G4Media.ro

Îngrijorare în Marea Britanie: brânza, peștele și florile s-ar putea scumpi din…

Sursa foto: Pixabay.com

Îngrijorare în Marea Britanie: brânza, peștele și florile s-ar putea scumpi din februarie din cauza noilor reguli Brexit

Noile reglementări menite să protejeze biosecuritatea prin impunerea de controale asupra produselor de origine vegetală și animală înseamnă că Regatul Unit „se întoarce în timp”, potrivit importatorilor britanici și furnizorilor europeni, arată o analiză Sky News.

Noile controale la frontieră în urma Brexitului îi vor face pe consumatori și firmele britanice să se confrunte cu costuri mai mari de peste 500 de milioane de lire sterline și posibile întârzieri – precum și cu penurii de alimente și flori proaspete importate din Uniunea Europeană.

Noile reguli sunt menite să protejeze biosecuritatea prin impunerea de controale asupra produselor de origine vegetală și animală considerate ca prezentând un risc „mediu”. Printre acestea se numără cinci categorii de flori tăiate, brânzeturi și alte produse lactate, carne refrigerată și congelată și pește.

Începând cu 31 ianuarie, fiecare transport va trebui să fie însoțit de un certificat de sănătate, furnizat de un veterinar local în cazul produselor de origine animală, iar, începând cu 30 aprilie, transporturile vor fi supuse unor controale fizice la frontiera britanică.

Analiza guvernului arată că noile controale vor costa industria 330 de milioane de lire sterline, în timp ce industria alimentară a avertizat că 200 de milioane de lire sterline ar putea fi adăugate la prețurile fructelor și legumelor proaspete în cazul în care controalele vor fi introduse în viitor.

Există, de asemenea, perspectiva unor întârzieri cauzate de inspecțiile documentelor defecte, ceea ce ar putea produce întârzieri pe lanțurile de aprovizionare care se bazează în întregime pe o rotație rapidă a mărfurilor.

Importatorii britanici au declarat pentru Sky News că noile norme, care au fost deja amânate de cinci ori în trei ani, vor adăuga până la 17% la costurile de transport, ceea ce va duce la creșterea prețurilor pentru consumatori.

Companiile și grupurile industriale europene spun că aceste controale sunt inutile, deoarece reproduc verificări deja efectuate în UE, și că Brexit-ul adaugă birocrație și costuri suplimentare în relațiile cu Marea Britanie.

Noile controale la import sunt o consecință a faptului că Marea Britanie a părăsit atât piața unică, cât și uniunea vamală, atunci când acordul comercial și de cooperare cu UE a intrat în vigoare în ianuarie 2021.

În timp ce exportatorii britanici către Europa au fost imediat supuși normelor vamale, guvernul britanic a renunțat la controalele la import pentru a evita să afecteze economia și aprovizionarea cu alimente.

Aproape 80% din importurile de legume din Marea Britanie și 40% din fructe provin din Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează