G4Media.ro

Înșelătoriile de tip „Pig butchering” au generat venituri de peste 75 de…

Sursa foto: Unsplash / Tarik Haiga

Înșelătoriile de tip „Pig butchering” au generat venituri de peste 75 de miliarde de dolari la nivel mondial

Infractorii cibernetici au strâns peste 75 de miliarde de dolari la nivel mondial de pe urma înşelătoriilor de tip „Pig butchering”, cu mult peste cât se estima anterior, arată un nou studiu publicat joi, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

John Griffin, profesor de Finanţe la Universitatea din Austin, Texas, şi Kevin Mei, absolvent al aceleaşi universităţi, au colectat adrese crypto de la peste 4.000 de victime ale unor înşelătorii de tip „Pig butchering”, a căror popularitate a explodat după pandemie. Graţie unor instrumente de urmărire a blockchain, cei doi au urmărit fluxul fondurilor de la victime la infractori, care în mare parte îşi au sediul în Asia de Sud-Est.

Pe parcursul a patru ani, începând din ianuarie 2020 şi până în luna februarie 2024, reţelele de infractori au mutat peste 75 de miliarde de dolari pe platformele de tranzacţionare de criptomonede, susţine John Griffin, specialist în fraudele de pe pieţele financiare. Acesta precizează însă că o parte din sumele totale ar putea reprezenta venituri din alte activităţi infracţionale.

„Acestea sunt mari reţele infracţionale organizate şi operează în mare parte nestingherite”, a spus John Griffin într-un interviu pentru Bloomberg.

Studiul „Cum fluxurile crypto finanţează sclavia? Caracteristicile economice ale Pig Butchering” arată că o sumă de 15 miliarde de dolari a venit de la cinci platforme de tranzacţionare de criptomonede, inclusiv Coinbase, care în nod obişnuit sunt utilizate e victime din ţările occidentale. Studiul arată că odată ce infractorii au colectat fondurile, cel mai frecvent le-au convertit în Tether, o moneda virtuală stabilă.

„În trecut, ar fi fost extrem de dificil să muţi atât de mulţi bani prin sistemul financiar. Ar fi trebuit să treci prin bănci şi să urmezi proceduri de tip ‘know-your-customer’. Sau ar fi trebuit să pui banii în pungi”, spune John Griffin. „Studiul nostru arată că Tether este moneda preferată pentru reţelele infracţionale”, adaugă Griffin.

Înşelătoriile de tip „Pig butchering” se bazează pe o combinaţie de aplicaţii, site-uri web, găzduire web şi oameni (în tot mai multe cazuri, victime ale traficului de persoane) pentru a construi o relaţie de încredere cu o persoană aleatorie pe o perioadă de săptămâni sau luni, adesea sub pretextul unui interes romantic. În multe cazuri, aceste scheme pot începe adesea cu ceva inofensiv precum un mesaj aparent transmis „din greşeală”, care în realitate poate conţine malware sau linkuri către pagini web sau aplicaţii false. Discuţia în întregime online se poate îndrepta, în cele din urmă, către prezentarea unor oportunităţi de investiţii, care implică de obicei criptomonede, de pe urma cărora escrocul susţine că a câştigat profituri uriaşe. Victima este invitată să participe şi deseori chiar ajunge să facă acest lucru, determinată poate şi de teama de a nu pierde următoarea mare oportunitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează