Informații utile despre cum și unde poți să votezi la alegerile parlamentare din România / Peste 28.000 de oameni au votat în Diaspora până sâmbătă, la ora 12:00 / Vezi prezența la vot în timp real pe G4Media
UPDATE 12:00 Peste 28.000 de români din Diaspora au votat până sâmbătă, la ora 12:00, pentru alegerile parlamentare, adică 0,16% din totalul alegătorilor.
știrea inițială
Aproape 13.000 de români din Diaspora votaseră până sâmbătă, la ora 10:00, pentru alegerile parlamentare, adică 0,07% din totalul alegătorilor. Primii care au votat au fost românii din Auckland, Noua Zeelandă, începând de vineri, la ora 20:00 (ora României).
În total, au fost deschise 950 de secții de votare în străinătate, iar procesul electoral are loc sâmbătă și duminică, între orele locale 7:00 și 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59, pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot), se arată într-un comunicat de presă al Autorității Electorale Permanente.
Pentru organizarea alegerilor parlamentare se constituie circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe, o circumscripție în municipiul București și o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.
La secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reședința în străinătate.
Alegătorii cu domiciliul în străinătate votează pe baza următoarelor acte de identitate: pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
Alegătorii cu reședința în străinătate votează pe baza următoarelor acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.
Totodată, alegătorii care au reședința în străinătate trebuie să prezinte și un document eliberat de autoritățile statului de reședință, care atestă dreptul legal de ședere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.
Lista acestor documente poate fi consultată pe pagina de internet a MAE.
Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile parlamentare din anul 2024 poate fi consultată pe site-ul Autorității Electorale Permanente.
Mai multe detalii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2024 se regăsesc pe pagina de internet a Autorității, www.roaep.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.