G4Media.ro

Înfrângere pentru lobbyist-ul belgian ce a încercat să blocheze în instanţă realegerea…

Sursa foto: Luis Tato / AFP

Înfrângere pentru lobbyist-ul belgian ce a încercat să blocheze în instanţă realegerea preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen invocând dosarul COVID-Pfizer

Tribunalul civil din Bruxelles a respins miercuri plângerea unui fost lobbyist belgian care a încercat să blocheze printr-o acţiune judiciară numirea din nou a Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene, acuzând-o de fraudă în afacerea privind achiziţia vaccinurilor anti-COVID, transmite AFP, citată de Agerpres.

În plângerea sa formulată în regim de urgenţă, Frederic Baldan, un fost lobbyist al Parlamentului European, a cerut ca Partidul Popular European (PPE) să fie obligat de instanţa belgiană, sub ameninţarea unei sancţiuni, să retragă candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene.

Urgenţa în acest caz a fost justificată de summitul european din 27-28 iunie care este aşteptat să decidă asupra împărţirii funcţiilor de top în instituţiile UE. Conform surselor europene, Ursula von der Leyen are deja asigurat un nou mandat la conducerea Comisiei.

Frederic Baldan a acuzat-o pe Von der Leyen că a negociat „prin SMS, în secret” cu directorul general al companiei Pfizer, Albert Bourla, un mare contract pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID „fără niciun mandat” din partea statelor membre ale UE.

Plângerea priveşte în special „distrugerea de documente publice”, o faptă penală. Este vorba despre schimburile de SMS-uri între Von der Leyen şi Albert Bourla, mesaje pe care preşedinta Comisiei Europene susţine că le-a şters.

În pofida regulilor de transparenţă, Comisia Europeană a refuzat să publice schimburile de mesaje text între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla, susţinând nu este obligată să păstreze SMS-urile responsabililor săi de rang înalt şi că nu mai deţine acele mesaje, transmite Agerpres.

Reclamantul o acuză de asemenea pe preşedinta Comisiei că ar fi încălcat codul de conduită al membrilor executivului comunitar, care le impune acestora criterii de „independenţă, onestitate şi loialitate”.

Însă tribunalul civil din Bruxelles i-a respins miercuri plângerea, estimând că „nu a fost reţinut riscul de prejudiciu grav sau de inconveniente serioase care să justifice o decizie imediată”. Aceeaşi instanţă motivează de asemenea că ar fi inoportun să se pronunţe în contextul în care respectiva afacere a fost deja înaintată mai multor tribunale, unde aşteaptă soluţionarea.

Frederic Baldan, căruia în urma procedurilor judiciare demarate i-a fost retrasă în anul 2023 acreditarea la Parlamentul European, a sesizat mai multe tribunale belgiene şi justiţia europeană.

Parchetul european (EPPO) a anunţat în octombrie 2022 lansarea atunci a unei investigaţii în acest caz. Frederic Baldan a contestat competenţa acestui parchet într-una din plângerile formulate, dar audierea pentru aceasta este programată abia în luna decembrie, la un tribunal din Liege.

Contractul pe care Comisia l-a convenit cu BioNTech/Pfizer pentru achiziţia a 1,8 miliarde de doze de vaccin începând cu primăvara anului 2021 este estimat la circa 35 de miliarde de euro.

Contactele personale dintre directorul executiv al Pfizer şi preşedinta Comisiei Europene ar fi fost esenţiale în încheierea acelui contract, potrivit New York Times, publicaţia de la care au pornit dezvăluirile, în timp ce Ombudsmanul european a descris acest contract drept un caz de ”administrare defectuoasă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează