G4Media.ro

INSP: Tulpina UK a coronavirusului circulă deja în jumătate din județele țării…

INSP: Tulpina UK a coronavirusului circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat. Noile evidențe arată severitatea mai mare a bolii la vârstnici (GRAFICE)

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează, în primul raport privind răspândirea tulpinei UK a coronavirusului în țara noastră, că aceasta circulă deja în jumătate din județele țării și „există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”.

„Varianta SARS-CoV-2 linia genetică B.1.1.7 circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat. Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite dn UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”, se arată în raportul INSP.

sursa: INSP

Până în prezent, în România au fost identificate 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină din 499 de secvențieri realizate, rata de confirmare fiind de 27,3%. Analizele au fost făcute în doar patru laboratoare: Institutul „Catancuzino”, Institutul „Matei Balș”, MedLife și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

sursa: INSP

Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. Au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

sursa: INSP

Se observă un număr evident mai mare de cazuri la sexul masculin la 55-64 de ani, respectiv la sexul feminin la 25-34 de ani. „Prin aceasta nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai frecventă la bărbații din grupa de vârstă 55-64 de ani, respectiv la femeile din grupa de vârstă 25-34 de ani, ci doar că acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic”, se arată în raport.

sursa: INSP

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 77 de cazuri (57%). Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (4%). 49 de cazuri (36%) au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 și au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate. Un caz a fost încadrat ca infecție asociată asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul. Pentru 2 cazuri contactul probabil a avut loc în familie, respectiv la locul de muncă (sursa probabilă nu fusese investigată prin secvențiere).
De la 2 cazuri nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei.

Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, subliniază INSP.

sursa: INSP

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Da, nenorocire Mitzo!

  2. Circulă tulpina cum vrea ea, în loc să asculte de „dottore” Moldovan, Rafila, Cercel și muslimul Arahat!

  3. Si cifrele manarite zilnic de DSP.
    Nici testări!
    Acesta va fi valul 3!
    La noi sunt mii de oameni înghesuiți la telegondola, in tren, mall.
    Şoşoaca fara mască!
    Exemplul senatoarei Aur de urmat!
    De cei cu mintea îngustă!
    Imprudentă!
    Nepăsare!
    Cu voia autoritatilor!
    Păcat de campania de vaccinare!
    O sa ajungă o mare risipa de resurse a statului.
    Cine amendează Şoşoaca?
    Cata amenzi s-au încasat in pademie?
    Din cate?

  4. Sa nu ne miram dacă cresc internările in următoarele 2-3 săptămânal de la 7,400 la 13-15000.

  5. Pentru cei ca tine e foarte buna. Grabeste selectia nturala si elibereaza societatea de cei cu deficit cognitiv.

  6. Toata planeta zice ca aceasta varianta de virus nu provoaca o forma mai severa ca celelalt dar incompetentii romani se trezesc sa dezinformeze…
    Tara de tigani.

  7. E varianta inbunatatita(upgradata) SARS-COV-2Nu se raspandeste in toate regiunile. Ocoleste periferiile oraselor si sud-ul Romanica.

  8. OMG! bagati lumea la cotet ! :))

  9. Cum tulpina are un grad de contagiozitate mai mare si e deja dovedita ca prezenta in jumatate din tara- asteptam o crestere a numarului de cazuri de contaminare cu SARS COV 2.Deci se intrevede aproape ca sigur un val trei al pandemiei, mai ales ca acesta e prezent si in vestul Europei.Si dupa vest regula trecutului imediat apropiat spune ca urmeaza estul.Si va urma…
    O luam de la capat cu restrictiile si anchetele epidemiologice de care ne-am dezbarat in ultima perioada pe fond de relaxare.
    Valul al treilea poate fi chiar mai insemnat decat celelalte din punct de vedere numeric,datorita ratei mai mari de transmitere data de tulpina britanica.Studiile prezentate publicitatii arata ca aceasta tulpina are doua riscuri:se transmite mai repede sau in grad mai inalt la copii si tineri(care sunt predominant asimptomatici sau prezinta forme usoare,dar pot transmite cu lejeritate boala la adulti si varstnici)si provoaca forme mai severe ale bolii la varstnici, cu implicatii posibile asupra solicitarii sectiilor ATI si a deceselor.
    Studiile spun ca vaccinurile au eficienta asupra tulpinii UK a virusului,dar vaccinarea de masa anti-COVID este departe de a fi incheiata.
    Se poate intrezari chiar mai devreme de Paste un nou lock-down care ne poatescoate din starea de relaxare in care suntem acum.

  10. Ar putea fi testarea „anonima” o solutie?
    Se ia proba cu voia voluntarului dar fara inregistrarea datelor celui testat.
    Apoi noi stim care e situatia reala iar cei testati vor lua deciziile potrivite.