G4Media.ro

INSP: Trei cazuri de infectare în România săptămâna trecută cu o subvariantă…

Sursa foto: Pixabay

INSP: Trei cazuri de infectare în România săptămâna trecută cu o subvariantă a Omicron care a generat noul val de îmbolnăviri din Africa de Sud și care a fost clasificată ca „îngrijorătoare” de Centrul european pentru controlul bolilor

Trei cazuri de infectare au fost depistate în România săptămâna trecută cu BA.5, o subvariantă a Omicron care a generat noul val de îmbolnăviri din Africa de Sud și care a fost clasificată ca „variantă care determină îngrijorare (VOC)” de Centrul european pentru controlul bolilor (ECDC), potrivit raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

„În săptămâna 22 au fost confirmate 83 cazuri cu varianta Omicron, din care 81 sunt VOC. Până la data de 05 iunie 2022 au fost confirmate 5833 cazuri cu varianta Omicron (VOC). Dintre acestea, la 2499 a fost detectată sub-varianta BA.2 (43%). În S 22 (30 mai – 5 iunie, n.red.) nu a fost detectată sub-varianta BA.4 la niciun caz. La 3 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5”, se arată în raportul INSP.

Context.

La mijlocul lunii mai, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat că noile subvariante ale tulpinii Omicron a coronavirusului, denumite BA.4 și BA.5, au fost reclasificate și din „variante de interes” sunt considerate acum „variante care determină îngrijorare (VOC)”.

ECDC menționează că răspândirea noilor subvariante BA.4 și BA.5 se datorează probabil capacității lor de a evita protecția imună indusă de infecția și/sau vaccinarea anterioară, în special dacă a trecut o perioadă de timp. Datele limitate disponibile la acest moment din studiile in vitro indică faptul că atât BA.4, cât și BA.5 sunt capabile să scape de protecția imună indusă de infecția cu BA.1 (varianta originală a Omicron), la persoanele nevaccinate. Rezultatele la persoanele vaccinate au avut rezultate mai bune în studiile in vitro efectuate până acum, însă protecția derivată din vaccinurile disponibile în prezent scade în timp împotriva variantei Omicron.

În prezent, nu există niciun indiciu cu privire la vreo modificare a severității pentru BA.4/BA.5 în comparație cu variantele anterioare ale Omicron, subliniază ECDC. Detalii aici.

La fel ca tulpina originală Omicron, cele două subvariante au fost detectate tot în Africa de Sud, la începutul acestui an.

Africa de Sud, ţara cea mai afectată de COVID-19 de pe continentul african, se confruntă cu un nou val al pandemiei, a avertizat Centrul pentru Inovare şi Răspuns la Epidemii (CERI), la sfârşitul lunii aprilie.

Oamenii de ştiinţă sud-africani care au identificat Omicron la sfârşitul anului trecut au semnalat în prezent alte două subvariante de Omicron, BA.4 şi BA.5, ca fiind la originea creşterii cazurilor în Africa de Sud”, a declarat în 4 mai directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Variantele coronavirusului care determină îngrijorare (VOC) sunt variante pentru care sunt disponibile dovezi clare care indică un impact semnificativ asupra transmisibilității, severității și / sau imunității, ceea ce ar putea avea un impact asupra situației epidemiologice din Europa. Dovezile combinate genomice, epidemiologice și in vitro pentru aceste caracteristici au încredere cel puțin moderată.

În ceea ce privește variantele de interes (VOI), sunt disponibile dovezi privind proprietățile genomice, dovezile epidemiologice sau dovezile in vitro care ar putea implica un impact semnificativ asupra transmisibilității, severității și / sau imunității, având un impact real asupra situației epidemiologice din Europa. Cu toate acestea, dovezile sunt încă preliminare sau sunt asociate cu incertitudini majore.

sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Acum câteva zile în presă se spunea că România alături de alte state din estul Europei solicitau sistarea achiziției de vaccin. Și iată că tanti Ursula a scos iepurașul din joben: vine subvarianta din Africa, proștii trebuie să plătească!

    • E degeaba vaccinul facut pentru varianta alfa oricum. Trebuie sa faca altul in fiecare sezon, la fel ca si cel de gripa.

  2. Vezi Portugalia, acolo s-a eradicat pandemia… :), daca s-au vaccinat in masa..

  3. Lăsați miștocariile că nu știți ce ar putea veni peste noi

  4. Ucrainenii asuda rece bietii de ei. Iar se schimba news cycle.

  5. Observati ca „ingrijorarea” se manifesta in Europa, nicidecum in alte state. Asta pentru ca UE trebuie sa vanda miliardele de doze comandate pe cativa ani de la Pfizer, asadar e musai sa apara noi mutatii si variante ale virusului. Pana nu va exista o ancheta serioasa cu privire la achizitia de vaccinuri in UE, nu vom sti exact pretul pe flacon si numarul de doze impuse pentru a fi utilizate.

  6. Voi rușii sau dronele voastre decerebrate de mafia voastră media din Romania, sper să muriți și da, cât mai repede, cum încurajator zici si tu!

  7. Nimeni nu se întreabă de ce nu vine nicio variantă, subvariantă,subvarientuță,etc din China?
    Nu mi veniți cu placa că in China s a eradicat …
    Mă gândesc la „valurile” de turiști africani ce invadează lumea in detrimentul bieților chinezi pe care i găsești din Everest până in Alaska…
    Si totuși??

  8. Hhhh mai este foarte puțin și vine valul 5 din toamna, trebuie sa ne pregătim iar cu stocuri de măști

  9. sa forfaiti întruna, peste tot… sa aveti si voi o contributie…

  10. să facem un studiu randomizat: vaccin nou Moderna vs. vaccin Sputnik vs. sobor de preoți cu agheasmă și ivermectin 🙉