G4Media.ro

Inovație, cercetare și dezvoltare: declin european în fața SUA și a Chinei

Sursa: Comisia Europeana

Inovație, cercetare și dezvoltare: declin european în fața SUA și a Chinei

Decalajul european în materie de inovație este atât de îngrijorător, încât Mario Draghi i-a dedicat chiar primul capitol al raportului său referitor la competitivitatea Bătrânului Continent. În câteva pagini ilustrate cu grafice elocvente, fostul șef al BCE descrie o „crevasă digitală” din ce în ce mai adâncă între Uniunea Europeană, pe de o parte, Statele Unite și China, pe de altă parte, potrivit Les Echos, preluat de Rador Radio România.

Inovație: China ajunge din urmă Europa

Capacitățile de inovare ale Europei sunt în continuare în urma celor ale Statelor Unite. Semne de recuperare din partea Bătrânului Continent au fost vizibile încă de la începutul secolului, dar convergența cu America „a încetinit în ultimul deceniu”, după cum notează raportul Draghi.

Tabloul inovației arată că performanța Chinei „s-a triplat în ultimele două decenii și se apropie rapid de nivelul UE”. Cursa cu doi membri a devenit o cursă în trei, iar Europa este acum cel mai puțin dinamic bloc.

Chiar și avantajul UE în tehnologiile verzi (mobilitate, biocombustibili, energie eoliană etc.) este „din ce în ce mai asaltat”. China este în curs de recuperare, numărul de brevete depuse crescând rapid.

Cheltuieli insuficiente pentru cercetare și dezvoltare

Uniunea Europeană alocă doar 2,3% din PIB-ul său cercetării și dezvoltării, aproximativ la fel ca China (2,4%), dar mult mai puțin decât Statele Unite sau Japonia. Cercetarea publică în cadrul Celor douăzeci și șapte este la fel de importantă ca și peste Atlantic, companiile sunt cele care cheltuiesc mai puțin pentru cercetare și dezvoltare. Decalajul este și mai spectaculos exprimat în valoare absolută: Statele Unite au cheltuit 877 de miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare în 2022, mai mult decât dublu față de UE (355 de miliarde).

Raportul evidențiază diferențe mari între statele membre. Germania, Belgia, Suedia, Austria și Finlanda alocă mai mult de 3% din venituri cercetării și dezvoltării, în timp ce multe țări din Est sunt sub 1% (Slovacia, Bulgaria, România, Lituania…).

Cercetare și dezvoltare concentrată în sectoarele tradiționale

Efortul de inovare al Uniunii Europene „se concentrează în principal pe sectoare cu intensitate scăzută sau medie de cercetare-dezvoltare”, continuă documentul. În ultimele două decenii, primele trei bugete de cercetare ale companiilor europene au vizat în principal sectorul auto: Volkswagen și Mercedes-Benz sunt mereu pe podium, în 2003 ca ​​și astăzi.

În Statele Unite, dimpotrivă, clasamentele s-au schimbat radical. Mașinile și produsele farmaceutice, care dominau acum douăzeci de ani, au făcut loc giganților tehnologiei: Alphabet, Meta și Microsoft ocupă primele trei locuri. „Această dezvoltare dinamică în lumea afacerilor nu a avut loc în Uniunea Europeană”.

Start-up-uri: prea puțini „unicorni”

Europa dă naștere la tot atâtea start-up-uri ca și Statele Unite. Dar lăstarii tineri au dificultăți de creștere pe această parte a Atlanticului. Dacă luăm în calcul „unicornii”, aceste start-up-uri a căror evaluare depășește un miliard de dolari, Europa este foarte mult în urma Statelor Unite, care reprezintă două treimi, dar și în urma Chinei. „Multe start-up-uri europene se mută, de cele mai multe ori în Statele Unite”, notează raportul Draghi.

Capital de risc „subdezvoltat”

În Europa, „subdezvoltarea sistemului financiar este o barieră” în calea creșterii companiilor inovatoare, estimează raportul Draghi. Finanțarea întreprinderilor din UE este încă predominant bazată pe datorii, „ceea ce nu este potrivit pentru proiecte inovatoare în stadiu incipient și, în general, este insuficient pentru proiecte de investiții la scară largă”.

Capitalul de risc, în special, nu este suficient de dezvoltat. Ponderea Uniunii Europene din fondurile strânse de fondurile de capital de risc este de doar 5%, cu puțin mai mult decât Marea Britanie (3% din totalul mondial) și cu mult în urma Statelor Unite (52%) și a Chinei (40%). Fondurile de capital de risc reprezintă doar 0,05% din PIB-ul european, în timp ce această pondere ajunge la 0,32% în Statele Unite.

Sursa: LES ECHOS / Rador Radio România / Traducerea: Ruxandra Lambru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.