G4Media.ro

Inițiativa USR de înființare a ”DNA-ului pădurilor” a primit raport de adoptare…

sursa foto: Pixabay

Inițiativa USR de înființare a ”DNA-ului pădurilor” a primit raport de adoptare în Comisia de mediu a Senatului

Proiectul de înfiinţare a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), „DNA-ul pădurilor”, iniţiat de parlamentarii USR, a primit, marţi, raport de adoptare în Comisia pentru mediu a Senatului.

„Cu puţin timp în urmă, s-a încheiat Comisia de Mediu din Senat. După două ore şi jumătate de dezbateri, legea de înfiinţare a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM sau „DNA-ul Pădurilor”, cum mai e cunoscută), pe care am iniţiat-o împreună cu colegii din USR, a primit raport favorabil, cu 6 voturi ‘pentru’ şi un vot ‘împotrivă'”, scrie Goţiu pe pagina de Facebook.

Potrivit senatorului USR, proiectul va fi discutat și în Comisia juridică miercuri, care este coraportoare în acest caz, după care va urma votul în plenul Senatului, care este forul decizional.

„Săptămâna trecută, avizele din comisiile de specialitate au fost împărţite, trei avize favorabile (la Agricultură, Apărare şi Muncă) şi trei negative (Ape şi Păduri, Buget şi Administraţie). La votul din plen va fi supus, însă, raportul comun al Comisiilor pentru Mediu, respectiv Juridică (…). Încă nu am trecut şi ultimele hopuri, dar mafiile Pădurilor, Apelor şi Deşeurilor din România au de ce sa se teamă! Mâine, structura specializată pentru combaterea infracţiunilor de mediu poate deveni realitate! Pe 13 mai, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, iar Camera decizională e Senatul”, precizează Goţiu.

„Amploarea fenomenului infracţional de mediu şi specificitatea lui impune soluţia unei specializări a persoanelor cu atribuţii de cercetare penală în domeniu şi alocarea de resurse pentru constituirea unei instituţii cu atribuţii clare şi specifice pentru combaterea criminalităţii de mediu (…). Propunem înfiinţarea unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA şi DIICOT, care să preia competenţa de soluţionare a tuturor infracţiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal şi în legislaţia specială din domeniu”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit iniţiatorului, în cinci ani, pe rolul instanţelor au ajuns doar 3.014 dosare care priveau infracţiuni la regimul silvic, iar numărul de persoane juridice condamnate în cadrul acestor dosare este de o persoană (condamnată în 2019), „ceea ce indică faptul că probabil au fost cercetate doar dosare care vizau furturile mici de lemne. Asta în condiţiile în care statisticile indică 20 de milioane de metri cubi de lemn dispărut fără acte din păduri şi valori ale prejudiciului de sute de milioane de euro anual”.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților pe 13 mai. Inițiativa prevede înființarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), structură în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, specializată în combaterea infracţiunilor împotriva mediului înconjurător, care îşi exercită atribuţiile pe întreg teritoriul României.

Potrivit proiectului de lege, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu este condusă de un procuror-şef.

Direcţia are următoarele atribuţii: efectuarea urmăririi penale pentru infracţiuni prevăzute în competenţa direcţiei prin prezenta lege şi prin legi speciale; conducerea, supravegherea şi controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziţia procurorului de către ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară organizaţi în cadrul structurilor specializate în combaterea infracţionalităţii de mediu, la nivel central şi teritorial; sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac, participarea la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată ori au exercitat căile de atac ori în care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie în raport cu infracţiunile date de prezenta lege în competenţa direcţiei.

În cadrul instituţiei funcţionează, prin detaşare, ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, sub directa conducere şi controlul nemijlocit al procurorilor direcţiei, în limita posturilor prevăzute de lege.

„În cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu funcţionează, în limita posturilor prevăzute de lege, ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării cu celeritate şi în mod temeinic a activităţilor de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor date de lege în competenţa direcţiei”, se mai arată în proiect.

Detaşarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se dispune la solicitarea procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu de către ministrul Afacerilor Interne, pe o perioadă de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani, cu acordul acestora, se mai spune această iniţiativă legislativă.

Propunerea legislativă a fost inițiată de deputații USR Stelian Ion, Silviu Dehelean și Cornel Zainea și senatorii USR George Dircă, Allen Coliban și Mihai Goțiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. bRAVO DOMNILOR!
    Daca mai scapati si de cativa infiltrati si sunteti putin mai echilibri ati mai castigat un vot!

    • Troli si astia de la USR. NU pot sa inteleg de ce nu implica ANAF-ul in isteria asta.
      Nu poti sa tai/procesezi/vinzi/exporti lemn fara hârțogaraia aferenta. Cu acte îi prinzi cel mai usor pe hoți…
      Dar asa ai stârni lucrurile la toti producatorii de combustibil, uleiuri auto, vopsele, ciment, etc
      ANAF antifrauda e cheia

  2. Iarasi mai vine un rand de profitori din sud in ardeal, prin transfer, mari specialisti! Iarasi se vor imbogatii unii specialisti in dna-ul padurilor!

  3. Pentru mine e clar: padurile sunt ca si rezolvate. Asteptam cu interes DNA-ul pasunilor, pe cel al apelor curgatoare, al luminisurilor si zavoaielor.
    Nu era suficient infintarea unui serviciu in cadrul actualului DNA, incadrat corespunzator cu numarul necesar de procurori, dar care se folosea de aceleasi cladiri, acelasi personal auxiliar si aceleasi structuri de conducere atat la centru, cat si in teritoriu?
    Sau era o solutie prea ieftina?

  4. Aceeaşi Romanie, cu altă pălărie. Mafia pădurilor se va numi DNA-ul pădurilor.

    • Cam pe- acolo și o să facă ce au făcut cu marile dosare de corupție: Microsoft, EADS, ICA. Au legi și suficient personal responsabil cu. tăierile ilegale, problema e că nu- și fac treaba pt. care sunt plătiți

  5. Sper sa ajunga dupa gratii si politicienii implicati!

  6. Dar sutele de hectare de parcuri distruse (defrisate)

  7. Ne spuneti si care partide au votat pentru si care impotriva?

  8. Apa de ploaie. Din cauza asta sunt de acord cu propunerea. Este nefunctionala, pentru ca nu sunt suficienti procurori. Am spus de mai multe ori, problema este la romsilva, acolo se fac sau se stiu 90% din furturi. De ce nu vreti sa mergeti la sursa? De ce nu vreti sa rezolvati problema? Nu ar fi chiar asa de greu. Toate ingredientele exista, lipseste dorinta de a rezolva problema.

    • Corect, când un hoț nu e prins, e în cârdășie cu cel plătit să- l prindă!

  9. Cum va mai doare sufletul postacilor ca avanseaza cate o lege buna initiata de USR !
    Si tot sperati ca pana la urma o sa moara capra vecinului !

    PS. Otravita… si daca se poate si cu ajutorul vostru ! :((