G4Media.ro

Informația e investiție în dialog (Op-ed)

Informația e investiție în dialog (Op-ed)

Economia este importantă pentru orice țară. Așa producem resursele de care avem nevoie să trăim mai bine și să investim în viitorul nostru. Cu cât economia merge mai bine, cu atât putem să ne permitem mai multe, cu atât standardul nostru de viață poate fi mai ridicat. Este foarte important să înțelegem care sunt factorii care afecteaza economia, pozitiv sau negativ și ce putem face pentru a deveni mai performanți. Acest lucru se aplică la nivelul unui om, al unei firme, al unui sector, dar și al unei țări sau chiar al unui continent.

Avem nevoie de dialog și de dezbateri între toți stakeholderii, angajatori (prin patronate), angajați (prin sindicate), societate civilă (prin ONG-uri) și stat, în care să discutăm toate temele mari. ce fel de țară, ce fel de economie ne dorim și ce merită făcut pentru a obține ceea ce ne dorim. Acesta e un proces esențial în fiecare democrație reală. Dacă ne uităm la televizor sau citim doar pe rețelele sociale, ne dăm seama că, din păcate, unii cred că o democrație este un sistem în care cel care câștigă alegerile face patru ani de zile ce vrea el, fără să mai fie nevoie de consultare sau de analize de impact. Lucrurile nu pot funcționa în acest fel.

În primul rând, trebuie să fim de acord că este important pentru viitorul nostru să dezbatem problemele reale – inclusiv cele economice – în societatea noastră. Opinii există destule, dar nu și dialog. Noi nu avem nevoie de politicieni care știu cum să adune voturi, ci de oameni care știu să conducă o țară. Nu putem accepta promisiunile fără să ne pese dacă sunt sustenabile. sau fără să ne gândim prea mult la cum finanțăm și cine trebuie să ramburseze creditele pe care acum le atragem. Poate copiii noștri ar fi fost de acord să plătească datoriiile noastre, dacă banii erau folosiți pentru construirea de infrastructură, pentru investiții în educație. Oare sunt de acord să ramburseze credite pe care noi le-am folosit să plătim salariile în sectorul public cu zece ani mai devreme? Nu cred. Dar vorbim despre asta? Explică cineva acest lucru?

Înapoi la economie: cum creăm valoare, cum ne câștigăm o viață mai bună? Ce fel de țară, ce fel de economie vrem să fim? Suntem competitivi prin forța de muncă ieftină? Ne deranjează că avem un deficit comercial agricol? Că suntem o țară care nu poate oferi o slujbă decentă unei mari părți din populație? Suntem indignați când auzim cum sunt tratați muncitorii români în străinătate. Așa de indignați că nu ne mai întrebăm de ce au ajuns acolo și nu muncesc în România.

Populația scade, an după an. Ce impact va avea asupra economiei naționale? Cine va avea grijă de bătrânii noștri, cum vom putea susține pensiile noastre?

Avem nevoie de dialog, de dezbatere despre temele importante pentru viitorul nostru. Nu vom putea face acest lucru doar prin social media și la televizor. Presa scrisă este esențială, pentru că poate trata teme în profunzime.

Avem nevoie de contributori, care aduc conținut, idei, analize, care provoacă la dialog.  Avem nevoie de dezbateri pe teme interesante, de polemici, dar bazate pe informații corecte. Nu putem să evităm un dialog real. Presa scrisă oferă un spațiu unde putem să ne exprimăm opiniile, să fim criticați sau trași la răspundere, dacă este cazul.

Confederația Patronală Concordia are ca motto „Dialog pentru Dezvoltare” Reprezentăm peste 1.500 de firme, mici și mari, cu peste 300.000 de angajați. Ei sunt afectați de ce se întâmplă în economia reală (adică acest loc unde putem să cheltuim un leu doar o singură dată, unde datoriile trebuie rambursate, unde incompetența iese la suprafață și lipsa de competivitate duce la pierderi de locuri de muncă).

Suntem preocupați de impactul pe care îl vor avea pentru noi și pentru economie digitalizarea, automatizarea, inteligența artificială, tranziția la o economie verde. Trebuie să ne pregătim, să înțelegem cum ne putem adapta.

Avem nevoie, în primul rând, de informații corecte, dar și de analize și studii care să ne ajute să dezbatem dincolo de interesele politice și economice ale momentului. Pentru toate acestea avem nevoie de o presă sănătoasă, de jurnaliști specializați, care nu depind de nimeni pentru a-și face meseria așa cum trebuie.

Pentru ei toți, pentru noi, alegem să spijinim acest nou proiect G4 Media, o secțiune dedicată economiei, cu speranța ca ne va asigura tuturor premisele construirii unor politici publice înțelepte și transparente pentru toți.

Steven van Groningen este președintele Confederației Concordia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ce ar fi daca BNR ar da macar o parte din ce tipareste in Excel direct pe card populatiei? E o chestiune de prioritati aici si avand o populatie generala inrobita si transformata in oameni noi dupa ’45 necesitatile oamenilor dd rand nu mai conteaza pentru ca nu sunt in stare sa le ceara. Singurii platiti bine sunt cei cu arma in mana directorii si sefuletii in multinationale. Peste jumatate din populatie are sub 1300 de lei pe luna. Msca Emil Boc a trait o luna din vista pe pensia minima . Il rog si pe Excelenta sa von Groninhen ss traiasca macar o luna pe 1300 de lei si 21 de bonuri de mada inainte sa-si dea cu parerea societatii despre economie. Poate gaseste cauzele daca se uita in oglinda in loc sa scrie advertoriale.

  2. PS In principiu are dreptate dar in Romania sunt si alte considerente care determina starea materiala cum ar fi carnetul de partid, jobul parintilor, apartenenta la sistemul de aparare nationala, si calitatea de ONGist si cea de mason sau agent secret al uneia dinter marile puteri.