G4Media.ro

Inițiativă legislativă PNL: Judecătorii Curţii Constituţionale să fie numiţi numai dintre magistrați,…

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

Inițiativă legislativă PNL: Judecătorii Curţii Constituţionale să fie numiţi numai dintre magistrați, iar avizul CSM să fie obligatoriu pentru depunerea candidaturii

Deputatul PNL Ovidiu-Ioan Sitterli a depus la Parlament o iniţiativă legislativă de modificare a legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, în care propune ca judecătorii CCR să fie numiţi din rândul puterii judecătoreşti, candidaţii trebuind să aibă calitatea de judecător şi avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit proiectului, membri ai Curţii Constituţionale pot fi numai judecătorii numiţi în condiţiile art.125 alin. 1 din Constituţie. De asemenea, judecătorul numit la CCR este suspendat de drept din funcţie pe durata mandatului. Postul ocupat de magistrat la momentul numirii ca judecător la CCR este rezervat în mod obligatoriu. La încetarea mandatului de judecător al Curţii, magistratul are dreptul de a reveni pe postul deţinut anterior numirii. Perioada în care magistratul a exercitat funcţia de judecător al CCR este considerată vechime în magistratură, prevăd articolele nou propuse în proiect.

De asemenea, proiectul mai prevede că preşedintele României numeşte judecătorii CCR dintre magistraţii care şi-au depus candidaturile la Secretariatul general al Administraţiei prezidenţiale.

Camera Deputaţilor şi Senatul numesc, la propunerea Biroului permanent şi pe baza raportului Comisiei juridice, motivat cu privire la toţi candidaţii, în calitate de judecător al Curţii Constituţionale, magistratul care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi. Candidaturile se depun la Secretariatele generale ale celor două Camere ale Parlamentului.

Judecătorii depun cererile de candidatură, însoţite de un curriculum vitae, avizul Consiliului Superior al Magistraturii şi actele doveditoare că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege. Lipsa avizului sau avizul negativ al CSM duce la respingerea cererii de candidatură.

Numirea judecătorului la CCR se face numai cu acordul prealabil exprimat în scris prin cererea de candidatură a magistraţilor.

Totodată, în timpul şedinţelor publice vor trebui să poate robă şi consilierii juridici, pe lângă judecători, magistraţi asistenţi, procurori şi avocaţi.

„Curtea Constituţională este subordonată caracterului politic al acesteia, amprenta politicului fiind puternic simţită în fiecare decizie a Curţii, numeroase fiind deciziile care au fost aspru criticate de opinia publică. (…) În aplicarea principiului constituţional al echilibrului puterilor în stat este necesar ca activitatea de jurisdicţie constituţională să revină puterii judecătoreşti (…). Pentru realizarea principiilor constituţionale ale separaţiei puterilor şi echilibrul acestora în stat este necesară o nouă abordare a organizării Curţii Constituţionale prin acordarea unor roluri partajate şi echilibrate, în conformitate cu istoria constituţională, în privinţa jurisdicţiei constituţionale, celor trei puteri ale statului”, precizează iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

Camera Deputaţilor este prima sesizată cu acest proiect, Senatul fiind for decizional.

Potrivit legii în vigoare, singurele condiții pentru ca o persoană să poată fi numită judecător la Curtea Constituțională sunt pregătirea juridică superioară, înalta competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Prima măsura concretă pentru depolitizarea CCR. Sunt curios dacă vor merge pana la capăt.

    • Glumesti, asa-i? Ai citit pana la capat articolul?

    • L-am citit eu. Pare ok da. Ca nu iti convine tie e altceva. Dar tu ai citit ce conditii banale trebuiesc indeplinite momentan???

    • > … avizul CSM să fie obligatoriu pentru depunerea candidaturii …
      Care CSM ?
      Cel cu Savonea, cu Baltag, cu Oprina, cu Alistar, cu Chelaru, adica cu oamenii mafiei psd ?
      Doar Predoiu putea propune o asemenea solutie, in favoarea mafiei.

    • Poate sa-i numeasca si org. de pioneri ,daca decizie este politica razultatele vor fi la fel .Cit era tare zegrean basepdl avea dreptate in zonele esentiale , acum este rindul dorneanupsd , iar in viitor cine mai stie .O INTREBARE – CUM ATITEA LEGI CONTIN CHESTII NECONSTITUTIONALE ? Raspuns -pentru a fi infiintata curtea !

    • Trebuie mare grija la stabilirea acestui mod de alegere. Trebuie gandit extrem de bine, nu trebuei schimbat rapid. Caci altfel, „depolitizarea” e doar o gogoasa. Partidele politice nu mai numesc direct, dar creaza rapid un control asupra celor care propun. Vezi cum arata CSM-ul azi, care e controlat de PSD prin interpusi,

      Conform acestor criterii, procurorul Gheorghe Stan (Giani) e propunerea perfecta. E magistrat si CSM-ul l-a selectat de n ori ca fiind cel mai bun procuror ever.

      Dar daca te uiti la CV lui si la actiunile lui din CCR, iti smulgi parul din cap.

      Trebuie gandit bine si vazut cum fac selectia si alte tari.

  2. Depolitizare….there is no such thing…

  3. in sfarsit o lege decenta propusa de vreun partid…

  4. o lege decenta… evident ca NU o sa intre in vigoare!
    adica tre votata de psd…. sa fim realisti…

  5. E un inceput !

  6. Bravo PNL ! In sfârșit!

    • Ce bravo?Judecatorii…. avizati de CSM sa fie trasi la sorti!Sa nu fie numiti ce Parlament, Presedinte, etc…Cei care corespund din toate punctele de vedere si au toate avizele sa fie trasi la sorti!

  7. Potrivit legii universale, ce este natie de golani, golani raman pentru totdeauna.

  8. Vorba lui Constantin Tănase: „Și cu asta ce-am făcut?”.
    După ce ați politizat totul ne explicați voi cum că CSM (Savoniera) nu va băga Deliorgi și Stani PSD la CCR.
    Da’ despre interzicerea tuturor pensiilor speciale pe când? Spre sfârșitul legislaturii viitoare, hmm?

  9. Legea e insuficienta in acest format.
    Trebuie modificată pentru a da o sansa unora ca Ciordache&Rudotel.

  10. Nici îmi pierd timpul să îi întreb pe PNL-işti de ce unele legi le trimite la vot înainte de alegeri ştiind că nu există nici o şansă să treacă iar pe altele nu le trimite la vot motivând că oricum nu le pot trece aşa că să vorbim despre altceva numai nu uitaţi după alegeri să le amintiţi de LEGEA ASTA că avem bănuiala ca ei vor uita.
    Am şi eu o întrebare că sunt mai prost: „de ce PNL nu vrea să facă majorităţi în consilii acolo unde a câştigat USR-Plus majoritatea decât după parlamentare?”…..asta e cea mai bună întrebare pusă de cineva din 2016 încoace pentru cei care îi înţeleg sensul.
    Acuma am şi o ghicitoare: ghici ghicitoarea mea o dovadă mai clară la ce au de gând să facă PNL după parlamentare nu e cumva că nu fac majorităţi acolo unde USR-Plus a câştigat detaşat?”.
    Acuma am şi un sfat pentru proşti: „măi PNL-iştilor dacă toate partidele alea balama care vreţi să vă ţină sula la următoarea guvernare nu reuşesc să facă o majoritate confortabilă (că vă asigur că dacă luaţi PRO-Romania la guvernare veţi ajunge mai fugăriţi decât PSD-iştii CHIAR DE ELECTORATUL VOSTRU) să nu vă ardă USR-Plus şi să v-o tragă la gingii şi să negocieze la sânge tot ce aveţi DE O SĂ VĂ PARĂ RĂU CĂ NU V-AŢI PUTUT ŢINE ÎN FRÂU LĂCOMIA?”.

  11. sa fie magistrati dar nu de la noi din tara ca ne trezim cu ccr condusa nu de psd ci de clanuri interlope!

  12. „Perioada în care magistratul a exercitat funcţia de judecător al CCR este considerată vechime în magistratură”
    atunci nu-i mai dau pensie speciala, ca intra la pensia contributiva

  13. retorica politica! Legea data sa fie votata de o majoritate parlamentara PSD si cu io CCR psd. Wow!
    un bluff!

  14. Ca sa fi in CC iti trebuie buna credinta si buna reputatie nu expertiza in transformarea albului in negru sau viceversa specifica ,, profesionistilor dreptului”. Simbriasii sistemului judiciar vor vedea intodeauna lumea doar prin lentila deprinderilor dobandite in sistem unde au invatat intodeauna sa faca doar ce trebuie nu ce cred/gandesc ei ca este corect. Sistemul este permeabil intodeauna la influenta politica exercitata de demnitari iar servantii publici nu mai pot invata libertatea dupa zeci de ani de cultura a obedientei. Ideal ar fi ca judecatorii CC sa fie alesi prin vot direct de catre cetateni la propunerea partidelor politice sau prin candidatura independenta. In aceasta situatie judecatorii ar simtii ca sunt datori doar cetatenilor si nu sistemului din care face parte. Initiativa liberala mi se pare complet iliberala. Doar un partid de stanga conservator putea gandi in acest mod.

  15. o intrabre simpla si la obiect! cand dizolvati actuala formula CCR si despre SS, mai latrati ceva?

  16. @ Să se organizeze alegeri în instanțe și parchete pentru stabilirea judecătorilor CCR, ?