G4Media.ro

Insectarul plagiatorilor. Cum au încercat să scape politicienii de rușinea furtului intelectual…

Foto: Sergiu Moroianu / Arhiva personală

Insectarul plagiatorilor. Cum au încercat să scape politicienii de rușinea furtului intelectual (Op-ed)

Învățământul din țara noastră nu merge chiar așa de prost cum s-ar putea crede. Anul acesta, echipele României s-au clasat pe locul 1 între țările europene la patru prestigioase concursuri internaționale: Olimpiada Internațională de Matematică, Olimpiada Europeană pentru Fete, și Olimpiadele Balcanice de seniori și de juniori. Matematica este doar unul din domeniile în care elevii români excelează; rezultate similare sunt obținute la fizică, chimie sau informatică. De pildă, echipa Universității din București s-a clasat anul acesta pe un fabulos loc 8 mondial în finala celui mai prestigios concurs studențesc de programare, ICPC, înaintea MIT, Harvard, Ecole Polytechnique sau Oxford.

Acum 10 ani am avut un ministru al Educației fost olimpic internațional, Daniel Funeriu. Rar a fost om mai batjocorit în presa plagiatorilor decât acest chimist care și-a obținut doctoratul sub îndrumarea unui laureat al premiului Nobel și care la momentul respectiv era titularului unui grant acordat de European Research Council. Atacul predilect la adresa sa era că “nu are nici măcar bacalaureatul”. Astfel de afirmații nerușinate și aberante erau menite să obstrucționeze adoptarea noii legi a Educației Naționale și mai ales organizarea corectă a examenelor naționale. Introducerea camerelor de supraveghere la bacalaureat în mandatul de ministru al lui Daniel Funeriu a făcut ca rata de promovare să scadă de la 80% la numai 40%, scoțând la lumină o parte din corupția din Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare.

Funeriu a fost din păcate excepția de la regulă. Departe de a fi foști olimpici, multi dintre membrii Guvernului României sunt plagiatori care se folosesc de funcțiile din Guvern pentru a-și ascunde fraudele. Iată o listă non-exhaustivă a “performantelor” unor foști sau actuali miniștri:

1) Victor Ponta, fost prim-ministru, și-a plagiat doctoratul (susținut sub competenta îndrumare a fostului prim-ministru Adrian Năstase) care i-a fost retras de către CNATDCU în 2016. Ponta a pierdut definitiv în 2020 la ICCJ procesul prin care contesta retragerea doctoratului.

2) Gabriel Oprea, fost vicepremier al României și ministru al Apărării, a rămas fără doctorat în 2016 pentru plagiat.

3) Mihai Tudose, fost prim-ministru, doctor la Academia SRI sub coordonarea lui Gabriel Oprea, a cerut singur instanței retragerea calității de doctor!

4) Radu Stroe, fost ministru de Interne, a fost deposedat de Tribunal de doctoratul plagiat obținut sub tutela lui Gabriel Oprea.

5) Ioan Mang, fost ministru al Educației, a plagiat 3 articole științifice.

6) Florin Roman, fost ministru al Digitalizării, și-a trecut în CV o diplomă inexistentă de la Universitatea Babeș-Bolyai.

7) Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării, și-a plagiat teza de doctorat la Academia SRI.

8) Petre Toba, fost ministru de Interne, a plagiat 250 din cele 390 pagini ale tezei de doctorat.

9) Liviu Pop, fostul ministru al Educației care a desființat CNATDCU în 2012 pentru a-l proteja pe Ponta, nu a primit titlul de doctor în 2018 din cauza suspiciunilor de plagiat.

10) Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, fost prim-ministru, flutură periodic în fața camerelor de luat vederi cartea sa inexistentă, cu ISBN falsificat.

De ce întâlnim astfel de personaje în rândul politicienilor, mai ales printre cei care se ocupă de Educație? Ce devin elevii și studenții noștri de elită, de ce nu ajung ei sa fie miniștri în locul loazelor și al plagiatorilor?

În opinia mea, parte din problemă pare a fi că oameni ca Funeriu nu pot să facă echipă cu de-alde Ponta, Oprea, Toba sau Grindeanu. După ce se depășește o anumită masă critică de impostori și fraudatori, în Guvern nu mai poate fi loc și pentru oameni de valoare. Avem în țară zeci de mii de foști olimpici, sute de mii de oameni competenți care nu au fost repetenți și nu au plagiat, dar criteriul de cooptare în Guvern pare a fi tocmai apartenența la aceasta clasă dubioasă de oameni cu pregătire incertă și cu valori morale fluide.

Prim-ministrul în funcție Nicolae Ciucă pare decis să calce în picioare legea și decența umană pentru a nu da socoteală de plagiatul din teza sa de doctorat. Sesizările către CNATDCU privind plagiatul lui Ciucă au fost blocate prin măsuri abuzive, atât din partea structurilor din sistemul de Justiție aflate sub influența politicului, cât și prin acțiuni de tip mafiot de intimidare la adresa curajoasei avertizoare de integritate Emilia Șercan, cea care cu tenacitate a reușit să scoată la iveală plagiatul.

Din lista de miniștri cu impact negativ asupra învățământului românesc se evidențiază inginerul agronom Sorin Câmpeanu, ministrul Educației. Sorin Câmpeanu a fost prima dată numit ministru al Educației în guvernul Ponta din partea Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu. În 2012 a fost numit în CNATDCU de către Liviu Pop pentru a-l proteja pe Ponta de acuzația de plagiat.

Sorin Câmpeanu a ieșit în evidență prin consecvența sa în sprijinul plagiatorilor:

1) În 2014 a inițiat o Ordonanță de Urgență (!) prin care plagiatorii puteau renunța la titlu, scăpând prin aceasta de consecințele plagiatului (ca un fel de hoț care returnează bunul furat, cu consecința juridică a dispariției pagubei și deci exonerarea făptuitorului).

2) Un proiect de Ordin al Ministrului Educației din 25 august 2021 prevedea ca plagiatele să nu poată fi verificate decât la universitatea care a emis diploma, nu și la CNATDCU.

3) În iulie 2022 a propus în dezbatere publică eliminarea dintre atribuțiile CNATDCU a judecării cazurilor de plagiat.

Trăsătura comună a tezelor de doctorat plagiate pare a fi dificultatea publicului în a le consulta. Un caz notoriu este “Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexa” a lui Sorin Grindeanu, al cărei ISBN aparține în realitate unei alte monografii, având ca subiect… Mișcarea Legionara! Legea Depozitului Legal de Documente 111/1995 cere ca tezele de doctorat să fie consultabile în Biblioteca Națională și alte biblioteci regionale. În practica, bibliotecarii nu permit – la comandă politică, este singura explicație plauzibilă – împrumutarea, fotografierea sau măcar consultarea lucrărilor incriminate. Astfel de măsuri de “protecție” sunt absurde. Iată, de pildă, teza mea de doctorat este disponibilă pe pagina mea profesionala www.imar.ro/~sergium, la fel ca în cazul tuturor oamenii de știință care nu au nimic de ascuns. Dimpotrivă, pentru noi, cercetătorii, este vital ca alți cercetători să aibă acces la lucrările noastre, de aceea vom oferi posibilitatea ca acestea să fie descărcate cât mai ușor. O teză de doctorat ținută “la secret” este ca un vânzător care nu numai că nu își expune marfa, dar nici nu dă voie clienților să o atingă, ba chiar îi dă în judecată pe cei care cer să o vadă. Nu are nici un sens decât dacă marfa este furată, respectiv teza cu pricina este plagiată.

Pentru cine a urmărit firul narațiunii, nu va veni ca o surpriză informația cum că și ministrul Educației Sorin Câmpeanu are o teză de doctorat, dar aceasta nu poate fi consultată la Biblioteca Națională. Jurnalista Emilia Șercan a încercat în 2021 să o obțină în același timp cu a lui Ciucă. Tot ce a primit a fost un link către fișa lucrării în colecția BNR. La fel ca “Integrala” lui Grindeanu, lucrarea nu este vizibilă!

În afară de tentativele de a albi plagiatorii din Guvern începând cu Nicolae Ciucă, Sorin Câmpeanu mai are și alte inițiative, complet nepotrivite cu statura sa științifică și intelectuală mai degrabă modeste. Sorin Câmpeanu dorește nici mai mult nici mai puțin decât să propună o nouă Lege a Educației Naționale. Nu este însă nevoie de o astfel de lege, avem deja legea Funeriu care este încă bună, iar învățământul românesc se menține încă în top, în ciuda “reformelor” întreprinse de persoane neavenite. O lege a Educației nu se cuvine mai cu seamă să fie propusă de un inginer agronom care face politică, nu știință sau educație, și care nu permite publicului accesul la lucrarea sa de doctorat.

Încheiem cu o altă inițiativă, trecută neobservată, a ministrului Câmpeanu: creșterea limitei de vârstă pentru pensionarea profesorilor universitari de la 65 la 70 de ani. Măsura va avea ca efect feudalizarea universităților prin concentrarea pe termen lung a puterii decizionale în mâna unui grup restrâns de persoane aflate dincolo de finalul carierei științifice, dar și blocarea angajărilor în sistemul universitar pentru următorii 5 ani datorită absenței posturilor eliberate prin pensionare.

Desi unii nu cred asta, există totuși o limită a decentei în activitatea politică, pe care domnul Câmpeanu tocmai a depășit-o.

N. red. Sergiu Moroianu este absolvent și doctor în matematică la Universitatea Massachusetts Institute of Technology. Universitatea apare pe prima poziție în clasamentul QS World University Rankings.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. Electoratul din țările NATO nu e armata de yesmeni care își gâdilă încheieturile din „sistemul” românesc.
    La NATO contează fișa postului și înainte și în timpul mandatului de președinte. Un profesor care acoperă plagiatul ca președinte doar un vis de vrabie al lui Iohannis. I se va zice politicos – vă mulțumim, pe loc repaus…..

    • Daca la NATO e atata exigenta, atunci Geoana ce cauta pe acolo?
      Dar sa nu ne abatem de la ce este esential: ACEST ARTICOL ESTE FORMIDABIL!
      Limpede, precis argumentat, trateaza un subiect atat de fierbinte! Prezinta clar „insectarul” plagiatorilor urcati la carma tarii, grija clicii ce a acaparat Romania de a inlatura valorile, de a promova in functiile importante impostori.
      Dar cel mai important este ca descoperim in autor un OM cu o minte stralucita care iubeste dreptatea, adevarul, tara!
      Singura salvare a Romaniei este sa avem o adevarata elita si ea sa se implice!

  2. Ha ha, lesina comunistul ala de campeanu cand citeste:)

  3. Din pacate, tema plagiatului a fost viciata de la origini, a fost instrumentalizata politic si decredibilizara Trebuie sa fie o tema strict academica, dar si acum se foloseste doar in scop politic. Nu ar trebui sa fie nicio diferenta de tratare intre plagiatul lui Ciuca si a unui ins marunt.

    • Ma lesi? Orice demers care doreste sa determine si confirme calitatile, cinstea, cunostintele unui politician care conduce un guvern sunt normale, firesti, binevenite. Nu e nicio instrumentare politica. E ceva ce ar trebui permis si facut sistematic, public, deschis. Nu putem lasa un post de asemenea importanta pe mana unui om care fura munca intelectuala a altcuiva.

    • pai tot sistemul s-a pus de-a curmezisul pt ciuca, pt ce alt om marunt s-ar desfiinta institutia care decide daca o teza e plagiata sau nu??

    • Sunt de fapt doua probleme distincte, la fel de importante, dar prioritara prima dintre ele.
      1) Obtinerea unor doctorate prin plagiate este o hotie. Persoanele care se preteaza la asemenea sarlatanii sunt predispuse la actiuni necinstite si este un pericol ca in functiile importante in stat sa avem asemenea indivizi.
      2) Slaba calitate a invatamantului universitar, el insusi invadat de impostura, care ofera titluri doctorale false unor semidocti apartinand gastii politice.
      Rezolvarea acestei probleme, dupa cum se si vede, ar fi imposibila fara desfiintarea beneficiarilor ei din politica.

  4. Articolul este imaculat. Sergiu nu face politica, insa daca ar propune si niste solutii ar fi minunat. Sau poate unul din jurnalistii dvs ar putea incerca acest exercitiu. Stim ca probabilitate sa fie implementate este foarte mica insa solutiile ar putea viza mai multe grupuri – societatea civila prin proteste, opozitia, etc. Poate poate se misca ceva. Multumim Sergiu pt acest articol.

  5. Ar trebui spus si ceva despre cei care se lasa plagiati. Cand un terchea-berchea fura jumatate din cartea mea ar trebui sa-l dau in judecata si sa-i cer niste bani. In mod sigura asta ii va obliga pe multi sa fie mai atenti.

  6. De furau macar cu plagiatul , dar acest furt ii un mizilic !Astia au furat mii de miliarde dupa lovitura din 1989 .Numai fostul primar din sectorul 1 a furat -din gunoaie, peste un miliard .Va dati seama cat a furat din alte afaceri ale primariei ?

  7. Oameni buni, VOTUL este fundamental, VOTUL la parlamentare sa fie de 51%in favoarea partidelor pro europene.

    • Atunci când usr și-a luat jucăriile și a plecat de la guvernare nici un politician nu știa ce să facă. Cu chin cu vai s-a încropit amarata asta se coaliție. Mergem și noi pe un drum întortocheat impanat cu tot felul de crize ivite de te miri unde plus un război la ușă. Avem un prim ministru care probabil a plagiat. Ce facem îl executam ca și pe Ceaușescu? Musai azi? Demisia primului ministru înseamnă inca o criza. Criza politica de care nu avem nevoie similara cu cea de la plecarea usr de la guvernare. Nimeni nu știe ce să facă. Nici un partid nu este pregătit pentua așa ceva. Avem noi ca și în Anglia vreo 7 candidați competenți pentru un viitor premier? La noi a fi politicean este o oportunitate de care profită prea multi și pentru foarte putini o cariera de construit.

    • Asa mai Tibi, apara-i ca nu mai are cine sa ne conduca! Spui ca mergem pe un drum intortochiat, ca avem crize, ca bate razboiul la usa, etc. Dar cand citesc ce scrii, uite dau niste exemple:”il executam ca si pe Ceausecu” sau „avem noi ca si in Anglia” consider ca inainte de a-ti da cu parerea despre lucruri greu de judecat, ar trebui sa pui mana pe un manual de Gramatica, sa mai citesti niste carti si abia atunci sa incepi sa te exprimi in public. In rest, sanatate si la multi bani!

    • PNL ar fi demis un ministru USR de fiecare dată când Iohannis ar fi vrut să treacă o nerozie, ca PNDL3. USR e partid cinstit, nu putea gira jafurile PNListe.

  8. Adevărat. Singurul ministru foarte bun al învățământului a fost Funeriu. Sper să revină.

  9. Foarte bun articolul, o sinteză a plagiatelor de la vârful politicii și a mizeriilor lui Tîmpeanu.

  10. Mult respect domnule Moroianu.
    Toți universitarii onești ar trebui sa ia atitudine împotriva acestor impostori.

    • Tocmai asta e problema. Universitarii au girat plagiatele prin faptul ca nu au citit tezele celor pe care ii indrumau (si multi dintre ei au fost la fara frecventa si au platit taxe de studiu la universitati pentru a fi indrumati).

  11. Folosind metoda arhicunoscută , am incercat sa sperii un nepot care se pregătea pentru un examen dificil , spunandu-i: ce te vei face daca nu înveți la modul serios .
    Răspunsul , ” când o sa mă fac mare , o sa mă fac prim ministru”( pe-atunci era veorica limba încurcată) , m-a paralizat. Acum o să-mi spuna ca se face , mă(Ciuca). Fara reguli și bun simt !
    Am vreun argument să-l contrazic ? Din păcate nu ,!

    • Sigur ca da, lumea și cariera profesională nu se rezuma la România. Valorile morale și principiile legale nu sunt negociabile, mai bine pleci din țara decât sa imiți cariera sau traseul unui politician impostor sau corupt( vezi ministrIi PSDNLUDMR).
      Si sa nu uitam ca politicienii agramați, analfabeți funcțional, hoți, impostori nu sunt prosti, se aduc doar între ei pe încredere și servilism, nu ii ajuta sa ajungă acolo și pe alții. Ca sa fii de-al lor, tb sa faci multe compromisuri și sa cari comisioane pentru ei, nu doar sa ai un CV slab.

  12. Bun venit, Sergiu Moroianu! Sper ca acest articol – care dezvăluie o judecată atât de clară, de care avem atât de multă nevoie – să nu rămână singular.

  13. „Cum au încercat să scape politicienii de rușinea furtului intelectual „??!!!
    Pai, NU e problema ca „au incercat”!
    Problema e ca AU REUSIT!
    Adica: simpla chestiune de timp si LEGEA lui Sorin Campeanu care desfiinteaza CNATDCU va fi promulgata de prezidentul Haos Werner Iohannis!!!
    NU cred ca ceva ii mai poate opri!!!

  14. Asa este! Sa se uneasca toti intelectualii adevarati si sa se sustina unul pe celalalt pana scapam de lichele,hoti si plagiatori.

  15. Ţara lui Papiţoi Vodă, unul nu ştie să vorbească coerent limba română dar ei sunt toţi dottore.

  16. Votul românilor => Majoritatea în Parlament => Viitorul țării.
    Începeți cu începutul.

  17. Nu are nicio legatura cu votul. Romania a fost foarte in urma fata de tarile dezvoltate, inclusiv in materie de invatamant si cercetare. Aceste decalaje nu se pot recupera usor.

    Inca sunt probleme mari in invatamantul superior. De exemplu sunt o gramada de cadre didactice universitare (conferentiari si profesori), care au un nivel scazut al cercetarilor pe care le efectueaza. Acest lucru se vede clar in articolele publicate, patente si mai ales in citari. Daca va puteti inchipui, sunt multi profesori universtari cu zeci sau cel mult cateva sute de citari … ceea ce e f. putin comparativ cu cei din tarile dezvoltate.

    Aceste lucruri nu se vor rezolva peste noapte … oricat de mult loviti in cei care au avut ghinionul sa stea in tara si sa urmeze o facultate aici!

  18. in 2011 cand am dat bacul directoarea liceului a mituit inspectorul scolar ca sa ne lase sa copiem. Era primul an cand se introduceau camere in sala de examen.
    Degeaba schimbi legile daca raman sobolanii pe functii.

  19. Rusine? Care rusine? Astia n-au nicio rusine!

  20. Nenea asta de scrie articolul e un nene care a fost la MIT, si nu sa isi faca selfie cu vreo studenta. Si el si Funeriu fac parte din elitele noatre, Astia oameni ar trebui sa ne conduca, oameni cu mintea limpede. Care inteleg problemele si vad solutiile. Oameni mai destepti decat ca mine si ca tine. Ma uit la guvern si vad niste oarecare, transparenti si sterili. Cand Doamne vad un ministru ca Moroianu sau ca Funeriu. Sau un primministru. Niciodata, cand ai o plebe care voteaza aur si nu isi pune intrebari ce e in parzer dar stiu tot despre ce e in vaccinuri. Care neaga si razboiul din Ucraina, Astea doua cu anti vaccinul si razboiul merg la pacher. Si in general astia sunt si habotnici. O majoritate de boi are Romania si din cauza asta va fi condusa de semenii lor. Masa aia critica de electorat cantareste maxim 30 la suta oameni decenti si unul din trei nu mai merge la vot, de multe ori ca nu mai are acte romanesti sau din complezenta

    • Doua exemple arhicunoscute de toti: Ioana Petrescu, ministresa de la finante, absolventa Harvard , in guvernul Ponta si Florin Catu fost premier al Romaniei. Mai doresti si alte exemple?
      Si baga la cap si nu uita: „The road to hell is paved with Ivy League degrees” – Thomas Sowell
      Nu va mai lasati spalati pe creier, spalati-va mai mult pe corp si poate scapati de covid-19.

  21. Toate loazele impostoare ajung politruci.

  22. Chiar și miniștrii care pe hârtie erau buni au lăsat un gust amar d.e. andrei marga, adrian curaj. Nimeni nu vrea să combată plagiatele în Ro.

  23. De ce stergeti comentariile care nu va convin?
    Oare acest domn, Moroianu, care cere atata corectitudine, stie despre incorectitudinea practicata aici cu stergerea comentariilor? Daca stie, protesteaza sau se complace?

  24. Bine dar numai de la PSD? Cu Codruta Kovesi cum ramane? Si apoi Funeriu o fi un cercetator bun dar a fost un ministru prost. Vorbesc din interiorul sistemului nu de pe sezlong.