G4Media.ro

INFOGRAFICE Cea mai neagră săptămână a pandemiei din România. Toate cifrele din…

INFOGRAFICE Cea mai neagră săptămână a pandemiei din România. Toate cifrele din criza COVID-19 și evoluția virusului pe județe

Relaxarea a venit cu costuri mari, este concluzia ultimelor două săptămâni a pandemiei în România. Nerespectarea măsurilor și a distanțării sociale la terase, plaje sau chiar pe stradă a crescut galopant numărul infectărilor, buluceala din malluri, piețe sau petreceri de tot felul au umplut până la refuz secțiile ATI din spitale iar, în final, toate la un loc au îngroșat cea mai sumbră statistică dintre toate: numărul de morți infectați cu COVID-19, după cum arată graficele realizate într-un proiect special dedicat pandemiei de Covid-19 de Dragoș Vână și Valentin Pârvu (graphs.ro) .

Dacă ne uităm la aglomerația din stațiunile turistice sau la petrecerile încinse începând din parcurile capitalei și până în cea mai mică comună din țară putem sta liniștiți: pare că românii nu au fost afectați deloc de pandemie. Când aruncăm însă un ochi în statistici, situația e critică: ne-am reîntors, brusc, la cifrele pe care le înregistram în plină stare de urgență.

Infectările zilnice au explodat iar săptămâna care tocmai se încheie a devenit cea mai neagră din toată criza coronavirus: 2.660 cazuri de infectări în ultimele 7 zile (medie de 380 infectări pe zi), cu 214 mai multe decât săptămâna 13-19 aprilie, care reprezenta recordul de până acum, cu 2.446 infectări (medie de aprox. 350 infectări pe zi).

Cazurile active se îndreaptă rapid, și ele, spre cea mai mare cifră înregistrată până acum (7.734 în 29 aprilie). Astăzi avem 7.197 cazuri active, dar creșterea constantă continuă începând cu 8 iunie, atunci când România mai avea 4.444 de persoane infectate, cele mai puține după vârful înregistrat în aprilie.

Pacienții internați la ATI urmează evoluția infectărilor: cu cât sunt mai multe cazurile COVID-19, cu atât sunt mai pline saloanele de terapie intensivă. Vârful la acest capitol a fost atins în 22 aprilie, când 288 de pacienți aveau nevoie de îngrijire specială. Astăzi suntem foarte aproape de acel moment: avem 215 pacienți, iar multe spitale din țară au anunțat că au atins capacitatea maximă și trimit bolnavii în județele vecine.

Decesele în ultimele șapte zile au ajuns la 138, cu o medie pe zi de aproape 20 de morți COVID-19. O statistică sumbră, care a atins în toată pandemia 1750 de victime, și care poate fi oprită doar de acțiunile noastre de zi cu zi: respectarea măsurilor de distanțare, purtarea măștii, folosirea dezinfectanților și acceptarea faptului că noul coronavirus nu este oprit de teoriile conspirației sau declarațiile populiste ale politicienilor. Grafice realizate de Dragoș Vână și Valentin Pârvu (graphs.ro

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Dragi graficieni, ce refuzati sa intelegeti si voi si altii, e ca nu poti sa scazi pina n-ajungi in virf. Am fost in virful pandemiei cind eram inchisi in case, trebuie sa ajungem si la virful ei cind sintem iesiti din case. Dat fiind ca n-am depasit (inca 🙂 ) 500 de cazuri pe zi la un numar triplu de teste fata de virful de peste 500 de cazuri din primavara zic sa nu ne mai dam atit de ceasul mortii, inconstientii vor fi in continuare inconstienti, ceilalti sa iaba grija cum se misca.
    Sau poate ca va ginditi ca-i mai bine sa stam ascunsi pina se gaseste un tratament sau un vaccin?

    • amice,

      la 300 cazuri pe zi nu exista val pandemic la noi, sunt doar picaturi
      Cand vom avea 3.000 – 4.000 pe zi aia e pandemie
      Si vom avea !

      Sursele mele, imi spun sa va informez ca un vaccin eficient e putin probabil avand in vedere capacitatea de mutatii a virusului.

      Sunt 10.000 mutatii se estimeaza , dar doar cateva se propaga.

      De fapt virusul asta e un fel de arma bilogica ce cauta Cheia sistemului nostru imunitar. Daca gaseste prin mutatii o portita … se estimeaza sute de milioane sau … dar e putin probabil … matematic

      Pentru Clar-vazatorii Viitorului , situatia nu e deloc roz …

    • Nu poți să scazi până nu ajungi în vârf? Care vârf, cât de sus e vârful ăla? Crezi că are vreo legătură înălțimea lui cu prostia și ticăloșia unora? De exemplu, ieri in Vama Veche era un tip „eliberat” de la Balș, a venit direct la Stuf în Vamă ca să uite de „arest”. Lumea era adunată grămadă în jurul lui ca să-l întrebe cum a fost în spital și cum se simte. Spunea că are puțină febră și se simte cam obosit dar e OK, rămâne până dimineață cu prietenii. Ce zici, băiatul ăla ne ajută să urcăm Everestul?

    • Asa e daca spun sursele marelui amicu, surse probabil din CIA, ce surse ai bah tu damblagiule, vecina de la 3!

    • Amicu ce incerci sa ne spui, ca nu o sa fie gasit nici un vaccin si ca o sa murim cu totii? De fapt, nu la fel se comporta toate virusurile? Nu toate cauta o portita sa ne ucida. Si ne ucid, pana la o anumita limita…

    • Statisticienii prezinta niste datein mod stiintific.
      Un anumit virf nu trebuie neaparat atins, dovada tarile care au inchis rapid granitele (Noua Zeelanda, Norvegia, Grecia, Ungaria..) si nici astazi nu au un nr crescut de cazuri. De ce?
      Pt ca si astazi controleaza cum intra in tara lor persoanele, pt ca izolarea/carantina de 14 zile sint obligatorii si nu o restringere de libertati.
      Si f.probabil si pt ca cetatenii lor se comporta mai responsabil.

    • Eu ma gandesc sa porti si tu masca, pana una alta…

  2. Manipulare la maxim: vârful la terapie 280 de ersoane, acum suntem f aproape 210. Adică cu25 la sută mai puțin.

    • Si crezi ca ar fi OK SA SE TRAGA SEMNALUL LA 279?

    • La cate investiții în sistemul de sănătate s-au făcut și mai ales cate spitale mobile 0t Covid avem nu ar tb sq fie acest Nr o 0roblema. Semnal de larmă zici, Alba 4 cazuri și o baga alrmuat c e pe trend pozitiv. Așa sună de parcă ar fi minim 10 cazuri pe zi. La mai puțin de 10 cazuri pe zi in nu prea poți face nici o analiză statistică care se vrea serioasa. In mai toate cărțile de statistic se precizează clar că eșantionul tb sa fie destul de mare pt a trage o concluzie despre o evoluție/involuție in rest ai doar cazuri particulare

  3. Mama ce disperare ,grafice tabele……
    Nu citeste nici dracu graficele alea atata timp cat vad ca au murit doar aia cu comorbiditati si nu stim sigur daca nu au murit cumva din cauza lor.
    Asa ca bai baieti va pierdeti vremea e duminica ,o bere rece la padure cum vor ecomarxistii e mai buna.

  4. Mie unuia imi plac graficele astea si chiar asteptam un articol de genu,multumesc g4!

  5. Uitati-va la evolutia numarului de teste luni 22 iunie putine, marti creste pana sambata. Duminica si luni game over cifrele de testari scad. Exista o oaresce logica, adica personalul din laboratoare are weekend.
    Managerii fac anchete luni, pentru familiile bolnave purtate din spital in spital, doar nu o sa isi strice weekendul linistit. Medicii nu recolteaza probe in weekend, duminica si lunea trebuie sa avem liniste. Coarde obosite din Guvern si spagari in halate albe fixeaza voluntar sau involuntar numarul de imbolnaviri din pix, blocand numarul de testari, inclusiv prin limitarea indirecta a numarului de testari din weekend. Adevarul intotdeauna biruie. Pana si un idiot fara bacalureat trage singur concluziile cand aude din gura spagarului in halat ”azi nu se mai fac teste!”. Si Guvernul imi cere sa am incredere in spagari. Nu pot!
    Asta imi aduce aminte de Trumpeta care taie cheltuielile de testare pentru ca cifrele enorme de imbolnaviri sa nu se intoarca impotriva lui. In Romania, spagarul in halat alb, decide el ce si cum, impunitatea este totala atat timp cat sunt unii care ii numesc eroi! Eu ii numesc spagari, atit! Bantustanul de Romania.

  6. Multumim pt studiu.
    As mai atrage atentia la partea a 2a a valului, cea care corespunde relaxarii este cel putin in acest moment egala la nr.de noi infectari cu perioda de virf in care cetateni romani reveneau din tari puternic afectate ca Italia, Spania, Belgia…Contrar celor afirmate de asa zis-ul prof.univ (SNSPA), Cristian Pirvulescu (politolog si mare amator de plimbari in Europa) aceasta NU demonstreaza ca tii economia in stand-by, sau nu, nu conteaza. Ba conteaza:
    -este stupid sa compari doar ca nr. o perioada in care oamenii au stat fortat in case cu una in care circula complet liberi
    -acum sint multi oameni care au inteles sa poarte masca si sa stea la distanta de 2m de altii
    -in martie-aprilie virusul e f.vioi, potentialul sau de contagiozitate creste. Vara oamenii isi pot petrece timpul mai mult afara, unde si contagiozitatea virusului este mai scazuta (dar nu zero dupa cum se vede)

  7. Stiti voi pe cineva bolnav de Covid? Pai, vedeti ! Ce sens are sa va agitati daca de la Rasarit vi s-a tot spus ca virusache nu exista?
    Tu la ce te uiti, dracule miop, la slanina sau la faina? Baga pe foc ca o sa avem clienti…!

  8. Nu mă miră de loc prezența bolșevicilor și trolilor aici(comentarii), chiar mă bucur că vă arătați fața hidoasă așa să știe cititorul.
    Răspunsul pentru voi e SCURT: să vă ferească Dumenezeu de acest virus, pentru că dacă veți pierde lupta ..numai medici pe care-i huliți acum o să spună adevărul pe care nici voi nu putea-ți să îl spuneți.. Ați murit de virusul comunist COVID de China .

  9. Infectări, infectări și iar infectări.
    Realitatea este că în 4 luni de pandemie au murit 1750 de persoane dintre care marea majoritate aveau comorbiditati. In Romania mor zilnic 700 de oameni.
    In aprilie 2020 mortalitatea a fost puțin mai mare decât in aprilie 2019 și sub media ultimilor 5 ani.
    Masurile luate de guvern pe de altă parte ne-au îngenuncheat. Ne-au forțat să stăm in casa, ne-au distrus economia, ne-au ținut cu forța în spital.
    Nu înțeleg cum este relevant un număr de infectări in condițiile vin care 80% nu dezvolta simptome.
    Relevant este numărul de decese și numărul de persoane in ATI.

    • Am intalnit si romani… Care judeca 🙂
      Presa are rolul sa propage panica cu acest virusel si de aceea absolut toate statisticile prezentate sunt maxim de subiectiv prezentate.
      E o mare problema ca mor 20 de oameni pe zi batrani si cu comorbiditati, dar restul pana la 680 aia ce facem cu ei? Pentru ei nu exista stare de alerta sau de urgenta? Se moare de boli de inimia de cancer, de accidente rutiere, sunt multe statistici la care dominam europa (in sens negativ) de ce nu sunt in fiecare zi cate 3 articole cu mortii de pe sosele? Sau mortii din spitale cu infectii dobandite la fata locului? Pentru ca e an electoral si presa mananca cu 5 guri, pentru ca tocmai le-a dat bani pe fata (iar faptul ca G4 i-a refuzat nu inseamna ca nu a luat pe alte canale, ca baietii sunt mai fini nu ca varanul sa ia tot pe fata)