
Iniţierea negocierilor privind instituirea unei comisii internaționale care să soluţioneze cererile de despăgubiri pentru Ucraina, aprobată de Guvern
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri iniţierea negocierilor pentru încheierea unui tratat privind instituirea unei Comisii Internaţionale care să soluţioneze cererile de despăgubiri cauzate Ucrainei de agresiunea Federaţiei Ruse, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de Guvern, printre documentele aprobate în şedinţa de miercuri se numără un memorandum cu tema: „Aprobarea iniţierii negocierii tratatului de instituire a unei Comisii Internaţionale privind cererile de despăgubiri pentru Ucraina”.
„Actul normativ aprobă iniţierea negocierilor pentru încheierea unui tratat privind instituirea unei Comisii Internaţionale care să soluţioneze cererile de despăgubiri cauzate Ucrainei de agresiunea Federaţiei Ruse. Viitorul mecanism de despăgubiri ce urmează a fi stabilit ar putea include o comisie de soluţionare a cererilor de despăgubiri şi un fond de despăgubiri mandatate să examineze şi să decidă cu privire la cererile de despăgubiri şi/sau să plătească despăgubiri pentru daunele, pierderile sau prejudiciile cauzate prin faptele ilicite la nivel internaţional ale Federaţiei Ruse în Ucraina sau împotriva Ucrainei. Mecanismul de compensare va fi succesorul ‘Registrului daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei’, înfiinţat în anul 2023 pe baza unui Acord parţial extins sub auspiciile Consiliului Europei”, se arată în comunicat.
Sursa citată subliniază că documentul va îmbrăca forma unei convenţii deschise sub auspiciile Consiliului Europei sau a unui tratat internaţional separat.
„Comisia va fi organizată ca structură în cadrul Consiliului Europei sau ca entitate distinctă, cu personalitate juridică internaţională. Aceste decizii vor fi luate în cadrul negocierilor programate, urmând ca procesul de negociere să fie finalizat prin organizarea unei conferinţe diplomatice de adoptare a tratatului internaţional, în noiembrie 2025. Tratatul internaţional va implementa Rezoluţia A/RES/ES-11/5 a Adunării Generale a ONU din 14 noiembrie 2022, care prevede că Federaţia Rusă trebuie trasă la răspundere pentru încălcările dreptului internaţional în sau împotriva Ucrainei şi trebuie să suporte consecinţele juridice ale tuturor faptelor sale ilicite pe plan internaţional, inclusiv repararea prejudiciilor, cauzate de astfel de acte. România a făcut parte din grupul statelor care au votat în favoarea adoptării rezoluţiei şi, în acest context, se numără printre statele invitate să participe la negocieri”, mai arată Executivul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank