G4Media.ro

INSP: Există o probabilitate mare ca tulpina britanică a coronavirusului să fi…

Sursa: INSP

INSP: Există o probabilitate mare ca tulpina britanică a coronavirusului să fi cuprins deja întreg teritoriul României / 542 de infectări au fost confirmate în 71% din județe

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează că există o probabilitate mare ca tulpina britanică a coronavirusului să fi cuprins deja întreg teritoriul României. Până acum au fost confirmate 542 de infectări în 71% din județe, dintre care aproape jumătate sunt în București.

„Circulația variantei britanice a SARS-CoV-2 – linia genetică B.1.1.7 a fost demonstrată deja pentru 71,4% din județele țării și există o probabilitate mare să fi cuprins deja întreg teritoriul României”, afirmă INSP într-un raport publicat joi.

Până acum au mai fost depistate 2 cazuri cu tulpina sud-africană și 2 cu tulpina braziliană.

Distribuția celor 546 de cazuri confirmate cu variantele mutante:

tulpina britanică – B.1.1.7: Argeș (2), București (258), Bihor (11), Brăila (1), Botoșani (5), Brașov (8), Caraș-Severin (4), Cluj (22), Constanța (9), Covasna (18), Dâmbovița (10), Dolj (2), Galați (6), Giurgiu (3), Gorj (6), Hunedoara (3), Iași (16), Ilfov (29),
Mureș (3), Neamț (6), Olt (1), Prahova (3), Sibiu (4), Suceava (22), Teleorman (2), Timiș (72), Tulcea (1), Vâlcea (4), Vrancea (2), Vaslui (3), ”din străinătate” (cazuri de import) (6);

tulpina sud-africană – B.1.351: Argeș (1), București (1);

tulpina braziliană – P.1: București (2)

„Faptul că pentru 30 dintre județe (71,4%), provenind din toate regiunile țării, există evidențe de transmitere a variantei B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă. În plus, așa după cum menționam și în analiza anterioară, această distribuție reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea județelor și nu distribuția reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate,
mult mai extinsă”, se arată în raport.

Sursa: INSP

Specialiștii institutului susțin că „sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea testării prin metoda RT-PCR specifică de variantă, urmând ca un set de probe să fie secvențiate”.

„Este esențială comunicarea rezultatelor la DSP și INSP-CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitatea crescută a VOC (”variants of concern” – variante care determină îngrijorare, n.red.) și, conform evidențelor sosite din UK referitoare la varianta B.1.1.7, severitatea1 mai mare a bolii pe care o generează”, se mai arată în raport.

„În anul 2021 au fost comunicate la CNSCBT 1034 secvențieri finalizate în săptămânile 53/2020-11/2021, respectiv până la data de 21 martie 2021 inclusiv, dintre care 546 au fost confirmate cu VOC (”variants of concern” – variante care determină îngrijorare): 542 cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), 2 cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) și 2 cu varianta braziliană (linia genetică P.1). Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 52,8%”, precizează sursa citată.

Cele mai multe cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (87,5%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. Au fost înregistrate 3 cazuri cu vârsta sub 1 an, pentru 2 dintre copii fiind menționată apartanența la focare familiale de COVID-19. Pentru al treilea caz nu a fost menționat nicio
legătură epidemiologică.

Sursa: INSP

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 352 de cazuri (65%). Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (0,9%). Pentru 4 cazuri a fost menționat istoric de călătorie în alte țări. 145 de cazuri (27%) au avut contact cu caz confirmat cu noua variantă B.1.1.7 și/sau au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate. Șase cazuri (1%) au fost încadrate ca infecții asociate asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul. De la 30 de cazuri (6%) nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei.

Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, subliniază specialiștii INSP.

Raportul integral poate fi consultat aici.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Si ce i cu asta!! Eu nu vad nici o diferenta fata de anul trecut, chiar au scazut infectarile fata de valul 2 , decesele sunt cam pe acolo deci…. Viata merge inainte! Oricum stim ca primavara este sezonul virozelor si gripelor, asa fiecare cu treaba lui, din mai , iunie se imbunatateste situatia.

  2. Trebuie sa secventiati mai des. Daca nu stiti ce tulpina e aia, nu sunt implicatii pentru pacient (tot rugaciuni si intubari se prescriu), dar saracesc furnizorii externi.

  3. Hai nu, asa ziceti?