Îngrijorări privind eficienția vaccinurilor actuale împotriva unor variante foarte contagioase ale coronavirusului, în urma unor cercetări recente
Mai multe studii care au apărut în această săptămână creează îngrijorare, pentru că cercetările preliminare arată că este posibil ca vaccinurile actuale să fie mai puțin eficiente împotriva unor variante ale coronavirusului, cum este cea din Africa de Sud, puternic contagioasă.
Prestigioasa revistă Nature publică un articol în care precizează că un val de studii de laborator a apărut în ultimele zile pe acest subiect, ducând la creșterea îngrijorărilor în legătură cu unele dintre tulpinile noi de Sars-CoV-2.
„Unele dintre datele pe care le-am văzut în ultimele 48 de ore m-au speriat cu adevărat”, spune Daniel Altmann, imunolog la Imperial College London, care își face griji că unele dintre rezultate ar putea arăta că vaccinurile anti-COVID sunt mai puțin eficiente în fața acestor variante.
Însă concluziile nu sunt clare, precizează Altmann și alți cercetărori.
Studiile – care au examinat sângele unui număr mic de persoane care s-au recuperat după ce au făcut COVID-19 sau care au primit un vaccin – au testat doar capacitatea anticorpilor lor de a „neutraliza” variantele în testele de laborator și nu efectele mai largi ale altor componente de răspuns ale sistemului imunitar.
De asemenea, datele nu indică dacă modificările activității anticorpilor fac vreo diferență în ceea ce privește eficacitatea reală a vaccinurilor sau în ceea ce privește probabilitatea reinfectării. „Vor fi importante aceste schimbări? Chiar nu știu ”, spune Paul Bieniasz, virusolog la Universitatea Rockefeller din New York, care a condus unul dintre studii.
Cele mai multe îngrijorări sunt legate de varianta coronavirusului decoperită în Africa de Sud și denumită 501Y.V2.
O echipă condusă de Tulio de Oliveira, bioinformatician la Universitatea KwaZulu-Natal din Durban, Africa de Sud, a izolat virusul 501Y.V2 izolate de la persoane infectate cu varianta. Au testat apoi aceste probe cu ser – porțiunea de sânge care conține anticorpi – prelevat de la șase persoane care s-au recuperat după COVID-19 cauzată de alte versiuni ale virusului. Acest ser convalescent tinde să conțină anticorpi „neutralizanți” sau de blocare a virusului, care pot preveni infecția. Cercetătorii au descoperit că serul convalescent a avut o acțiune mult mai mică în neutralizarea 501Y.V2 decât la neutralizarea altor variante care au circulat mai devreme în pandemie. Plasma unora a avut performanțe mai bune față de 501Y.V2 decât a altora, dar în toate cazurile, puterea de neutralizare a fost substanțial slăbită, spune de Oliveira. „Este extrem de îngrijorător”.
Într-un studiu separat, o echipă condusă de virusologul Penny Moore de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile și Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, a cercetat efectele serului convalescent asupra diferitelor combinații de mutații găsite în 501Y.V2. Au făcut acest lucru folosind un „pseudovirus” – o formă modificată de HIV care infectează celulele folosind proteina SARS-CoV-2. Pentru 21 din cei 44 de participanți la aceste experimente pseudovirusurile au fost complet rezistente la serul convalescent și au fost parțial rezistente la marea majoritate a celor testați, a descoperit echipa lui Moore.
Acum există dovezi ale mai multor reinfectări cu 501Y.V2 în Africa de Sud, spune de Oliveira.
Ambele echipe sud-africane vor testa în curând varianta 501Y.V2 cu ser de la persoanele care au participat la testele de vaccin COVID-19, iar studii similare sunt în curs de desfășurare în laboratoare din întreaga lume. O echipă condusă de Bieniasz a constatat că mutațiile virusului în 501Y.V2 au cauzat scăderea modestă a capacității anticorpilor de la persoanele care au primit fie vaccinurile ARNm Pfizer, fie Moderna. Aceasta este „o constatare liniștitoare”, spune Moore, dar va fi important să testăm consecințele mutațiilor suplimentare pe care le poartă 501Y.V2.
Vestea bună este că BioNTech a dat asigurări încă de la finaul anului trecut că poate furniza un nou vaccin în șase săptămâni, în cazul unei mutații a coronavirusului.
Citește și
sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii