Iniţiativă legislativă USR PLUS: Judecătorii să îşi motiveze decizia odată cu pronunţarea sentinţei şi în procesele civile / Judecător: Este practic imposibil din cauza lipsei acute de personal
Deputata USR Plus de Cluj, Oana Murariu, a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Codului de procedură civilă astfel încât judecătorii să îşi să îşi motiveze decizia odată cu pronunţarea sentinţei şi în procesele civile, nu doar în cele penale, aşa cum a decis CCR în acest an.
<<Cetățenii implicați în procese civile nu vor mai aștepta luni de zile până să afle motivarea hotărârilor pronunțate, ci vor afla argumentele care au condus la soluția decisă încă din momentul pronunțării hotărârii judecătorești.
Printre modificările propuse la Codul de procedură civilă se numără aceea potrivit căreia „deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârilor nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”. O altă prevedere stabilește că „Hotărârea se poate pronunţa în şedinţă publică, după redactarea acesteia, la locul unde s-au desfăşurat dezbaterile, de către preşedinte sau de către un judecător, membru al completului de judecată, care va citi dispozitivul, indicând şi calea de atac ce poate fi folosită împotriva hotărârii sau se poate pronunţa prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”.
Adoptarea modificărilor va duce la scurtarea termenului în care cetățenii află argumentele care au stat la baza hotărârii judecătorești pronunțate în cauza lor și va produce degrevarea treptată a instanțelor de judecată (un dosar este analizat o singură dată în momentul deliberării, redactării și pronunțării soluției)>>, arată cei de la USR Plus.
Judecători: „Este practic imposibil din cauza lipsei acute de personal”
„Şi noi judecătorii ne dorim să redactăm hotărârea într-un termen cât mai scurt, dar este practic imposibil în multe situaţii să te conformezi unui termen maxim de 120 de zile pentru că sunt dosare în care judecătorul ulterior reţinerii cauzei în pronunţare stă 5-10 zile doar pentru a pronunţa şi motiva un singur dosar mai complex.
Între timp, judecătorul trebuie să se pregătească pentru următoarea ședință de judecată, să deruleze procedura prealabilă în noile dosare care intră pe complet, să soluționeze diverse cereri incidente ce se depun de părți sau să desfășoare diverse activități administrative în cadrul instanței. Timpul alocat motivării devine practic aproape inexistent, ceea ce presupune adesea desfășurarea muncii în week-end sau în timpul concediului.
Legiuitorul trebuie să rezolve prioritar problema lipsei acute de personal şi să găsească soluţii alternative de soluţionare a litigiilor pentru a fi redus volumul de activitate, după care putem discuta.
Proiectul nu va eficientiza activitatea, ci va face mai mult rău în majoritatea cazurilor pentru că se va ajunge ca în Belgia de exemplu unde judecătorii nu intră cu mai mult de 10 dosare într-o şedinţă de judecată şi astfel soluţionarea unui dosar durează 4-7 ani. La volumul de activitate existent în prezent (peste 3 milioane dosare) nu se poate lucra în ritmul dictat de acest proiect”, a explicat pentru G4media.ro judecătorul Alin Bodnar de la Judecătoria Sectorului 3.
„În justiția română sunt 12% cauze penale, iar restul civile. Dacă toate hotărârile civile vor trebui motivate înainte de pronunţare, sistemul se va bloca în primele 6 luni. Avem lipsă o zecime de personal, medierea nu mai funcționează, încărcătura e constantă: 3 milioane de dosare pe an”, a explicat şi judecătorul Cristi Danileţ.
Context. Potrivit datelor statistice ale Consiliului Superior al Magistraturii din luna ianuarie 2021,citate în comunicatul USR Plus, durata medie de motivare a hotărârilor judecătorești este de 31,5 zile în cazul judecătoriilor, 43,9 zile în cazul tribunalelor, 40,6 zile în cazul curților de apel și 143,9 zile în cazul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În cazuri punctuale, durata medie este mult mai mare. De pildă, din datele statistice ale Judecătoriei Cluj-Napoca, durata medie a motivării hotărârii depășește în multe situații 200 de zile (de exemplu, 276 de zile pentru procesele în materia minori și familie având ca obiect nulitate/anulare act). La Tribunalul Cluj, fie că este vorba de procese pe fondul funciar, fie că e vorba de dizolvări persoane juridice sau litigii privind Curtea de Conturi, durata medie a motivării hotărârii instanței depășește 100 de zile.
USR Plus vrea şi intervale orare orientative pentru strigarea dosarelor astfel încât participanții la procesele civile să nu mai fie nevoiți să aștepte cu orele în sălile de judecată aglomerate
Într-un al doilea proiect de modificare a Codului de procedură civilă, deputata Oana Murariu propune introducerea unor intervale orare orientative pentru strigarea cauzelor.
<<„Pentru fiecare şedinţă de judecată se va întocmi o listă cu procesele ce se dezbat în acea zi, care va fi afişată pe portalul instanţei şi la uşa sălii de şedinţă cu cel puţin o oră înainte de începerea acesteia. Lista va cuprinde şi intervalele orare orientative fixate pentru strigarea cauzelor, fiind obligatorie stabilirea unor intervale orare diferite pe grupe de cauze, respectiv fixarea cauzelor în care se administrează probațiune extinsă în intervalele finale ale ședinței de judecată”, arată USR PLUS.
„Obligativitatea fixării proceselor pe ore pentru o mai bună organizare a ședințelor de judecată și previzibilitate pentru justițiabili va duce la: reducerea considerabilă a timpului de așteptare, evitarea aglomerării în instanțele de judecată, management eficient al timpului pentru judecători și justițiabili și creșterea credibilității sistemului judiciar”>>, a declarat deputata USP PLUS Oana Murariu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii