G4Media.ro

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” intră…

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” intră luni la dezbatere în Comisia juridică a Senatului / Urmează votul în plen, ultimul pas înaintea referendumului

Comisia juridică a Senatului are pe ordinea de zi de luni a ședinței, care este programată să înceapă la ora 14:00, inițiativa cetățenească, susținută de USR, de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”. Senatul este for decizional în acest caz, după ce Camera Deputaților a votat proiectul săptămâna trecută.

Pentru a fi adoptată, inițiativa ”Fără penali” are nevoie de votul a două treimi din totalul celor 136 de senatori (91 de voturi), iar apoi urmează să fie supusă aprobării populare, prin referendum.

USR, partidul care a strâns peste un milion de semnături pentru această inițiativă de revizuire a legii fundamentale, se teme că proiectul ar putea fi respins din cauză că referendumul de aprobare ar urma să fie organizat în august, cel mai probabil pe data de 23. August este luna concediilor, subliniază useriștii, iar absenteismul ar putea fi ridicat, ceea ce va duca la invalidarea consultării populare și, implicit, la respingerea inițiativei de revizuire a Constituției.

Potrivit legii referendumului, 3/2000:

  • Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente (adică peste 5,6 milioane de români);
  • Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente (adică peste 4,7 milioane de voturi ”DA”)

La votul din Camera Deputaților s-au întregistrat 295 de voturi ”pentru”, o abținere și niciun vot împotrivă.

Inițiativa a primit undă verde din partea Curții Constituționale în aprilie 2019, dar de mai bine de un an stă blocată în Parlament, fără a intra la dezbatere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

În cadrul dezbaterilor din plenul Camerei, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a afirmat că liberalii susţin această propunere.

”Grupul PNL susţine dezbaterea şi votul pe această iniţiativă cetăţenească în speranţa că va rămâne o iniţiativă cetăţenească şi nu va fi transformată politic. Deja am văzut o cuplare cu o propunere de organizare a unui referendum împreună cu localele. (…) 5 milioane cetăţeni, nu doar 900.000 au votat referendumul organizat de preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiativa cetăţenească trebuie discutată în paralel cu cele două proiecte de lege depuse după referendum. (…) PNL va vota această iniţiativa cetăţenească şi vom discuta şi celelalte două proiecte depuse în Parlament”, a susţinut Roman.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a spus că adoptarea inițiativei reprezintă un moment istoric.

„Suntem în faţa unui moment autentic istoric. (…) Fiecare pas a fost o luptă. Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi paşi. (…) Încurajez să facem aceşti paşi. În privinţa alegerilor, îndemn cetăţenii să se pronunţe asupra acestei iniţiatice de igienă morală”, a transmis Barna.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. O initiativa foarte buna, dar, din pacate, cel mai devreme vom vedea rezultatele la alegerile din 2024, dar ar fi bine si atunci.

    • Daca se merge inainte cu votul si referendum in august care trece, atunci modificarea constitutiei se aplica inainte de alegerile din toamna.

    • @Ciprian: Bine ar fi sa fie asa, dar la cum se prezinta situatia, nu cred sa organizeze referendum in august. Oricum, PNL si PSD nu ar avea niciun interes.

    • Oare PSD va vota pentru doua zile de referendum ,ca la cel pentru familie? Hmmm…

    • Daca legea trece si de senat, abia atunci putem spune cu seninatate ca am ratat o adevarata reforma constitutionala si pentru urmatoarea legislatura.
      Dupa parerea mea, acest demers, acum, reprezinta o prostie fara margini.

  2. Avand o justitie care-i scoate curati pe ticalosi psihopati precum Paraschiv, nu vor mai fi multe condamnari pentru lichelele din stat de acum incolo.

    • Pai, Presedintele Johannis tocmai a declarat azi ca Romania „a rezolvat problema statului de drept” si are drum liber la Fondurile uriase de la Brussels!!!

  3. Lasati-jne cu Referendumurile, am mai votat un Rerendum in 2009(!!!), ala cu 300 de parlamentari!
    Ei si?!
    Nici un partid NU urla, desi au tercut 11 ANI, doar PMP uneori, cu jumate de gura, dar din cand in cand, mai rarut ca-i mai dragut!
    Ar insemna ca aproape jumate dintre parlamentari sa ajunga someri, ca oricum NU sunt in stare de NIMIC!
    Aceeasi soarta o va avea si asta!
    Bani aruncati, pariez!

    • Stimata doamna, gresiti impardonabil, aici nu este vorba de bani aruncati ci de bani consumati. Iar pe partea de consum exista intelegeri, nu exista ca unii sa consume si altii sa stea si sa priveasca, pana si la box invinsul castiga jumatate din suma invingatorului. Asa ca nimic nu se pierde, totul se depune. In conturi.

  4. Aaah! Este incredibil! Cum adica fara penali in functii publice? Bai, voi sunteti nebuni, voi vreti sa desfiintati stanga romaneasca, sa ramana Romania fara partide de stanga? Lasati stanga sa mai fure, ca asta este politica, pentru accesul la banii statului se bat politicienii in alegeri, ca sa aiba de unde fura! Dar puneti si voi o cota la furat, eventual impartiti cartele sau bonuri de furat (ca si bonurile de masa) la fiecare partid in parte, ca sa nu ramana vistieria goala ca de fiecare data dupa plecarea PSD de la guvernare. Cum impartiti voi bonurile in interiorul partidelor, este treaba vastra, dar bugetul nu trebuie sa sufere din pricina furturilor. Deja o forma de cartele de furat de la stat a fost pusa la punct prin asa zisele pensii speciale, nemeritate dar furate, pentru ca cine da legea, isi da lege si pentru sine.

    • De fapt, se desfiinteaza politica romaneasca, nu doar stanga. 🙂

  5. Daca tot se face Referendum sa se faca si pt. ” Fara Traseism in Politica Romaneasca „. Ai inceput c-un partid, mori cu el. 🙂 + Sunt mult mai multe de Referendum cum ar fi un Referendum pt. Referendumul din 2009 : ” Doriti sa se tina cont de ce-ati ales acum 11 ani ? ” Si cate si mai cate … Daca tot costa cateva zeci de milioane de euro din banii cetatenilor, sa fie un pachet mai consistent de Referendumuri. 🙂 Idei avem. 🙂

    • * N-ar strica ca daca tot schimbam Constitutia, s-o adaptam la cele mai riguroase Standarde ale sec. XXI. Luat exemplu de peste tot pe mapamond, unde-i demn de luat in seama.

      Bine, la noi fosilele comuniste magistre au ramas intepenite la doctrina marxist-leninista deci n-avem de unde pretentii …

  6. Probelma este că trebuie introdus în Constituția României un articol care lipsește în cazul referendumurilor iar acela trebuie să sune ceva de genu :
    Dacă Parlamentul României nu adoptă legea/modificarea Constituției care este validată de popor prin referendum în termen de 90 de zile, acesta se v-a dizolva automat. Asta i-ar obliga să respecte voința poporului.

    • Prea mult timp 90 de zile. La ce salarii + beneficii/sporuri/prime/Visa Platinum Style/Oportunitati/Porti Deschise s.a.m.d au, 30 sunt arhi-suficiente. La munca, ca va ia mama lui Kim la nucleare.

      (N-ar strica o bomba atomica pe Parlament dar sunt vise … Chiar ocupa mult spatiu inutil … Din pacate, la cat beton are-n el, rezista cu brio. Doar ca sobolanii mor … Hamsterii etc.

    • *Si daca tot dau coreeni una, s-o aranjeze frumos sa prinda-n raza si Catedrala Prostirii Neamului, alta blasfemie la adresa banilor publici.

      (Vorbesc eu cu americanii s-o lasa sa cada. : D (E d’aia model nou, nu radiaza decat oamenii corupti. : D

  7. Cum necum, constituția actuală, nu mai corespunde situației actuale din țară.. E făcută de PSD-istul Iorgovan, pe remea lui Iliesu PSD-istul și reprezintă interesele unor indivizi suspecți, nu interesele țării. Treaba asta este absolut necesară și trebuia făcută mai demult.

  8. tara arde (de covid) si usr se piaptana cu acest referendum pe care il doresc organizat in plina epidemie.

    – ca sa pastram narativul din 2018 – referendum casatorie:
    voi realizati cate spitale se pot moderniza, cate ventilatoare se pot cumpara, cate ambulante se pot dota cu banii cheltuiti pe acest referendum?

    – usr = uniunea salvati romania.
    cu ce solutii concrete au venit pt a salva romania de dezastrul provocat de coronavirus? proiecte de lege?
    deci cine salveaza ce?!

    • boule, daca muepezede nu tinea initiativa la sertar referendumul era facut de anul trecut si constitutia ar fi fost modificata inainte sa inceapa pandemia. tot muepezede au scos-o acum de la naftalina, in speranta ca referendumul nu va fi validat din cauza absenteismului datorat pandemiei si perioadei de concedii.

      „Inițiativa a primit undă verde din partea Curții Constituționale în aprilie 2019, dar de mai bine de un an stă blocată în Parlament, fără a intra la dezbatere.”

  9. – usr este de acord sau nu cu organizarea referendumului in luna august, intr-o perioada in care sunt prognozate > 1000 de cazuri noi/ zi de covid-19 ?

    ia uite ce spune conducatorul:

    Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi paşi. (…) Încurajez să facem aceşti paşi. În privinţa alegerilor, îndemn cetăţenii să se pronunţe asupra acestei iniţiatice de igienă morală
    „, a transmis Barna

    • PSD vrea ca referendumul sa fie in august, in loc de septembrie deodata cu alegerile locale. Referendumul se organizeaza in 30 de zile de la votul din parlament, si votul e stabilit de PSD.
      Ei vor in august ca poate asa nu trece referendumul, si dupa pot sa zica ca romanii vor penali in functii publice.
      Cat de mersul la vot in pandemie, e mult la sigur decat mersul o terasa. Dureaza 5 minute sa votezi. Toata lumea are masca pe fata.

    • – daca referendumul se face in august si trece, se poate „modifica” constitutia astfel incat la alegerile din septembrie sa nu mai poata candida „penali”?

      – este normal sa discutam despre acest referendum in momentul in care epidemia pare scapata de sub control? are romania suficiente resurse financiare pt a sustine cheltuielile din sistemul medical, datorate epidemiei, si a organiza 3 alegeri in acelasi an: referendu, alegeri locale, alegeri parlamentare. unde e grija fata de banii de la buget?

      – NU poti controla oamenii in cabina de vot, sa ii vezi daca stau cu masca sau nu. cum imi garantezi ca cel care a intrat inaintea mea in cabina nu a stranutat sau a tusit? e igienic sa numeri buletine de vot, trecute prin cel putin 2 maini? e safe sa stai la coada pentru vot?
      parca romanii erau cei mai indisciplinati in ceea ce priveste respectarea regulilor de distantare sociala, de igiena, etc.

    • Nu sunt jurist, dar in teorie daca trece referendumul in august, la urmatoarele alegeri nu mai pot candida penali.
      In momentul de fata, infectarile cresc si fara alegeri. La cifrele de acum, te gandeste ca trebuiau organizate in mai la termen localele.
      In cabina de vot te apuci sa lingi peretii? De numarat buletinele se ocupa doar presedintele si loctiitorul, ceilalti membri nu aveau voie sa puna mana nici inainte de pandemie (ca nu se respecta regula in multe sectii de vot e alta treaba). Cu manusi de unica folosinta poti sa numeri cate buletine e nevoie. Coada ai peste tot (farmacii, supermarket), insa aici chiar poti sa reamintesti oamenilor regulile. Plus ca este si politie la fiecare sectie de vot.
      Din experienta iti zic ca sunt doar cateva momente din zi cand vin mai multi oameni in acelasi timp sa voteze. Astfel, nu e chiar atat de complicat de gestionat aceste aspect.

  10. Un mare fâs aceasta initiativa, dealtfel foarte buna la prima vedere.

    Chiar daca nu vom avea penali in functii publice, tot de penali va fi condusa Romania prin marionetele lor. Va mai amintiti de papusarul Dragnea si marionetele sale Viorica Dancila, Carmen Dan si Gabriela Fire? Marionete care, la randul lor, in situatii importante isi luau concediu si isi delegau atributiile altor marionete mai mici. O sa avem o gramada cu varf de „demnitari” la cel mai inalt nivel, de care nu a auzit pana atunci dacat fochistul si femeia de servici, care citesc de pe foi sau li se sopteste in casca ce sa spuna.

    Oare cate inchisori (cu munca fortata si neremunerata la construirea de scoli, spitale, cai ferate, drumuri si poduri) am putea face cu banii dati pe acest referendum? Eu cred ca suficiente pentru toti coruptii si infractorii din politica si justitie!

  11. ignoranța rațională individuală reprezintă cel mai periculos comportament la adresa democrației 🙂 mulți preferă o culoare politică/ partizanatul tribal în loc să se informeze 🙂 ura dintre partizanii formațiunilor reprezintă, de fapt, singura ocupație politică 🙂 …iar daunele le simțim cu toții 🙂

  12. Multi dintre membrii USR trebuie sa inteleaga , ca daca vrei sa conduci cu adevarat Romania , trebuie sa ai majoritate sau sa faci parte dintr-o majoritate parlamentara ! Altfel , nu vei fi decit un spectator politic mai mult sau mai putin galagios ! Stiu ca nu suna bine , dar adevarul acesta este ! Solutia este doar alianta electorala cu PNL … este valabil si pt. PNL !

    • Asta daca PNL dupa maririle de pensii si alocatii ce vor fi anuntate la sfirsitul lunii si dupa ce presedntele vine diseara cu tolba plina de bani nu cumva cistiga peste 60 de procente in alegeri ca doar nu or sa mai fie votate partide satelit ce incurca treaba .Asadar USR se lupta pentru a intra in parlament nu pentru altceva si vrea sa ciuguleasca voturi de peste tot .

  13. Rezolva acest referendum politizarea excesivă a instituțiilor de stat, numirile incompetentilor si pilosilor în funcții publice?

    Populism ieftin