Informații esențiale și inedite despre alegerile de duminică și despre referendum
Scrutinul de duminică, 26 mai, reprezintă al patrulea rând de alegeri europarlamentare de la aderarea, în 2007, a României la UE. G4Media.ro vă prezintă cele mai importante informații despre alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție.
- Unde se poate vota:
- Cine se află în localitatea de domiciliu, poate vota doar la secția la care este arondat. Cine se află în altă localitate, poate vota la orice secție, pe liste suplimentare. Informația este valabilă atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum
- Cum românii aflați în străinătate:
- Cetățenii români care au reședința într-un stat membru UE au la dispoziție două opțiuni pentru alegerile europarlamentare din 26 mai: să se înscrie pe listele electorale ale statului de rezidență și să voteze viitori europarlamentari ai acelei țări sau să voteze candidații români.
- Pentru a vota candidații români la alegerile europarlamentare, cetățenii români din diaspora pot vota în secțiile special amenajate, organizate și anunțate de Ministerul de Externe. Cetățenii români aflați în afara României au nevoie de un pașaport (în cazul în care în ziua alegerilor se află într-o țară din afara Uniunii Europene) sau de o carte de identitate/buletin (dacă se află într-un stat membru UE). Pașaportul simplu sau temporar sau cartea de identitate trebuie să fie valabile cel puțin până în ziua de 26 mai.
- Dacă nu se află pe lista trimisă de MAE secțiilor de votate deschise în străinătate, cetățenii români se pot înscrie pe o listă suplimentară și vor da o declarație pe proprie răspundere în care vor preciza că nu au votat deja pe altă listă.
- vezi aici lista completă a secții de votare din afara țării
- Când se vor afla rezultatele votului:
- CURS și Avangarde vor realiza împreună singurul exti-poll la alegerile europarlamentare de duminică. Rezultatele vor fi prezentate la ora 21:00, odată cu închiderea urnelor. Exit-poll-ul va viza exclusiv alegerile europarlamentare, nu și referendumul.
- Atenție: rezultatele exit-poll care vor fi prezentate la ora 21:00 sunt valabile pentru cum au votat românii până la ora 19:00. Rezultatele se pot schimba până la închiderea urnelor
- Ce spun sondajele:
- În funcție de casa de sondare și de cine a comandat studiile, rezultatele pentru alegerile de duminică sunt extrem de diferite. Astfel:
- PSD oscilează între 21% (IMAS) și 32% (CURS);
- PNL – între 25% (CURS) și 28,5%;
- Alianța 2020 USR PLUS – între 12% (CURS) și 19,6% (IMAS);
- ALDE – aproximativ 10%;
- Pro România – între 9% (CURS) și 10% (IMAS);
- PMP – între 5% (CURS)și 6,2% (IMAS);
- UDMR – între 3,8% (IMAS) și 5% (CURS).
- De menționat că scorurile partidelor pot oscila destul de mult în funcție de prezența la urne: o prezență mare, de peste 35%, ar dezavantaja PSD, ALDE, Pro România și UDMR și ar propulsa PNL și Alianța 2020.
- Prezența la vot la anterioarele scrutine europarlamentare:
- 2014 – prezență de 32,44%
- 2009 – prezență de 27,67%
- 2007 – prezență de 29,46%
- În funcție de casa de sondare și de cine a comandat studiile, rezultatele pentru alegerile de duminică sunt extrem de diferite. Astfel:
- Cine candidează:
- În cursa pentru ocuparea celor 33 de fotolii de europarlamentar din partea României au intrat 13 partide și alianțe politice și trei candidați independenți (vezi aici prezentarea făcută candidaților de Inițiativa România)
- Afilierile politice europene ale partidelor din România:
- PSD – membru al PES (Partidul Socialiștilor Europeni). În urma asaltului exercitat de partidul condus de Liviu Dragnea împotriva statului de drept și a independenței justiției, PSD a fost suspendat din PES și ar puutea fi chiar exclus.
- PNL – membru al PPE (Partidul Popularilor Europeni), cel mai mare partid din Uniunea Europeană.
- USR și PLUS – nu au încă afiliere europeană. USR a purtat discuții cu ALDE Party, iar PLUS cu partidului președintelui francez, Emmanuel Macron. Într-un final, toate aceste formațiuni s-ar putea afilia grupului ALDE din Parlamentul European.
- ALDE – membru ALDE Party. La fel ca PSD și pentru aceleași motive, și partidul lui Tăriceanu este amenințat cu excluderea din familia europeană din care face parte. Decizia ar urma să fie luată la congresul ALDE Party de luna viitoare.
- UDMR – membru PPE
- PMP – membru PPE
- Pro România – nu are afiliere politică europeană
- Ce se votează la referendum:
- românii sunt chemați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” cu privire la următoarele întrebări:
- 1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
- 2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
- românii sunt chemați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” cu privire la următoarele întrebări:
- Ce condiții trebuie îndeplinite pentru validarea referendumului:
- 1. Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente (5.480.080 persoane)
- 2. Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente (4.566.734 de voturi valabil exprimate)
- Numărul românilor cu drept de vot:
- Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 martie 2019 este de 18.949.141, din care:
- 18.252.743 au domiciliul sau reședința în țară
- 696.398 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS
- Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 martie 2019 este de 18.949.141, din care:
Un proiect G4Media.ro – Fundația Konrad Adenauer
#MonitorizareEuroparlamentare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii