Inițiativa România: 38 de candidați eligibili cu probleme de integritate, adversari ai statului de drept sau ai valorilor europene vor să ajungă în Parlamentul European
Mișcarea civică Inițiativa România a lansat duminică site-ul www.romania-alege.ro, avertizând că 38 de candidați eligibili cu probleme de integritate, adversari ai statului de drept sau ai valorilor europene vor să ajungă în Parlamentul European.
Mișcarea Civică a analizat 75 de candidați eligibili (cu șanse de a primi un mandat de europarlamentar), în baza sondajelor de opinie, realizate până la mijlocul lunii aprilie. Este vorba de 15 candidati din partea Partidului Social Democrat, 15 candidați din partea Partidului Național Liberal, 12 candidați din partea Alianței 2020 USR PLUS, 8 candidați din partea Alianței Democraților și Liberalilor – ALDE, 6 candidați din partea Partidului Mișcarea Populară, 6 candidați din partea Partidului PRO România, 4 candidați din partea Uniuni Democrate Maghiare din România, câte un candidat din partea Partidului PRODEMO, Partidului România Unită, Partidului Socialist Român, Partidului Social Democrat Independent, Uniunii Naționale pentru Progresul României, Blocului Unității Naționale – BUN, candidații independenți, Gregoriana-Carmen Tudoran, George-Nicolae Simion, Peter Costea.
Pentru fiecare dintre candidați s-a făcut o evaluare de risc pe baza informațiilor privind integritatea (e.g. probleme penale, incompatibilități, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea față de statul de drept (e.g. inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, voturi pentru modifcarea Codurilor Penale și legilor justiției din ultimii ani) și atitudinea față de valorile europene (declarații și inițiative, acțiuni împotriva demnității umane, libertății, democrației, egalității, drepturilor omului).
Rezultatele statistice sunt următoarele:
- 14 candidați dintre cei 15 candidați eligibili ai PSD sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva statului de drept sau împotriva valorilor europene.
- 7 candidați dintre cei 8 candidați eligibili ai ALDE sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva statului de drept sau împotriva valorilor europene.
- 5 candidați dintre cei 15 candidați eligibili din partea PNL sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva valorilor europene.
- 3 candidați dintre cei 6 candidați eligibili ai PRO România sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva statului de drept sau împotriva valorilor europene.
- 2 candidați dintre cei 6 candidați eligibili ai PMP sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva statului de drept sau împotriva valorilor europene.
- 1 candidat dintre cei 12 candidați eligibili ai Alianței 2020 USR PLUS a avut declarații împotriva valorilor europene.
- Candidatul eligibil PRO Demo a avut declarații împotriva împotriva valorilor europene.
- Candidatul elibigil PSR a avut declarații împotriva statului de drept și împotriva valorilor europene.
- Candidatul eligibil PRU a avut declarații împotriva statului de drept și împotriva valorilor europene.
- Candidatul eligibil UNPR are probleme de integritate.
- 2 din cei 3 candidați independenți au avut declarații și inițiative care contravin valorilor europene.
România Alege, ediția pentru Alegerile pentru Parlamentul European din 2019, este un proiect de informare publică electorală și de prezentare a candidaților eligibili, programelor electorale, a istoriei politice a partidelor care participă la acest scrutin și a rezultatelor electorale din 2007 până astăzi, rolul Parlamentului European, drepturilor și obligațiilor legale ale alegătorului în ziua votului atât pentru Parlamentul European cât și pentru Referendumul pentru Justiție. România Alege este un ghid complet al alegătorului la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 și este continuarea proiectului www.alegeriparlamentare2016.ro.
Proiectul România Alege PE 19 înseamnă:
- Profilurile a 75 de candidați (15 candidați PSD, 15 candidați PNL, 12 candidați USR, 8 candidați ALDE, 6 de candidați PMP, 4 candidați UDMR, 6 candidați PRO România, 1 candidat UNPR, 1 candidat PSR, 1 candidat PSDI, 1 candidat PRU, 1 candidat PRO DEMO, 1 candidat BUN, 3 candidați independenți), în care prezentăm:
- a) Evaluare de risc (minim, mediu sau ridicat)* pentru fiecare candidat, pe baza informațiilor privind integritatea (e.g. problemele penale, plagiat, incompatibilități, conflicte de interese, situații care pun sub semnul întrebării integritatea candidaților), respectul față de statul de drept (e.g. inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, pentru modifcarea Codurilor Penale și legilor justiției din ultimii ani) și atitudinea față de valorile europene; b) Studii, istoric profesional și politic, prezență online, declarații de avere și de interese.
- Istoricul complet pentru 14 partide (orientare ideologică, afiliere internațională, președinții de la înființare până astăzi, rezultatele partidului la toate alegerile la care a participat, evenimente definitorii din istoria partidului);
- Sintezele a 11 programe electorale ale partidelor și candidaților care participă la alegeri;
- Istoria alegerilor europarlamentare din 2007 până în prezent;
- Infografic al fuziunilor și sciziunilor principalelor partide din 2007 până în prezent;
- Ghid al alegătorului la Alegerile Europarlamentare, o sinteză și o prezentare a informațiilor de care are nevoie orice alegător în ziua votului;
- Ghidul alegătorului la Referendumul pentru justiție, o sinteză a informațiilor de care are nevoie un alegător în ziua referendumului;
- Rolul Parlamentului European.
Foto: Inquam Photos / Cornel Putan
Un proiect G4Media.ro – Fundația Konrad Adenauer
#MonitorizareEuroparlamentare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii