Insectarul lui Putin. Care sunt marii politicieni occidentali intrați în solda Rusiei
Fostul premier francez François Fillon, care a intrat vineri în consiliul de administraţie al gigantului rus din domeniul petrochimiei Sibur, este ultimul exemplu dintr-un șir mai lung de politicieni occidentali de top care au intrat în ultimii ani în solda companiilor rusești ce gravitează în jurul Kremlinului.
Toate s-au întâmplat în ultimele două decenii, într-o perioadă în care a devenit clar că Rusia și Occidentul sunt în coliziune frontală în ceea ce privește interesele strategice, dar și de valori.
Francois Fillon, care a condus guvernul francez sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy între 2007 şi 2012 a luat decizia de a intra în solda unei companii rusești după ce a primit, în Franța, o condamnare dezonorantă pentru corupție. El fusese condamnat 2020 la cinci ani de închisoare, dintre care doi cu executare, într-un caz răsunător de angajări fictive. Dar Fillon avea poziții pro-ruse încă din mandatul de premier.
Politicienii francezi de stânga și de dreapta au dezavuat puternic decizia lui Fillon. ”Banii strică totul, corup până și conștiința”, a declarat pentru EUObserver Olivier Faure, președintele Partidului Socialist Francez. ”Vi-l puteți imagina pe generalul De Gaulle plătit de statul rus?”, s-a întrebat retoric Nathalie Loiseau, lider al grupului Renew din Parlamentul European.
Fillon a mers însă pe drumul deschis de fostul său omolog german Gerhard Schroeder. Un prieten de multă vreme cu Vladimir Putin, Schroeder a șocat opinia publică germană când a acceptat să reprezinte Gazprom în compania de proiect a gazoductului Nord-Stream, imediat după ce a terminat mandatul de cancelar. În calitate de cancelar, el aprobase gazoductul Nord-Stream, care a asigurat gigantului rus Gazprom piața de desfacere necesară în Germania.
Schroeder nu s-a oprit însă la această colaborare. În calitate de consultant, el a făcut lobby permanent pentru Rusia și Vladimir Putin, fiind ulterior răsplătit și cu alte poziții în companii ruse.
O traiectorie similară a avut-o și fosta ministră de Externe a Austriei, Karin Kneissl. După ce a sprijinit Kremlinul în calitatea sa oficială, iar la nunta sa din 2018 a dansat un vals cu Vladimir Putin, a fost numită în iunie 2021 membru în consiliul de administrație al gigantului petrolier rus Rosneft. Nu a fost suficient: a început să scrie articole în care susține politica Rusiei în trustul media rusesc de propagandă RT (fosta Russia Today).
Christian Kern, fost cancelar al Austriei, a intrat și el pe statul de plată al Rusiei. După cei doi ani de mandat de cancelar, încheiați în 2017, a devenit membru în consiliul de administrației al companiei ruse de stat a Căilor ferate.
La fel și predecesorul său, fostul cancelar Wolfgang Schüssel, care a devenit membru în consiliul director al Lukoil, alt gigant petrolier rusesc conectat la Kremlin. (sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
50 comentarii