Inițiativa PSD și Pro România care le-ar fi permis aleșilor locali incompatibili sau aflați în conflict de interese să candideze a fost scoasă de la votul final din Camera Deputaților și retrimisă la Comisia juridică pentru o săptămână
Inițiativa legislativă de modificare a Codului Administrativ, care le-ar fi permis primarilor și consilierilor locali și județeni găsiți incompatibili sau în conflict de interese să candideze la alegerile viitoare a fost scoasă miercuri de la votul final din Camera Deputaților și retrimisă la Comisia juridică pentru o săptămână. Solicitarea de retrimitere la comisie a fost făcută de deputatul USR Stelian Ion, după ce G4Media.ro a publicat observațiile făcute de Agenția Națională de Integritate și care urmează să fie transmise Camerei Deputaților, în care avertiza că modificările vor amnistia, practic, peste o mie de aleși locali incompatibili sau aflați în conflict de interese.
Marți, deputaţii din respectiva comisie, la propunerea PSD, UDMR și Pro România, au introdus o serie de modificări la Codul administrativ, care permit aleșilor locali declarați incompatibili înainte cu trei ani de data alegerilor să candideze la primării sau pentru funcții de consilieri locali și județeni. De asemenea, noile prevederi ar permite și candidaturile aleșilor locali care au fost declarați incompatibili după 2017, dacă pentru aceștia nu există o decizie definitivă.
- UPDATE: Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, a declarat pentru G4Media.ro că partidul pe care îl reprezintă nu este autor al modificărilor criticate de ANI, fiind o greșeală a staff-ului tehnic al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților faptul că formațiunea apare ca inițiator. El a precizat că a cerut staff-ului tehnic să elimine UDMR din rândul inițatorilor amendamentului.
Surse din cadrul Agenției Naționale de Integritate au declarat pentru G4Media.ro că în urma acestei decizii vor fi amnistiați cel puțin 1000 de aleși locali. Aceștia, fie că se află sub interdicția de a candida în urma unor sentințe definitive, fie că au fost declarați incompatibili de ANI, dar procesele lor se află încă în judecată, vor putea să candideze din nou pentru funcții pe care le-au deținut în trecut sau pentru altele.
Potrivit observațiilor Agenției Naționale de Integritate (foto dreapta), este vorba de peste 400 de consilieri locali și 600 de primari care vor beneficia de amnistia incompatibilității.
Deputaţii au acceptat astfel propunerea parlamentarului USR Stelian Ion, care a considerat ca fiind necesară retrimiterea proiectului pentru două săptămâni la comisiile de specialitate, astfel ca parlamentarii să poată primi documentaţia necesară de la Agenţia Naţională de Integritate.
„Au apărut în spaţiul public şi în presă informaţii potrivit cărora parlamentarilor le-ar fi fost puse la dispoziţie adrese şi informaţii din partea ANI. Nu am primit aceste informaţii şi aceste documentaţii, şi consider că votul la acest proiect nu poate ignora poziţia Agenţiei Naţionale de Integritate”, a spus Stelian Ion.
Potrivit raportului adoptat marți de deputaţii din comisiile de specialitate, „nu pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare ale Agenţiei Naţionale de Integritate, rămase definitive potrivit legii. Pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai mult de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, rămase definitive în condiţiile legii. De asemenea, pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, dacă acestea nu au rămas definitive prin hotărâre judecătorească”.
La articolul 114, referitor la validarea mandatelor aleşilor locali, deputaţii au adoptat un amendament conform căruia mandatul unui consilier local este validat dacă, la data pronunţării încheierii, consilierul local declarat ales îndeplineşte şi condiţia că „nu a săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare ale Agenţiei Naţionale de Integritate, rămase definitive potrivit legii”.
Potrivit unui alt amendament adoptat de comisii, invalidarea alegerii primarului se poate pronunţa şi în cazul în care se constată că a săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare ale Agenţiei Naţionale de Integritate, rămase definitive potrivit legii.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii