G4Media.ro

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.388 lei, în luna…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.388 lei, în luna noiembrie 2024 (INS) / Indicele câştigului salarial real a fost 107,6% în luna noiembrie 2024 faţă de luna noiembrie 2023

Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.388 lei în luna noiembrie 2024, fiind mai mare cu 120 lei (+2,3%) faţă de luna octombrie a anului trecut, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de statistică (INS), transmite Agerpres.

Câştigul salarial mediu brut a fost 8.825 lei în noiembrie, cu 213 lei (+2,5%) mai mare decât în luna anterioară.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (12.423 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.058 lei).

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, respectiv 2023, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,1%.

Indicele câştigului salarial real a fost 107,6% în luna noiembrie 2024 faţă de luna noiembrie 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 101,9% în noiembrie 2024 faţă de luna octombrie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 256,3%, cu 4,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna octombrie 2024.

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, precizează INS.

În luna noiembrie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna octombrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat astfel: cu 13,6% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., respectiv cu 13,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

Totodată, au fost creşteri între 7% şi 110% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, extracţia minereurilor metalifere, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea echipamentelor electrice, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii).

Alte creşteri, între 2,5% şi 7%, au fost consemnate în fabricarea produselor din tutun, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de servicii anexe extracţiei, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), alte activităţi industriale n.c.a., tranzacţii imobiliare, colectarea şi epurarea apelor uzate, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), telecomunicaţii, activităţi de poştă şi de curier, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de mobilă.

În noiembrie 2024, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat astfel: cu 2,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 1% şi 2,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), extracţia cărbunelui superior şi inferior, transporturi aeriene, alte activităţi extractive, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

În sectorul bugetar în luna noiembrie 2024 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+1,4%, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice). În administraţia publică, respectiv în sănătate şi asistenţă socială, câştigului salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,2% pentru fiecare în parte).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Salariul minim net pe economie în 2025 ianuarie este 2574 lei iar pensia minima este 1281 lei.
    70% din Pib-ul României este reprezentat de consum.
    Creșterea salariului minim la 3000 lei și a pensiei minime la 1600 de lei ar reprezenta și o creștere a nivelului de trai dar și întoarcerea la buget a sumelor care în majoritate sunt cheltuite pentru consum.
    Echilibrul între clasa de jos și clasa medie ar echilibra și economia concomitent cu impozitul progresiv la veniturile ce depășesc 7000 lei/ lunar net.

  2. Ministrul de finanțe ar trebui să se ocupe să impoziteze corect și beneficiile funcționarilor din instituțiile publice de genul Apelor Române care utilizează autoturism și carburant al statului pentru deplasarea zilnică la domiciliu, și nu pe distanțe scurte, deplasarea în weekend, mers la piața, luat copiii de la școală, etc. Asta e un beneficiu financiar nefiscalizat acoperit cu foi de parcurs false. Și ar putea instrui controlorii financiari să descopere astfel de fapte, la fel cum a trebui scoase din cheltuielile firmelor, banii utilizați pentru satisfacerea nevoilor curente ale familiei și „secretarei” patronului. Așa ca să fie egalitate de tratament pentru toți. Și atunci sigur va crește productivitatea.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.