G4Media.ro

INS: Energia electrică s-a scumpit cu 18.38% în ianuarie față de luna…

Sursa foto: Pixabay

INS: Energia electrică s-a scumpit cu 18.38% în ianuarie față de luna anterioară / Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,99%

Energia electrică, transportul aerian şi uleiul comestibil s-au scumpit cel mai mult în luna ianuarie, faţă de luna anterioară, în timp ce singura scădere de preţ s-a consemnat la mierea de albine, transmite Agerpres.

Conform INS, energia electrică s-a scumpit cu 18,38% în ianuarie faţă de luna anterioară şi cu 17,40% faţă de aceeaşi lună a a anului trecut în timp ce preţul uleiului comestibil a urcat cu 2,66% comparativ cu luna anterioară şi cu 10,10% raportat la ianuarie 2020.

Singurul produs care s-a ieftinit în ianuarie faţă de luna anterioară este mierea de albine, cu 0,06% iar comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în ianuarie s-au ieftinit cartofii cu 28,73%.

Pe segmentul mărfurilor nealimentare, în ianuarie faţă de luna decembrie nu există ieftiniri. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în ianuarie s-au ieftinit combustibilii cu 2,98%, gazele cu 2,18%, precum şi energia termică, cu 0,2%. Tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 7,07% în ianuarie 2021 faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Datele INS mai arată că preţurile serviciilor de transport aerian au urcat 6,47% în ianuarie 2021 comparativ cu luna anterioară. De altfel, în prima lună a acestui an nu există ieftiniri ale serviciilor faţă de luna anterioară. Singura scădere de preţ, de 22,09%, este înregistrată tot de serviciile de transport aerian, dar faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,99% în luna ianuarie a acestui an, de la 2,1% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,25%, mărfurile alimentare cu 2,88% iar serviciile cu 2,51%.

„Preţurile de consum în luna ianuarie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020 au crescut cu 1,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2020 – ianuarie 2021) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2019 – ianuarie 2020), calculată pe baza IPC, este 2,6%”, se arată în comunicatul INS.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

„Ulterior publicării Raportului din luna august 2020 s-au concretizat unele presiuni dezinflaţioniste mai semnificative induse preponderent de componente exogene ale coşului de consum, pe segmentul preţurilor volatile ale alimentelor şi, respectiv, al celor ale combustibililor. În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei IPC este de aşteptat să coboare la sfârşitul acestui an până la 2,1%, o revizuire semnificativă de 0,6 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară. În paralel, sub impulsul deficitului de cerere agregată din economie şi al slăbirii treptate a rezilienţei pieţei muncii, corecţii mai pronunţate se vor reflecta şi în dinamica ratei anuale a inflaţiei de bază, aceasta urmând să atingă nivelul de 2% la orizontul proiecţiei (trimestrul III 2022). Pentru finele anului viitor, scenariul de bază actual reconfirmă valoarea din proiecţia precedentă în cazul ratei anuale a inflaţiei IPC (2,5%), în timp ce prognoza ratei anuale a inflaţiei de bază a fost revizuită uşor descendent (cu 0,1 puncte procentuale, până la 2,1%)”, se spune în Raportul asupra inflaţiei.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ura, trăiască „liberalizarea”!

  2. Pentru cine mai avea dubii ce reprezinta liberalizarea pretului energiei. Crestere cu aproape 20% a facturii. In condițiile in care consumatorii sunt captivi. Nu poți renunta la curent electric. Poti renunta la a mai merge cu masina personala, la a mai merge in vacante etc. Dar la mâncare, apa curenta, curent electric nu poti renunta. Multumim guvernanților.

    • Pana la 30 iunie 2021 mai ai timp sa-ti schimbi/selectezi furnizorul de energie electrica de pe piata libera.
      Asta inseamna liberalizarea pietei de energie pentru tine . Adica nu mai esti blocat pe furnizorul de ultima instanta.
      Asa ca schimbarea furnizorului de ultima instanta care nu iti ofera azi cel mai convenabil pret , ar trebui sa fie prioritatea ta pana in 30 iunie 2021 .

    • Asta cu cel mai bun preț e o gluma. Sunt deja pe piata libera. Si preturile au crescut si vor creste. Nu exista concurenta atata timp cat producătorii sunt aceeasi. Hidrocentralele, Termocentralele, Centrala de la Cernavodă au fost construite de parintii nostrii, ca după 89 nu s-a mai construit nimic. Sunt monopol. Liberalizarea înseamnă marirea preturilor pentru cei mulți si profituri imense pentru „băieții deștepți”

    • Traiasca „liberalizarea” liberalilor de la guvernare!
      Aceste scumpiri aduc TOATE BANI mai multi la Bugetul infometat, asta e obiectivul, au facut-o in stil mare, desi PNleii ne abureau: „NU vom creste nici o Taxa”!!!
      NU au crescut inca Taxe, au scumpit Energia electrica!
      Rusine, PNL!

  3. Traiasca multinationalele care exporta profitul, traiasca banksterii care practica cele mai mari dobanzi din Europa, iar profitul il exporta la banca mama!Traiasca companiile de stat si sistemul de de sanatate care inghit peste jumatate din buget.Si acesta-i doar inceputul!

  4. Partial e datorita liberalizari partial cauzata de pandemie.
    Dar se aduna mai ales la cine nu are cine stie ce venit.

  5. Furnizorii sau mai corect spus producătorii sunt aceeași. Liberalizarea înseamnă întrarea pe piața a mai multor intermediari care cumpără curentul și îl revând populației. Se schimbă doar factura, hârtiile, in rest dacă sunt probleme tehnice vor interveni tot Electrica sau cine o mai fi.