Inspecția judiciară a deschis al treilea dosar disciplinar pentru judecătoarele Curții de Apel București, Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu / Judecătoarea Panioglu: ”Suntem supuse unei autentice acţiuni de hărţuire” / Ce dosare grele au în lucru judecătoarele
Inspecția judiciară a deschis al treilea dosar disciplinar pentru judecătoarele Curții de Apel București (CAB), Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu, au declarat surse judiciare pentru G4media.ro.
De această dată, cele două judecătoare sunt vizate pentru motivarea deciziei de condamnare la 6 ani de detenție a fostului șef al CNAS, Lucian Duță. Judecătoarele sunt acuzate de utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul motivării și exercitarea funcției cu rea-credință.
În motivare, judecătoarele i-au acuzat pe procurorii Teodor Niță și Gigi Valentin Ștefan de la Parchetul Curții de Apel Constanța că au încercat să îl ajute pe fostul șef al CNAS, Lucian Duță.
Procurorii din Constanța le-au deschis dosar, la plângerea lui Duță, martorilor-denunțători din dosarul fostului șef CNAS, Irina Socol și Radu Enache, cu scopul de a compromite probele din dosarul lui Lucian Duță – au acuzat judecătoare Panioglu și Guluțanu.
Ele au descris acțiunea celor doi procurori ca având ”un vădit caracter penal”. Detalii aici. Inspecția judiciară, nu doar că nu i-a cercetat pe cei doi procurori, ci dimpotrivă le-a deschis dosar disciplinar judecătoarelor.
Judecătoarele CAB, Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu, mai au două dosare disciplinare pe rolul Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM. Au termen chiar mâine, 29 septembrie 2022, la CSM.
Într-unul dintre dosare, judecătoarele sunt acuzate de abaterile disciplinare prevăzute la literele m, o și t ale articolului 99 din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
”m) nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente;
o) nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor;
t) exercitarea funcției cu rea-credință”.
Pentru abaterea disciplinară de la litera t, judecătoarele riscă excluderea din magistratură.
Potrivit unor surse judiciare, dosarul disciplinar vizează cererea DNA de recuzare a judecătorilor CAB Nicoleta Nolden și Aurel Găitan din cazul fostului primar PSD din Pitești, Tudor Pendiuc, și al samasarului de drepturi litigioase, Valentin Vișoiu. Cererea de recuzare a fost admisă de judecătoarele Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu. Cele două au menținut completul inițial format din judecătorii Adina-Adriana Radu şi Alin-Benone Rădiunea. Detalii aici.
Acum, Inspecția judiciară le reproșează judecătoarelor Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu că nu ar fi respins cererea de recuzare formulată de DNA, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.
Judecătoarele Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu mai au fiecare, separat, câte un dosar disciplinar pe rolul Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM pentru întârzieri în motivarea sentințelor. Judecătoarea Guluțanu este acuzată de abaterea disciplinară de la litera r din Statutul magistraților.
”r) neredactarea sau nesemnarea hotărârilor judecătorești sau a actelor judiciare ale procurorului, din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege”.
Iar judecătoarea Panioglu de abaterile de la literele h, r, m și t.
”h) nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor”.
În mai acest an, judecătoarea Daniela Panioglu a fost sancționată deontologic de CSM după ce și-a reclamat șeful de secție de la CAB pentru incapacitate managerială. Sancțiunea de ordin etic o împiedică însă pe judecătoare să candideze la Înalta Curte timp de 3 ani.
Ce spune judecătoarea Daniela Panioglu
”Suntem, eu şi colega mea din completul de apel, împreună ori separat, supuse unei autentice acţiuni de hărţuire, exercitată, în mod sistematic, de inspecţia judiciară, care, în ultimii ani, s-a transformat într-o adevărată inchiziţie a judecătorilor oneşti şi profesionişti, atâţia câţi au mai rămas, după migraţia în masă la pensie, sufocaţi într-un sistem judiciar care se prăbuşeşte.
Inspecţia judiciară a ajuns să cerceteze disciplinar judecătorii pe fondul soluţiilor pe care le emit, transformându-se într-o instanţă de control judiciar situată în afara legii. Discutând cu colega mea din completul de apel, ne-am pus problema dacă nu este mai bine ca, înainte de a emite şi redacta o decizie penală definitivă, să întrebăm inspecţia judiciară dacă nu, cumva, comitem vreo abatere disciplinară. Atât de independent a ajuns să fie judecătorul, după atâta reformă la justiţie.
În perioada de aproximativ 25 de ani în magistratură, nu s-a mai întâmplat ca instituţiile din sistemul judiciar să fie atât de abuzive, fără nici o rezervă, încălcând, pur şi simplu, legea. Judecătorul nu poate fi chemat să ofere explicaţii suplimentare, în afara hotărârii judecătoreşti, iar inspecţia judiciară ar trebui să cunoască legea şi să ştie că cercetarea disciplinară pe fondul soluţiei este interzisă de lege. Nu le mai pasă.
Mai vreau să spun faptul că am ajuns în situaţia în care orice neregulă aş sesiza se transformă în acţiune disciplinară ori deontologică împotriva mea. Prin urmare, nici drept la petiţie nu mai avem. Dar, nu hărţuirea şi abuzul împotriva unui judecător independent contează, ci lezarea imaginii justiţiei, atunci când este adus la cunoştinţa publicului, care are tot dreptul să cunoască adevărul, fenomenul intern de corupţie”, a declarat judecătoarea Curții de Apel București, Daniela Panioglu, pentru G4media.ro.
Cine sunt cele două judecătoare. Ele l-au condamnat pe fostul șef CNAS Lucian Duță la 6 ani de detenție cu executare pentru luare de mită.
Judecătoarea Panioglu a făcut parte și din completul care l-a condamnat pe fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, la 11 ani și 8 luni de închisoare. Ea l-a condamnat și pe omul de afaceri Nelu Iordache la 11 ani și 9 luni de detenție. Acum judecătoarea Panioglu judecă dosarul ”Fraudă la BRD” în care sunt inculpați frații Creștin, oameni de afaceri cu greutate, acționari ai Scandia Sibiu.
Judecătoarea Guluțanu are în lucru dosarul privind confiscarea de la magnatul Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa, pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA. Puiu Popoviciu este condamnat la 7 ani de detenție, dar a fugit la Londra și se află în proceduri de extrădare. Judecătoarea Nadia Guluțanu judecă și dosarul CNAS privind fraudele de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Cine conduce Inspecția judiciară. IJ este condusă de judecătoarea Roxana Petcu, soția unui fostul prefect PSD de București.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
48 comentarii