G4Media.ro

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, ”Fără penali în funcțiile publice”, a…

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, ”Fără penali în funcțiile publice”, a îndeplinit toate condițiile pentru a putea fi depusă la Parlament

USR și voluntarii din campania ”fără penali” au reușit marți îndeplinirea ambelor condiții pentru ca inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției să poată fi depusă la Parlament: strângerea a minimum 500.000 de semnături și atingerea pragului de 20.000 de semnături în minimum 21 de județe.

„Iniţiativa ‘Fără penali’ devine o certitudine. Practic am depăşit numărul de 21 de judeţe în care avem minim 20.000 de semnături. Cealaltă condiţie de a trece de pragul de 500.000 de semnături a fost depăşită de o vreme. Suntem la 800.000 de semnături şi am lansat şi o provocare cetăţenilor din România să ajungem la un milion de semnături”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul USR, Dan Barna.

El a afirmat că strângerea de semnături va continua până spre finalul lunii august.

„Avem condiţia aceea a validării semnăturilor de către primării. La Braşov, primul judeţ în care am depus strângerea de semnături la primărie, a fost o invalidare de 15 procente. 15% din numărul de semnături a fost invalidat pe diverse motive, (…) lipsa unui etaj din adresă sau lipsa celui de-al doilea prenume (…). Am solicitat tuturor cetăţenilor şi tuturor voluntarilor campaniei să continue strângerea de semnături până spre finalul lunii august tocmai pentru a avea peste tot 20.000 de semnături, pentru a avea în fiecare judeţ (…) undeva la 24-25.000 de semnături pentru a fi foarte siguri că nu va fi nicio problemă şi numărul de semnături e suficient”, a punctat Barna.

El a povestit că în unele judeţe corturile campaniei au fost distruse.

„Au fost probleme într-un judeţ sau altul. S-a mai demolat câte un cort de către Primăria Tulcea, de exemplu, la Arad de asemenea a fost demolat cortul. Au fost diverşi poliţişti locali care au bruscat colegi, dar în comparaţie cu ce s-a întâmplat pe 10 august incidentele sunt minore”, a spus Barna.

Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” a fost demarată la începutul acestui an. Se dorește modificarea articolului 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, astfel încât să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat. Alineatul 3 al articoului 37 ar suna în felul următor:

  • “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Comitetul de iniţiativă al campaniei “Fără penali în funcţii publice” a fost înfiinţat în mod oficial la începutul lunii februarie, prin autentificarea notarială a declaraţiei de constituire, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni.

Printre membrii comitetului de iniţiativă numără filosoful şi eseistul Mihai Şora; filosoful, scriitorul şi membrul GDS Gabriel Liiceanu; pianistul şi membrul GDS Dan Grigore; juristul şi membrul GDS Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; membrii grupului “Rezistanţa” Oana Negru şi Mihai Tudorică; reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius; precum şi cetăţeni implicaţi în acţiuni civice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

38 comentarii

  1. Felicitari si succes in continuare!

    • Chestia asta va sta blocata in Parlament 10 ani minim.

      Sunt incalcari flagrante ale legii la toate nivelele statului si NIMENI nu e pedepsit, credeti ca da mafia PSD doi bani pe petitia voastra?

  2. Sa vezi cum vor verifica si in dunga semnaturile stranse in cele 8 judete enumerate de Alex Tocilescu !

    PS. De-abia de acum incolo incepe marea aventura pt initiativa aceasta cetateneasca !

    PPS. Succes si mult noroc ! 😉

  3. Ar trebui prevazute in lege si functiile guvernamentale. Sa fi fost doar o scapare ?

    • Da bineinteles, asa ar trebui, administratie centrala si locala.

    • Funcțiile din Guvern sunt deja prevăzute în aceeași lege care l-a oprit pe Dracnea sa fie premier.

    • @Europiu, apari rar pe net dar intotdeauna cu mare folos !
      Imi pare bine sa te citesc din nou.

      PS. O zi buna ! 😉

    • @Sufleur: o zi bună și ție, prietene!

      Da, rar, scuze… 1) mult de lucru 2) de multe ori sunt alții care postează înaintea mea exact în spiritul ideilor mele. Nu îmi rămâne decât să subscriu…

  4. si acum ajunge in cele 2 camere care nu vor vota procedura de revizuire.

  5. O initiativa cel putin … desueta.

    Cei care au declansat-o sunt fie
    a) de o prostie crasa, fie
    b) extrem de cinici cu … propriii lor sustinatori, fie
    c) a)+ b)

    Hai sa vedem de ce e o prostie.
    1. initiativa USR de schimbare a constitutiei, putea avea loc cu costuri/ eforturi mult mai mici; putea fi declansata de un sfert din numarul senatorilor, sau un sfert din numarul deputatilor.
    2. initiativa (presupunand ca ar fi admisibila, ceea ce nu e cazul – dar reiau mai jos) nu ar avea nicio sansa de a se concretiza deoarece ar presupune sa fie adoptata de 2/3 din senatori si 2/3 din deputati, sau de 3/4 din camerele reunite. E clar ca opozitia nu are 2/3 in nicio camera si cu atat mai putin 3/4 din totalul parlamentarilor

    De ce a fost o initiativa cinica? Fiindca, oricat de prosti or fi cei de la varful USR, PNL si al catorva ONG-uri implicate, este imposibil sa nu le fi atras atentia asupra gogomaniei niciun jurist, fie el si doar in devenire, prin anul 2 la drept.

