Inițiativa de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” a fost trimisă la CCR după aproape jumătate de an / Florin Iordache urmează să facă și o plângere penală la Parchetul general în legătură cu ”falsificarea semnăturilor”
Conducerea Camerei Deputaţilor a decis miercuri ca semnăturile strânse pentru iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” să fie trimise la Curtea Constituţională pentru a urma procedura legală, însă va fi sesizat şi Parchetul cu privire la cele un milion de semnături, transmite Agerpres.
Chestorul Camerei Cătălin Rădulescu (PSD) a arătat că va fi sesizat Parchetul General în legătură cu semnăturile strânse în cazul iniţiativei ”Fără penali”, existând ”aspecte de natură penală”.
”În urma probelor evidente şi în urma verificărilor făcute de Secretariatul General al Parlamentului timp de trei-patru luni, deci o muncă efectivă, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a fost sesizat vizavi de aceste aspecte care au natură penală. Ceea ce am făcut noi în Biroul permanent a fost ca să cerem reprezentantului USR din Biroul permanent să facă ceea ce cer ei de vreo doi ani de zile, şi anume să accepte ca aceste liste să fie verificate de Parchetul General în urma unei plângeri penale şi dacă Parchetul General şi procurorii vor decide că nu sunt probe care să ateste că au fost falsificate semnăturile atunci este foarte bine, dar dacă procurorii vor constata acest lucru va fi foarte grav. Reprezentantul USR nu a mai fost de acord şi a cerut numai către CCR să fie trimise aceste liste. Prin vot s-a decis că va pleca instant atât către CCR, dar şi către Parchetul General, în urma plângerii penale pe care probabil o va semna domnul vicepreşedinte Iordache în numele Biroului permanent, urmând ca procurorii să decidă”, a explicat Rădulescu.
USR a acuzat miercuri PSD de o nouă încercare de blocare a inițiativei de revizuirea a Constituției ”Fără Penali în funcții publice” prin sesizarea Parchetului General pentru a evalua autenticitatea celor un milion de semnături de susținere.
”Condamnatul penal Cătălin Rădulescu, noul chestor al PSD din Camera Deputaților, și autorul OUG 13, Florin Iordache, au încercat în Biroul Permanent să blocheze trimiterea inițiativei Fără Penali la CCR. Cei doi au invocat în BP că Secretariatul general a sesizat neconcordanțe în liste, deși nu intră în atribuțiile SG-ului Camerei Deputaților să verifice autenticitatea semnăturilor. Acesta este treaba primarilor, care deja au atestat dosarele”, a transmis USR într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, încercări de boicotare au existat și din partea primarilor PSD, mulți dintre ei refuzând să autentifice semnăturile ”din motive stupide” precum lipsa celui de-al doilea prenume sau lipsa etajului din adresă.
“Este revoltător că această inițiativă semnată de peste 1 milion de români a fost deja blocată de peste 100 de zile de Liviu Dragnea în Camera Deputaților sub pretextul fotocopierii dosarelor cu semnături, iar PSD refuză în continuare să ia în considerare cele un milion de semnături ale românilor care nu mai vor penali la conducerea țării”, a declarat președintele USR Dan Barna.
Potrivit comunicatului USR, în pofida noii încercări a PSD de blocare a inițiativei cetățenești, Fără Penali va ajunge la Curtea Constituțională, care are la dispoziție 60 de zile calendaristice să se pronunțe cu privire la constituționalitatea articolului pe care USR vrea să îl introducă în Constituție.
“Judecătorii CCR nu au motive de respingere a articolului, dar știm cu toții că este un articol cu o încărcătură politică mare, iar CCR a avut multe decizii controversate de când este condusă de un fost parlamentar PSD – Valer Dorneanu. Acesta este unul din motivele pentru care USR va iniția o reformă a Curții Constituționale, pentru depolitizarea unei instituții de bază a democrației, care din păcate și-a abandonat misiunea pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de închisoare”, a subliniat președintele USR Dan Barna.
”Fără Penali este prioritatea zero pentru USR în această sesiune. Vom duce lupta până la capăt și o vom câștiga”, se încheie comunicatul.
Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii