Înotătoarea transsexuală Lia Thomas, exclusă de la Jocurile Olimpice după ce a pierdut un proces împotriva World Aquatics/ Regulile îi interzic accesul la cursele feminine de elită
Înotătoarea americană Lia Thomas, celebră la nivel mondial după ce a devenit primul sportiv transsexual care a câștigat un titlu universitar NCAA în martie 2022, a pierdut un proces împotriva World Aquatics (Federația Internațională de Natație) și, odată cu el, orice speranță de a participa la Jocurile Olimpice de luna viitoare de la Paris, scrie The Guardian.
De asemenea, sportiva în vârstă de 25 de ani are în continuare interdicție să înoate în categoria feminină, după ce nu a reușit să anuleze regulile introduse de organismul de conducere al natației în vara anului 2022, care interzic oricărei persoane care a suferit „orice parte a pubertății masculine” să participe la categoria feminină.
Thomas susținuse că aceste reguli ar trebui declarate „invalide și ilegale”, deoarece sunt contrare Cartei olimpice și Constituției mondiale a sporturilor acvatice.
Cu toate acestea, într-o decizie de 24 de pagini, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a concluzionat că Thomas „pur și simplu nu avea dreptul să se angajeze cu eligibilitatea de a participa la competițiile WA”, fiind o persoană care nu mai era membră a natației americane.
Vestea a fost salutată de World Aquatics, care a salutat-o ca fiind „un important pas înainte în eforturile noastre de a proteja sportul feminin”.
„World Aquatics este dedicată încurajării unui mediu care promovează corectitudinea, respectul și egalitatea de șanse pentru sportivii de toate genurile și reafirmăm acest angajament”, a adăugat aceasta.
World Aquatics a introdus noile reguli după ce Thomas a învins-o pe medaliata cu argint la Olimpiadă, Emma Weyant, cu 1,75 secunde pentru a câștiga aurul NCAA în proba feminină de 500 de metri liber în 2022.
Într-un document științific care a stat la baza deciziei sale, aceasta a declarat că înotătorii precum Thomas au păstrat avantaje fizice semnificative – în ceea ce privește rezistența, puterea, viteza, forța și dimensiunea plămânilor – în urma faptului că au trecut prin pubertatea masculină, chiar și după ce și-au redus nivelul de testosteron prin medicație.
Deși se înțelege că World Aquatics era pregătită să argumenteze meritele dovezilor științifice la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, audierea s-a axat doar pe faptul dacă Thomas, care nu mai este membru al înotului american, avea voie să conteste regulile sale.
Miercuri, instanța a decis că Thomas nu are dreptul de a da în judecată politica World Aquatics privind persoanele transgender.
World Aquatics insistă că face tot ce poate pentru a fi incluzivă și a introdus o categorie „deschisă” pentru înotătorii transsexuali. Cu toate acestea, planurile de a o introduce în premieră la Cupa Mondială de la Berlin din octombrie anul trecut au fost anulate după ce nu s-au primit înscrieri pentru niciuna dintre cursele de 50 m și 100 m în toate stilurile, care urmau să aibă loc alături de cursele masculine și feminine.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii