Îngrijorările tinerilor din UE, înainte de alegerile europarlamentare/ De la dezinformare pe site-urile de știri la educație sexuală, AI și risipa alimentară (raport)
Evenimentul internațional European Youth Event (EYE), menit să stimuleze activitatea politică și civică în rândul tinerilor europeni, a oferit în acest an șansa acestora să-și expună ideile despre cele mai presante probleme cu care se confruntă societatea europeană în prezent și cum pot fi ele abordate.
EYE 2023 a avut loc într-un context electoral important, deoarece s-a desfășurat la mai puțin de un an distanță de alegerile europarlamentare (6 – 9 iunie 2024), iar redactorii Raportului despre Ideile Tinerilor 2023, întocmit în urma evenimentului, au aruncat o privire și asupra interesului pe care îl arată în prezent persoanele sub 25 de ani față de politică.
Potrivit Eurobarometrului din primăvara acestui an, trendul este unul de creștere, în mai multe privințe: interesul pentru alegeri al tinerilor a crecut cu 6%, iar 67% dintre respondenți au declarat că plănuiesc să voteze – cu 9 procente mai mulți decât acum cinci ani.
Această cifră este importantă, în condițiile în care, la alegerile europene, rata prezenței la vot în rândul persoanelor sub 25 a cunoscut deja o creștere semnificativă în ultimii ani, de la 28% în 2014 la 42% la alegerile din 2019.
Rata de participare la europarlamentarele din 2019 a fost, în total, 50.6%, cea mai mare din 1994 până în prezent, iar Parlamentul European ține să menționeze că acest record este datorat, în mare măsură, creșterii semnificative a creșterii participării la vot în rândul votanților tineri: votanții cu vârste între 18 și 25 de ani au înregistrat o creștere de 14%, iar cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 39 de ani, o creștere de 12%.
Acest lucru a micșorat semnificativ prăpastia dintre votanții tineri și cei în vârstă, cu toate că, amintește Parlamentul, cetățenii cu vârsta de peste 55 de ani rămân mai activi la urnele de vot, cu o prezență de 54%.
Este important de amintit și implicarea tinerilor în alte tipuri de activități: În cadrul unui sondaj european din 2021, realizat în rândul lor, 9 din 10 respondenți au declarat că au luat parte la cel puțin o activitate politică sau civică în acel an.
Cu aceste cifre în minte, autorii raportului au început, în 2023, monitorizarea ideilor și propunerilor de politici și noi proiecte ale tinerilor din Europa, făcute pe platforme precum youthideas.eu.
În total, au fost analizate peste 600 de propuneri și 400 de comentarii, în următoarele categorii:
- Schimbările climatice și mediul;
- Cultura și mass-media;
- Democrația;
- Educația;
- Uniunea Europeană în lume;
- Sănătatea și sporturile;
- Drepturile omului;
- Locurile de muncă, economia și transformarea digitală;
- Migrația;
- Securitatea și Justiția socială;
Din sutele de propuneri și idei, 15 s-au remarcat ca popularitate în rândul respondenților. Acestea includ atât măsuri și proiecte care să abordeze punctual probleme clar identificate, cât și semnale de alarmă și sugestii generale pentru direcția în care trebuie să se îndrepte politice europene:
- „Să introducem implicit avertizări despre dezinformare pe toate site-urile de știri cu excepția cazului în care își dezvăluie toate sursele de informații”
Această propunere presupune avertizarea cititorilor atunci când intră pe un site de știri care nu își dezvăluie explicit toate sursele de informații, în încercarea de a încuraja transparența în presă și a opri răspândirea dezinformării. Crearea de asemenea avertizări de dezinformare, punctează raportul, nu a fost încă inclusă în niciuna din inițiativele legislative europene.
- „Sprijin pentru proiectele inovatoare în domeniul inteligenței artificiale (IA)”
Propunerea nu se referă la o acțiune sau proiect specific, ci la angajamentul Uniunii Europene de a crea mai multe programe care să promoveze dezvoltarea inteligenței artificiale, prin granturi sau alte forme de sprijin, în special pentru a favoriza dezvoltarea durabilă și prosperitatea la nivel mondial. Unul dintre exemplele folosite în acest sens este proiectul AI4Media.
- „Avem nevoie de educație în domeniul sănătății sexuale și reproductive”
Prin această propunere, tinerii punctează importanța educației sexuale în învățământul secundar. Deși UE și-a arătat deja susținerea pentru o educație sexuală cuprinzătoare și accesibilă tuturor prin acte precum rezoluția adoptată în 2021 de parlament și Strategia Uniunii Europene privind egalitatea de gen în perioada 2020-2025, asemenea subiecte rămân tabu în unele comunități din uniune, între care și România.
- „Legitimații de transport interrail gratuite pentru toți tinerii europeni”
Mai mulți tineri ar trebui să primească un permis interrail gratuit la 18 ani pentru a călători în străinătate, în special tinerii care provin din familii defavorizate. Soluția ideală propusă de tineri ar fi ca fiecare cetățean UE să primească un astfel de permis de călătorie la împlinirea vârstei de 18 ani.
- „Să nu refuzăm niciunei țări posibilitatea de a participa la Erasmus+”
Programul Erasmus, la care din 1987 au participat peste 12 milioane de tineri, ar trebui extins pentru a oferi posibilități tuturor tinerilor din UE fără a fi afectați de dezacordurile dintre Bruxelles și guvernul țării lor, după cum s-a întâmplat, spre exemplu, în Ungaria.
- „Să predăm mai multe despre Uniunea Europeană în școli”
Programele școlare din țările membre ar trebui să includă lecții despre democrația și valorile europene, pentru ca tinerii cetățeni UE să înțeleagă mai bine modul în care funcționează uniunea și ce beneficii le conferă cetățenia europeană.
- „Să introducem în școli formări despre sustenabilitate”
Protejarea mediului și sustenabilitatea sunt subiecte care ar trebui predate în școli, în opinia tinerilor, iar mai multe eforturi ar trebui făcute pentru a susține recomandarea Consiliului European pentru statele membre de a încuraja programe educative pe teme precum tranziția verde și dezvoltarea durabilă.
- „Să interzicem produsele chimice carcinogene”
Propunerea se referă în mod deosebit la glifosat, unul dintre cele mai folosite erbicide din lume, dar și unul dintre cele mai controversate, din cauza studiilor care arată că substanța chimică ar duce la creșterea semnificativă a riscului de cancer.
- „Schimbările climatice ne distrug sănătatea. Să acordăm prioritate obiectivului de îmbunătăți situația”
O idee care a fost deja propusă în Raportul pentru ideile tinerilor destinat Conferinței privind viitorul Europei, din 2021, vine în completarea angajamentului UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și include măsuri precum sancționarea companiilor poluante și descurajarea construirii de instalații industriale
- „Să transformăm opțiunile vegetariene într-o alternativă reală pentru toată lumea, peste tot”
Ideea propune oferirea de mai multe opțiuni vegetariene în meniul cantinelor din școli, spitale și companii, pentru a încuraja reducerea consumului de carne în rândul populației, o practică benefică pentru mediu.
- „Să înlocuim distribuitoarele automate de produse cu dozatoare de apă”
Tinerii participanți propun instalarea în țările UE de distribuitoare de apă din aluminiu care să vândă apă purificată la același preț cu cel al unei sticle obișnuite, ceea ce poate reduce semnificativ cantitățile de deșeuri din plastic produse anual de statele membre.
- „Să oprim risipa alimentară în Uniunea Europeană și să ajutăm persoanele cele mai vulnerabile”
În condițiile în care, în UE, 33% din toate alimentele produse ajung la gunoi, această idee ar presupune impunerea unei obligații juridice pentru magazine, restaurante și companii să doneze toate alimentele care se irosesc zilnic, înainte ca acestea să expire. Măsura este propusă pentru a ajuta, în principal, procentul de 20% din populația Uniunii Europene aflată în dificultatea de a-și asigura nevoile de bază de la lună la lună.
- „Toatea stagiile ar trebui plătite sau finanțate”
Această idee presupune înlăturarea stagiilor neremunerate ca o primă oportunitate pentru tineri de a căpăta experiență pe piața muncii. Când propunerea a fost făcută inițial, în 2021, una dintre soluțiile înainte a fost crearea de fonduri specifice și instrumente de finanțare care să asigure salarii pentru stagiari și, în unele situații, cazarea și costurile de deplasare care ajung pe umerii stagiarilor.
- „Europa trebuie să devină autonomă în privința materiilor prime”
În contextul încetinirii creșterii economice din cauza pandemiei de Covid-19, tinerii propun ca Uniunea Europeană finanțeze întreprinderi care să îi reducă dependența de materii prime și produse de import din țări precum China și Statele Unite.
- „Mai puternici împreună: Să creăm o politică externă comună”
După evenimente globale și crizele politice ale anului 2022, care includ, dar nu se limitează la războiul din Ucraina, tinerii punctează importanța faptului că Uniunea Europeană trebuie să rămână unită, iar acest lucru ar presupune formarea unei politici externe comune care să eficientizeze procesele diplomatice ale UE și să îi mențină independența față de alte state.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank