Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, ”Fără penali în funcțiile publice”, a îndeplinit toate condițiile pentru a putea fi depusă la Parlament
USR și voluntarii din campania ”fără penali” au reușit marți îndeplinirea ambelor condiții pentru ca inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției să poată fi depusă la Parlament: strângerea a minimum 500.000 de semnături și atingerea pragului de 20.000 de semnături în minimum 21 de județe.
„Iniţiativa ‘Fără penali’ devine o certitudine. Practic am depăşit numărul de 21 de judeţe în care avem minim 20.000 de semnături. Cealaltă condiţie de a trece de pragul de 500.000 de semnături a fost depăşită de o vreme. Suntem la 800.000 de semnături şi am lansat şi o provocare cetăţenilor din România să ajungem la un milion de semnături”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul USR, Dan Barna.
El a afirmat că strângerea de semnături va continua până spre finalul lunii august.
„Avem condiţia aceea a validării semnăturilor de către primării. La Braşov, primul judeţ în care am depus strângerea de semnături la primărie, a fost o invalidare de 15 procente. 15% din numărul de semnături a fost invalidat pe diverse motive, (…) lipsa unui etaj din adresă sau lipsa celui de-al doilea prenume (…). Am solicitat tuturor cetăţenilor şi tuturor voluntarilor campaniei să continue strângerea de semnături până spre finalul lunii august tocmai pentru a avea peste tot 20.000 de semnături, pentru a avea în fiecare judeţ (…) undeva la 24-25.000 de semnături pentru a fi foarte siguri că nu va fi nicio problemă şi numărul de semnături e suficient”, a punctat Barna.
El a povestit că în unele judeţe corturile campaniei au fost distruse.
„Au fost probleme într-un judeţ sau altul. S-a mai demolat câte un cort de către Primăria Tulcea, de exemplu, la Arad de asemenea a fost demolat cortul. Au fost diverşi poliţişti locali care au bruscat colegi, dar în comparaţie cu ce s-a întâmplat pe 10 august incidentele sunt minore”, a spus Barna.
Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” a fost demarată la începutul acestui an. Se dorește modificarea articolului 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, astfel încât să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat. Alineatul 3 al articoului 37 ar suna în felul următor:
- “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
Comitetul de iniţiativă al campaniei “Fără penali în funcţii publice” a fost înfiinţat în mod oficial la începutul lunii februarie, prin autentificarea notarială a declaraţiei de constituire, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni.
Printre membrii comitetului de iniţiativă numără filosoful şi eseistul Mihai Şora; filosoful, scriitorul şi membrul GDS Gabriel Liiceanu; pianistul şi membrul GDS Dan Grigore; juristul şi membrul GDS Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; membrii grupului “Rezistanţa” Oana Negru şi Mihai Tudorică; reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius; precum şi cetăţeni implicaţi în acţiuni civice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii