G4Media.ro

Inițiativă legislativă: Numirea membrilor consiliilor de administrație pentru spitalele publice din țară,…

sursa foto: G4Media

Inițiativă legislativă: Numirea membrilor consiliilor de administrație pentru spitalele publice din țară, doar pe baze meritocratice

Deputații Cristian Seidler (USR PLUS) și Violeta Alexandru (PNL) au depus luni o inițiativă legislativă prin care propun ca numirea membrilor consiliilor de administrație pentru spitalele publice din România să se realizeze pe baze meritocratice.

Potrivit unui comunicat de presă al USR PLUS, proiectul modifică și completează legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Concret, se arată în comunicat, membrii consiliului de administrație pentru spitalele publice vor trebui să îndeplinească următoarele cerințe:

a) să fie absolvenți de studii superioare finalizate cu licență și
b) să dețină la data numirii cel puțin 5 ani de experiență profesională și/sau de management în domeniul medical, farmacie, sănătate publică, juridic sau economic, sau
c) să dețină la data numirii cel puțin 5 ani de experiență în reprezentarea pacienților în calitate de membru al structurii de conducere a unei asociații sau fundații de profil.

„A doua condiție poate fi îndeplinită alternativ prin deținerea unei experiențe de 5 ani de activitate în cadrul structurii de conducere a unei asociații sau fundații de reprezentare sau de apărare a drepturilor pacienților. Durata de minimum cinci ani este aproximativ echivalentă cu 10.000 de ore de muncă în domeniu, barem pe care literatura de specialitate în domeniul resurselor umane îl consideră necesar pe bază de experiență, pentru a atinge nivelul de expert într-un domeniu profesional”, se precizează în expunerea de motive a inițiativei.

În plus, proiectul prevede că nu vor putea fi numiți membri ai consiliului de administrație pentru spitalele publice cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

„Am considerat necesară completarea legii cu Alin.15, care preia formularea inițiativei legislative cetățenești de modificare a Constituției României, cunoscută în spațiul public sub formula «fără penali în funcții publice╗, la nivelul consiliilor de administrație ale spitalelor publice”, a precizat deputatul Cristian Seidler.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Sunt foarte curios daca acest proiect legislativ va avea sustinerea in parlament a coalitiei!

  2. Dedicație pentru cei gen Vlad Voiculescu sau Andrei Baciu. Bune intenții în drumul către iad.

  3. USR PLUS propune asa ceva, cand Viceprimarul Capiatlei Horia Tomescu ne sfideaza, uite cum:
    „Cum explică viceprimarul Tomescu susţinerea unor candidaţi controversaţi, inclusiv unul care şi-a înjunghiat fosta iubită, pentru conducerile unor spitale.
    Horia Tomescu a vorbit, într-o intervenţie la B1 TV despre controversele din jurul candidaţilor propuşi de el, în urma unor interviuri luate personal, pentru consiliile de administraţie a 19 spitale din Capitală, aflate în subordinea Primăriei.
    Redăm discuţia între moderatorul Răzvan Zamfir şi Horia Tomescu:
    Moderator: Aş vrea să discutam, în primul rand, subiectul care a apărut astăzi în presa, probabil că ştiţi dezvăluirile, este vorba despre un cetăţean propus de dumneavoastră într-un consiliu de administraţie, care se pare că în urma cu vreo şaptesprezece ani ar fi tăiat gatul unei iubite. Dezvoltam puţin aceasta speţă ?
    Horia Tomescu: Din informaţiile mele, deci, eu nu am avut informaţii legate de aceasta problema. Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Consiliului General în consiliile de administraţie ale spitalelor, care sunt în subordinea Consiliului General, trebuie să fie angajaţi ai administraţiei spitalelor. Eu am avut peste 50 de interviuri cu angajaţi din administraţia spitalelor, am cerut CV-urile fiecăruia, şi am făcut un Proiect de Hotărâre care este în aşteptare pentru a fi dezbătut în Consiliul General, cu propuneri pentru consiliile de administraţie ale spitalelor din subordinea Consiliului General.
    Moderator: Dar, ce anume v-a convins din parcursul profesional al domnului Apostol, pentru că, citează jurnaliştii de la Gândul.ro, că dansul şi-a terminat studiile la o universitate particulara, a lucrat ulterior 2 ani că sef al unei echipe de instalatori, apoi alti 2 ani la o pizzerie, şi că administrator al unei asociaţii de proprietari, după care a fost angajat al unei firme care a obţinut numeroase contracte de la primarii şi alte instituţii publice. Ce anume, din acest parcurs, v-a făcut să îl consideraţi omul potrivit pentru consiliile de administraţie ale spitalelor ?
    Horia Tomescu: Eu l-am intervievat legat de activitatea dansului în administraţia spitalelor.
    Moderator: Am înţeles! Şi acolo a făcut minuni, presupun, sau ce a făcut atât de bine că, reamintesc telespectatorilor, dumneavoastră probabil ştiţi, în 2019 s-a angajat la administraţia spitalelor, deci, nu putem vorbi chiar despre o cariera, în adevăratul sens al cuvântului, având în vedere că suntem la începutul anului 2021, deci, practic a lucrat în 2020 şi un pic din 2019 în cadrul aceste instituţii. Ce anume din anul şi jumătate petrecut în cadrul acestei instituţii vi s-a părut determinant în nominalizarea să că membru în consiliul de administraţie, domnule viceprimar ?
    Horia Tomescu: În urma interviului, activitatea dansului mi s-a părut relevanta pentru a-l propune într-un consiliu de administraţie.
    Moderator: Deci, ce a făcut ?
    Horia Tomescu: Şi-a făcut treaba exemplar.
    Moderator: Adică ?
    Horia Tomescu: Adică, prin activitatea pe care a avut-o că inspector…
    Moderator: Aşa, deci, era sef serviciu, aşa, şi ce a făcut, ce a inspectat atât de bine? Spuneţi-ne ce v-a zis la interviu, uite domne, am fost acolo, am inspectat, am dres?
    Horia Tomescu: Asta este opinia mea.
    Moderator: Deci, în procesul transparent de selecţie a membrilor consiliilor de administraţie, a fost că v-a laşat o impresie buna dumneavoastră, pe care nu o puteţi argumenta acum public. Am înţeles. Asta e în regula… Haideţi să discutam şi despre alti oameni despre care jurnaliştii de la Newsweek, de aceasta data, i-au evidenţiat că fiind giraţi de dumneavoastră pentru consiliul de administraţie. Înţeleg că doamna Daniela Alina Alexandrescu, 3 ani casieriţă la Kaufland, iarăşi, domnul Florin Barbu, fost comisionar vamal, doamna Dimitriu Violeta, fosta şefa la magazinul Romarta, absolventa a Universităţii Spiru Hăreţ, la 21 de ani după terminarea liceului, iată, perpetua învăţarea, doamna Ionela Cruceru, secretara la Galo Nero, un restaurant, domnul Aurelian Cristian Chitu care a lucrat la Carrefour şi Pizza Hoţ, sau doamna Andreea Popescu, stewardesa, şi dânşii, presupun că şi-au desfăşurat activitatea într-un mod remarcabil pentru spitalele din Capitala.
    Horia Tomescu: Nu aş putea să spun, remarcabil, cred, acceptabil fata de ce discuţii am avut cu cei 50.
    Moderator: Vreţi să ne spuneţi că, fata de ceilalţi, aceştia erau cei mai de Doamne ajută, cei mai promovabili, ceilalţi fiind mult sub. Asta ne spuneţi?
    Horia Tomescu: Da!”

    Bai, USRistilor, voua nu va e rusine sa veniti cu asemenea propuenri legislative, de ochii lumii, cand UITE ce specimene angajeaza sefimea voastra de la USR PLUS!?
    Ia spuneti ceva si depsre angajarile lui Tomescu la Primaria capitalei, taceti chitic pe subiect, va e rusine, cumva!???
    Pai, din ce vad, cam astia-s majoritatea la USR PLUS, fosti ONGisti, intrati la gramada in partid ca stiu pe cineva de la nu stiu care ONG, cu CVuri jalnice si uite cine va ajunge sa ne conduca!
    Un ametit ca Tomescu, al carui CV e de negasit(unde e TRANSPARENTA aia pe acre o trancaniti la TV, USRitilor?!) si care conform Declaratiei de avere, desi de profesie e medic stomatolog(se pare ca NU a profesat!) dumnealui scrie ca a castigat in 2019, in medie, 770 de lei pe luna, potrivit Declaratiei sale de avere.
    Potrivit Declaratii de avere publicata de Tomescu in 2020, reiese ca familia acestuia a trait cu putin peste 1.500 de lei pe Luna 1 an intreg. Concret, in tot anul 2019, Horia Tomescu a notat ca a castigat suma de 9.300 de lei, adica in medie 770 de lei pe luna. De partea cealalta, sotia sa a castigat o suma similara – 9.500 de lei, adica 790 de lei pe luna.
    In acelasi timp, viceprimarul Tomescu avea o datorie la banca de 150.000 de lei!!
    Rusine, ipocritilor!!!