G4Media.ro

Îngrijorare pentru deținuții din închisoarea Evin din Teheran, după incendiul și focurile…

Îngrijorare pentru deținuții din închisoarea Evin din Teheran, după incendiul și focurile de armă de sâmbătă seara

ONG-uri și mai multe state și-au exprimat duminică îngrijorarea pentru viețile deținuților din închisoarea Evin din Teheran, după ce un incendiu în celebrul centru de detenție a izbucnit sâmbătă seara, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Împușcături și zgomot de explozii au fost auzite în timpul incendiului produs sâmbătă seara în vastul complex din nordul capitalei, din care ieșea un fum gros, potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare.

Incendiul, despre care autoritățile au declarat că este sub control, a avut loc în timp ce protestele antiguvernamentale declanșate de moartea lui Mahsa Amini, o femeie kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, au intrat în cea de-a cincea săptămână, în ciuda unei represiuni care s-a soldat cu peste 100 de morți, potrivit ONG-urilor.

Închisoarea Evin, unde sunt deținuți în special străinii, este cunoscută pentru relele tratamente aplicate deținuților politici. Sute dintre cei arestați în timpul protestelor împotriva morții lui Mahsa Amini ar fi fost trimiși în această închisoare.

La Teheran, autoritățile au evocat „ciocniri” în închisoare și au acuzat „huliganii că au dat foc unui depozit de haine”, a anunțat agenția oficială Irna, precizând că opt persoane au fost rănite.

Tulburările din închisoare „nu au nimic de-a face” cu protestele din țară, a precizat aceasta.

Mizan Online, site-ul sistemului judiciar iranian, a declarat duminică că „situația a revenit la normal la Evin” și că „prizonierii și-au sunat familiile sâmbătă seara”.

„Viața fiecărui deținut politic și comun din Evin este amenințată”, a declarat însă ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, afirmând că autoritățile au închis drumurile care duc la închisoare pentru a-i împiedica pe manifestanți să meargă acolo.

Dar unii au mers pe jos, iar scandări „Moarte dictatorului” – unul dintre principalele sloganuri ale protestului – au fost auzite în videoclipuri difuzate de presa online 1500tasvir.

„Prizonierii, inclusiv deținuții politici, sunt complet lipsiți de apărare” în Evin, a declarat Hadi Ghaemi, directorul Centrului pentru drepturile omului în Iran (CHRI), cu sediul la New York.

ONG-ul pentru libertatea de exprimare Articolul 19 a declarat că este „extrem de îngrijorat pentru siguranța prizonierilor”.

Academicianul franco-iranian Fariba Adelkhah și americanul Siamak Namazi se numără printre deținuții de la Evin.

Grupul de susținere a lui Fariba Adelkhah a declarat că are vești „liniștitoare” despre ea. Avocatul american al lui Namazi a declarat că acesta a vorbit cu familia sa și că „a fost transferat într-o zonă securizată a închisorii”.

Academicianul australian Kylie Moore-Gilbert, care a fost deținută la Evine, a declarat că rudele prizonierilor politici i-au spus că aceștia sunt „toți în siguranță”.

Sora unui cetățean american deținut la Evin, omul de afaceri Emad Shargi, a scris pe Twitter că familia sa este „foarte îngrijorată”.

„Iranul este pe deplin responsabil pentru siguranța cetățenilor noștri reținuți pe nedrept, care trebuie să fie eliberați imediat”, a avertizat SUA.

Potrivit ONG-urilor, peste noapte au avut loc manifestații de solidaritate cu deținuții de la Evin, după o zi de proteste împotriva morții lui Mahsa Amini sub sloganul „Începutul sfârșitului!”

Tânăra a murit la trei zile după ce a fost arestată pentru că, potrivit poliției morale din Teheran, a încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, care include purtarea vălului.

„Plecați!”

De atunci, femeile iraniene care au condus protestele au strigat sloganuri antiguvernamentale, și-au dat jos vălul de pe cap și au ținut piept forțelor de securitate.

„Mullahii trebuie să plece de aici!”, au scandat sâmbătă femeile cu văl la Colegiul Tehnic și Profesional Shariati din Teheran, potrivit unei înregistrări video online.

Tinerii au manifestat la universități din Teheran, orașul Esfahan din sud și orașul Kermanshah din nord-vest, potrivit unor imagini distribuite online.

„Elevele din Marivan (vest) au dat foc pe stradă”, a declarat Hengaw, un grup de apărare a kurzilor iranieni cu sediul în Norvegia.

Grevele au afectat Saghez (nord-vest), orașul natal al lui Mahsa Amini, și Mahabad (nord), potrivit unui ONG.

Cel puțin 108 persoane au fost ucise în timpul represiunii începând cu 16 septembrie, potrivit IHR.

Protestele din Iran sunt cele mai mari de la mișcările sociale din 2019 împotriva creșterii prețurilor la benzină în țara bogată în petrol.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...