Rusia si Turcia, nu avem ce discuta, pentru ca astea sunt din alta lume, alta civilizatie.

    • Glumesti?Uita-te ca se vede pe grafic, in ultimii ani curba s-a dus mai mult spre vertical decat era inainte.Cresterea a fost mult mai mare decat inainte, mai ales in 2017-2018.Anul asta, ungurii au crescut mai mult ca noi si probabil asta va fi si in 2020.

    • Nu te mai LOL ca prostu, ca n-ai intense ce am scris. Iar datele din 5 in 5 ani nu spun nimic despre ciclurile de crestere. Eu stiu graficul an cu an (datele sunt publice la Eurostat).
      PSD-istii au dopat aparentele, tara asta a distrus (pentru ani de zile) dinamica interna reala a economiei Romanesti.

    • Rusia, din alta civilizație? Da. Una inexistentă. Civilizație fara libertate de exprimare? Ești școlit la Moscova, amice.

    • Esti praf.Eu ma uit pe datele anuale si cresterea cu adevarat mare a inceput in 2017, desi din 2013 suntem la peste 3%.Nu ai niciun argument, vorbesti aiurea.Tipic la PRMistii de tip nou, sau USRisti cum li se mai spune.

    • Te uiti ca gaina-n lemne. Nu intelegi notiunea de ciclu economic, ce inseamna, de unde vine si cum se manifesta.

    • Da, e corect Ioan

    • Alin, nu te grabi cu concluziile.
      Si triburile din Amazonia au civilizatia lor.
      Idea mea este, si asta am spus, ca civilizatia Ruseasca este separata de cea a Occidentului.
      Romania face parte din civilizatia Occidentala (si Rusia nu), oricat ar incerca mafiotii rusi (si slugile lor, adica tot mafioti, doar pe o treapta inferioara ierarhica).

    • Ioane, nu mai scrie la ore din astea. Știi, noaptea e un sfetnic bun, odihnește-te, limpezește-te, și scrie doar atunci.

  7. Suntem bogați?
    Noi nu avem dupa ce bea apa!

  8. Cand își vor permite și pensionarii noștri să plece din vacanțe în vacanțe prin toată lumea, mai vorbim.

  9. Cum salariile bugetarilor intra in pib, rezulta ca daca ii fac lui tudorel salariile de 1000 de euro pe secunda ii batem detasat si pe norvegieni.

  10. Conform acestor date ,salariile din țară ar trebui să fie apropiate de sle grecilor.Ori ,,realitatea” este alta.
    Sus în vârf bugetarii /pensionarii de lux, cu venituri mai mari ca ale germanilor (amintesc doar acel procuror cu pensie de 80000 de lei lunar mai mare decât salariul Angelei Merkel), iar jos o ,,gloată” de ,,analfabeți funcționali”, parcă s așa ni se spune,care trebuie să se mulțumească cu 1300 lei lunar ( aproape ca bulgarii).

  11. Cu umila mea parere, care s-a lovit in viata asta de numerosi „experti”, ma uit pe grafic si ce vad, un nene, probabil un „expert” din-asta de care muge lumea asta, platit cu zeci de mii de euro anual, a luat o rigla si a prelungit ultima evolutie pentru fiecare tara din grafic, a pus rigla pe ultima evolutie si a lungit-o in sus pe urmatorii ani. I-a spus „analiza aprofundata pe evolutie si prognoza” a semnat dedesubt, si-a notat functia de „expert” si organismul pentru care lucreaza si care ii ofera notorietate, si gata super-analiza. Nimeni nu se mai intreaba pe ce s-a bazat expertul, ce a luat in considerare, ce ponderari a facut, ce factori de influenta a luat in considerare pentru fiecare tare, etc. etc. etc. „expertul” s-a bazat pe rigla si a luat in considerare rigla cand a generat graficul. Si acum toata lumea isi da cu parerea pe concluzii. Un fel de „n-are cum sa nu fie adevarat, a spus si la televizor”.

  12. Nu cred că RO este a treia din coada UE la PIB ! Albania unde e ? Uitați-vă mai bine la decalajul enorm dintre RO și HU ! Mai ales că HU nu are nici jumate din potențialul real al RO ! In schimb are un PIB /capita aproape dublu . EXPLICAȚII ?

  13. Dna Dancila, Albania nu este inca in UE 🙂
    HU este mult mai bine legata prin infrastructura de Vest – cand vom reusi si noi sa terminam Pitesti-Sibiu, atunci vom intrece lejer HU. Nu stiu daca prind asta… 🙁