    Ati inteles deci, nu a fost o initiativa civica ci o … inițiativă cinică

    • Calculul tau este gresit. Toate actiunile de genul asta, adica actiuni de opozitie fata de sistemul corupt actual, sint ca picatura chinezeasca. O actiune de genul asta este utila nu numai daca isi atinge scopul final dar si pentru ca are o valoare civica în sine, o valoare pedagogica si o valoare de erodare a sistemului corupt. Gandeste-te o clipa ca actiunea ajunge in parlament si parlamentarii voteaza impotriva. Cum se pot justifica în fata electoratului? Orice actiune ca asta este utila in timp prin vectorii de forta pe care îi creeaza si nu numai daca are o reusita în sine.

    • Aici nu e vorba doar de „calculele” mele. Eu am expus motivele formale pentru care e vorba de prostie, cinism (si implicit manipulare cinica) sau amandoua.

      Tu, DanBruma, imi spui ca e doar cinism si manipulare in intr-un scop nobil, erodarea sistemului corupt. Inainte de a-ti spune de ce e falsa teza cu erodarea sistemului corupt iti mai dau un argument al prostiei: ingradirea dreptului de a fi ales nu poate face obiectul unei revizuiri a constitutiei. Lamureste-te singur din extrasele de mai jos din Constitutia Romaniei:

      ART. 152
      Limitele revizuirii

      (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertătilor fundamentale ale cetătenilor sau a garantiilor acestora

      Uite ce gasesti printre drepturile fundamantale:

      CAP. 2
      Drepturile si libertătile fundamentale

      ART. 37
      Dreptul de a fi ales
      (1) Au dreptul de a fi alesi cetătenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevăzute in articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea in partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).
      (2) Candidatii trebuie să fi implinit, pană in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele administratiei publice locale, varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei.

      —–

      Hai sa vorbim putin si de sistemul corupt. Nu exista nicio dovada ca sistemul actual este mai corupt decat altele. In schimb, exista argumente ca este un sistem in care coruptia este la cel mai scazut nivel din ’89 incoace. Si … nu vorbesc doar de guvernul Dancila. Vorbesc de la primul guvern Ponta (2012) incoace. Adica o perioada de vreo 6 ani in care nu au fost mari scandaluri legate puterea aflata la guvernare.

      Nu cred ca imi mai poate indica cineva o perioada atat de lunga pentru care sa nu existe procese importante, macar in demarare, sau macar cunoscute de opinia publica sau documentate de media.

    • Mi-e teamă că argumentele lui @profun sunt corecte… 🙁

      În afară de asta, @DanBruma, știi ce mesaje am văzut pe net? Și nu unul-două: de ce să semnez, când nici din inițiativa cealaltă, cu familia, nu s-a ales nimic?

      Cu alte cuvinte, la cei mai modești în educație civică efectul este exact invers față de cel sperat de tine. Din păcate.

      Până când nu se va face masiv în școală și mainstream media educație politică/socială/civică PE BUNE, nu se va schimba nimic.

    • Propunerea este constitutionala. Ea prevede o suspendare a dreptului de a candida pana la reabilitare, nu pentru totdeauna. De altfel asemenea suspendari se pot dicta acum de catre instantele de judecata pentru anumite infractiuni.

    • Este o initiativa excelenta, in opinia mea. Din multiple motive.
      1. Pentru ca arata clar cat de greu este sa strangi semnaturile. Initiativa CpF, cvasianonima, a strans peste noapte 3 milioane de semnaturi. Cum?..
      2. Pentru ca cei care s-au ferit sa semneze (mult prea multi) au fost fortati sa recunoasca macar in fata propriei constiinte ca sunt de acord sa fie condusi de infractori.
      3. Pentru ca o initiativa in parlament ar fi fost foarte usor de respins si parlamentarii opozitiei sunt oricum ignorati de tembeliziunile de partid + tvr, deci marea majoritate a populatiei nu ar fi aflat niciodata. Cand te duci cu 1 milion de semnaturi esti mult mai vizibil si Johannis nu va putea refuza urmatorul pas – referendumul national pentru a confirma aceasta propunere.
      4. Pentru ca USR a strans deja mai multe semnaturi pentru #farapenali decat voturi la ultima runda de alegeri locale/parlamentare.
      5. Pentru ca acesta este rolul opozitiei. Sa se opuna cat mai vizibil celor aflati la putere.

      Cat despre usurinta cu care ii acuzi pe altii de prostie crasa, imi aduci aminte de vorba aia cu „prost si fudul”? Ti s-a explicat deja de ce e perfect legala si constitutionala propunerea.

  6. Hastagistilor penali, ciocu mic ca noi suntem la putere! Atat de tare ne-at speriat i-ncat neam pisat pe semnaturi, sorosistilor.

  7. Va rog frumos nu mai scrieti „doo” nici macar la misto (daca asa a fost) ca ma ia capul.
    multumesc.

  8. Bai Profan, du-te la culcare ca poate esti obosit si nu mai esti in stare sa vezi dincolo de lungul nasului!

  9. Vrajeala asta ”Fără penali în funcțiile publice” , nu o sa aiba nici un efect , deoarece modificarea Constitutiei este un proces laborios , cei de la USR au pus la cale o diversiune pentru a-si creea o baza de date , pentru a o folosi la urmatoarele alegeri .
    Eu sunt convins ca multi care au semnat nici nu stiu ce au semnat , multi sunt naivi sau ignoranti .

    • A fost un plan diabolic sa stea in gazele jandragneriei sa stranga semnaturi pentru viitoarele alegeri. Nu ii confunda cu cei de la mitingul psd.

    • Trece ea si luna august….si vine septembrie imbelsugat!

    • Sclavule, si tu esti tot murdar la gura de penibil! Nu v-au dat astia liber nici azi?

    • Alt sclav comunist, binecunoscut pe site-urile independente.
      Lasa, ma, ca gasesti si tu o alta slujba, cinstita de data asta.

  10. Eu cred ca e vorba si de cum se prezinta initiativa. Daca e prezentata ca dorinta unui procent de romani, corelat si cu procentul de romani pe care se bazeaza majoritatea parlamentara, atunci cred ca va fi mai greu de ignorat/doborat. Cred ca e foarte important si cum este prezentata de massmedia care poate pune presiuni pe clasa politica in felul acesta.

  11. Eu cred ca ar trebui sa se faca un referendum national pentru schimbarea constitutiei privind statutul de republica in Romania. Eu cred ca statutul de republica in Romania este total gresit si ar trebui intrebati romani daca vor monarhie in romania

  12. Ar trebui sa nici nu fie necasara aceasta initiativa. Art 1 (3) din codul parlamentarilor spune ca senatorii si deputatii au obligatia de a acționa „cu onoare”, de a ține cont de principiul „probității morale” si de a respecta „reputația Parlamentului”. Deci un condamnat penal n-ar avea ce sa caute in acel forum…

  13. U,sr înseamnă Uram Sincer Romania ? …..ca habar nu am ce fac ăsta și de cine sunt platiti

  14. Uram Sincer Romania …..ce gluma sinistra a istoriei deja uitată și uitați , vânduți și trădători , lepadaturi și ticăloși .

  15. ar mai fi un aspect legat de aceasta initiativa… si imi da impresia ca e cam degeaba

    Daca un senator / parlamentar sau orice persoana publica ce a castigat in alegeri sau a primit o numire intr-o functie publica si la momentul investiturii in acea functie nu a fost condamnat penal dar dupa numire / investitura comite totusi fapte penale … daca mai punem ca are si imunitate …. in fine

  16. O initiativa care nu va avea nici un efect. In parlament, majoritatea este detinuta de PSD&ALDE care sunt stransi uniti in jurul celor cu probleme, deci nu o vor vota.

  17. felicitari USR!
    si daca nu va trece de Prazlament, macar isi vor da toti arama pe fata, iar apoi vom stii cu cine sa NU votam. Eu sigur nu voi vota cu un partid care nu are revizuirea Constitutiei cu acest articol in programul de guvernare.

  18. USR-ul le-a tras o MARE TEAPA , celor care au fost de buna credinta si au semnat asa ceva .
    Nu au cum sa capaciteze in parlament numarul necesar de parlamentari pentru a se vota asa ceva .
    Cei de la USR cu aceasta ocazie si-au facut o baza de date , bravo lor ca le-au tras-o naivilor si ignorantilor .
    Celor care nu doresc sa fie manupulati in mod mizerabil , le recomand macare sa citeasca si respectiv sa faca si efortul de a intelege CELE 10 STRATEGII DE MANIPULARE A MASELOR ale lui Noam Chomsky .
    Mai sunt si multe alte lucrari care trateaza tehnicile de manipulare sociala , si nu sunt de la rusi , ci din UK si USA .

  19. 1. csolos e din salaj. cate semnaturi ati strans in salaj ? nu a putut sa se agite putin sa stea si csolos la o masuta in oras ?

    2. toata mascarada asta esrte neconstitutionala cf art 152 alin. 2 din Constitutia ROMANIEI:

    ARTICOLUL 152
    (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.

    (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

    (3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.

    http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=7#t7c0s0sba152