Inițiativa „Fără penali în funcții publice” intră în dezbatere parlamentară
Inițiativa „Fără penali în funcții publice” intră în dezbatere parlamentară, săptămâna viitoare, după ce în aprilie a primit undă verde de la Curtea Constituțională.
„După solicitările pe care le-am făcut atât in Biroul permanent al Camerei Deputatilor cât și in Comisia juridică, după insistențele colegilor mei, parlamentari și membri USR, dar mai ales în urma votului vostru și a mobilizării senzaționale din 26 Mai, inițiativa cetățenească Fără penali în funcții publice iese de la sertar și intră în sfârșit în dezbatere parlamentară si a fost inclusă pe Ordinea de zi a Comisiei juridice de marți, 11 Iunie, de la ora 16.00. Ne îndreptăm așadar spre primul vot in Parlament in legătură cu ideea pentru care peste 1.000.000 dintre voi ați semnat și care a jucat un rol foarte important in cele peste 2.000.000 de voturi pe care le-am obținut in alegerile europarlamentare”, anunță deputatul USR Silviu Dehelean.
El își exprimă speranța că membrii Comisiei juridice vor vota un raport de adoptare, astfel încât să mai fie făcut un pas spre modificarea Constituției în așa fel încât persoanele condamnate penal definitiv, la pedeapsa închisorii, pentru fapte săvârșite cu intenție, să nu mai poată ocupa funcțiile de președinte al României, de deputat sau senator și nici funcții în administrația publică locală, până la intervenirea unei situații care sa înlăture consecințele condamnării.
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat marţi, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord că iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” va trebui să facă parte din această revizuire a Constituţiei (detalii aici).
Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
Ce urmează. Potrivit Constituției, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii