G4Media.ro

Inspecţia Judiciară a trimis în judecată disciplinară un procuror militar pentru că…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Inspecţia Judiciară a trimis în judecată disciplinară un procuror militar pentru că a distribuit articole negative la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a şefului DNA / Un alt procuror, Bogdan Pîrlog, a avut 19 acțiuni disciplinare, cele mai multe dintre magistrați

Procurorul militar Alexandru Lascu de la Parchetul Militar Cluj – fost şef interimar al Secţiei militare a DNA în mandatului fostuli şef DNA Crin Bologa –  a fost trimis în judecată disciplinară de Inspecţia judiciară (IJ) pentrudesfășurarea de activități cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în public sau în timpul serviciului”, potrivit unui comunicat de presă al IJ.

Fapta procurorului LASCU ALEXANDRU LIVIU de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, la data sesizării delegat în funcția de procuror șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, care, în zilele de 21.10.2021, 6.03.2023 și 17.04.2023 a distribuit pe pagina personală de Faceebok Liviu Lascu trei articole de presă cu temă politică, la primul din ele adăugând și un comentariu propriu, întrunește elementele constitutive ale abaterii disciplinare justificate de către inspectorii judiciari”, se arată în comunicatul IJ.

Procurorul Lascu a postat pe Facebook editoriale ale jurnalistei Ioanei Ene Dogioiu în care aceasta critica faptul că fostul şef al DNA Crin Bologa nu a mai fost propus pentru un nou mandat în fruntea parchetului anticorupţie şi se exprima critic la adresa şefului statului Klaus Iohannis şi a actualului şef al DNA Marius Voineag.

Vezi articolele aici şi aici.

Magistraţi hărţuiţi de Inspecţia Judiciară pentru delict de opinie

În septembrie anul trecut, Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins în unanimitate sesizarea Inspecției judiciare privind sancţionarea disciplinară a cinci judecători pentru delict de opinie în cazul cunoscut sub numele de „Justice Leaks”. Ulterior, Inspecţia Judiciară a atacat decizia CSM la Înalta Curte şi a pierdut definitiv.

Judecătorii Dragoş Călin, Cristi Danileţ, Alina Gioroceanu, Laurențiu Grecu şi Anca Codreanu au fost hărțuiți mai bine de un an după ce discuţiile libere ale acestora pe un forum intern au fost făcute publice. Inspectorii le-au reproșat magistraților că au făcut politică și că au avut aprecieri negative la adresa unor instituții precum CCR. IJ s-a autosesizat după ce, într-o publicație, au apărut fragmente din discuțiile de pe „Forumul magistraților”, un grup de Facebook care adună aproximativ 2.000 de judecători și procurori din toată țara.

Inspecția judiciară a întocmit acțiuni disciplinare și împotriva altor judecători pentru delict de opinie. A fost cazul judecătoarei de la Bihor, Crina Muntean. Ea a fost suspendată timp de 6 luni din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, ca urmare a unei acțiuni disciplinare demarate de IJ, după ce a dezvăluit într-un interviu rețelele de interese din magistratura din Bihor.

Judecătorul Danileț a fost, de asemenea, sancționat de Secția pentru judecători a CSM cu diminuarea salariului cu 5 la sută, timp de 2 luni, pentru o postare pe Facebook în care denunța atacurile PSD la adresa Justiției. Sancțiunea aplicată de CSM ca urmare a acțiunii disciplinare a IJ a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorul Cristi Danileţ a fost exclus de 3 ori din magistratură pentru postări pe Tiktok, a fost suspendat din funcţie, însă a câştigat în instanţă în toate cele 3 cazuri.

Şi judecătoarele Curţii de Apel Bucureşti, Daniela Panioglu şi Nadia Guluţanu, au fost excluse de 4 ori din magistratură pentru diverse presupuse abateri disciplinare, dar au câştigat definitiv în instanţă. Ele au acum pe rolul CSM un al cincilea dosar disciplinar.

Procurorul militar Bogdan Pîrlog: „Deţin recordul în Europa cu 19 acţiuni disciplinare împotriva mea”

Inspecţia judiciară a exercitat acţiunea disciplinară pentru delict de opinie în cazul „Justice Leaks” şi faţă de procurorii Bogdan Pîrlog, Cristian Ardelean şi Alexandru Codreanu. Acţiunea disciplinară împotriva lor a fost respinsă de Secţia pntru procurori a CSM, iar Înalta Curte a confirmat decizia de respingere.

Procurorul militar Bogdan Pîrlog, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, a avut în total 19 dosare disciplinare: 9 dintre ele au fost respinse definitiv de CSM şi Înalta Curte, 2 sunt respinse de CSM, alte 4 sunt suspendate şi încă 4 sunt pe rolul Secţiei în materie disciplinară pentru procurori a CSM. „Deţin recordul în Europa cu 19 acţiuni disciplinare exercitate împotriva mea. Următorul clasat este un polonez cu 15 dosare disciplinare, dar la ei Inspecţia Judiciară a fost desfiinţată aşa că nu are cum să mă mai prindă din urmă”, a declarat Pîrlog pentru G4media.ro

Dublu standard la Inspecția judiciară

În vreme ce magistraţilor incomozi li se deschid dosare disciplinare pentru delicte de opinie, Inspecția judiciară a lăsat nesancționate mai multe judecătoare care și-au exprimat fățiș opiniile politice pe Facebook, a arătat G4media.ro aici.

Ce spun Comisia europeană şi CEDO

Într-un răspuns transmis Asociației Forumul Judecătorilor din România, Comisia Europeană a atras atenția că normele privind libertatea de exprimare a magistraților cu privire la organizarea și funcționarea sistemului judiciar, precum și normele aplicabile conversațiilor private trebuie luate în considerare de Consiliul Superior al Magistraturii.

Baka vs Ungaria. CEDO protejează libertatea de exprimare a magistraţilor

Fostul președinte al Curții Supreme a Ungariei, Andras Baka, a reclamat la CEDO că i s-au încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare. Pe 23 iunie 2016, Curtea de la Strasbourg i-a dat câştig de cauză lui Baka şi a condamnat Ungaria la plata către acesta a unor despăgubiri de 100.000 de euro. Baka s-a plâns de încălcarea libertăţii sale de exprimare (articolul 10 din Convenţie). El a susţinut că a fost înlocuit din funcţie la mijlocul mandatului, în 2012, din pricina atitudinii sale critice față de reforma Justiției din Ungaria după revizuirea Constituţiei de către partidul lui Viktor Orban, FIDESZ. Detalii aici.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. BOGDAN PÂRLOG este un procuror extrem de dubios, de la faptul că se afla ÎNTÂMPLĂTOR prin Piața Victoriei în 10 August, la faptul că este destul de suspecta avansarea lui în funcție așa rapida!
    MALIN BOT ARE UN ÎNTREG „RĂZBOI” CU ACEST PROCUROR DUBIOS , CARE S-A DOVEDIT DE REA VOINȚA SAU IN*COMPETENT ÎN TOATE SPETELE PE CARE LE-A AVUT DE LA ACEST INDIVID.. CARE NU ȘI A FĂCUT TREABA , DEȘI E PLĂTIT REGEȘTE! INTRAȚI PE CANALUL LUI MALIN ȘI AFLAȚI APROAPE TOTUL DESPRE PÂRLOG ĂSTA!

    • @Petrini – Bine, mai, meline, stai jos ca nu ne intereseaza malin bot al tau (bine, stim ca esti chiar tu)

    • @Petrini – PS: vrei si tu cateva vizualizari, nu?

    • @Kafka
      Vizualizări cred că mata dorești, judecând după cât spam ai făcut pe aici.

    • Bun, am inteles care este parerea dvs., eu am alta parere dar…traim intr-o tara libera (deocamdata!), asa ca „fiecare cu a lui”! Dar am si eu o nelamurire: si eu am fost in 10 august 2018 in Piata pana noaptea trarziu insotita de ambii mei copii magistrati amandoi (v-as putea povesti ce si cum a fost acolo…), de ce Prlog ar avea „interzis” sa fi fost in Piata? Statutul magistratilor interzice altceva nu ceea ce sustineti dvs. P.S. Daca dvs. acordati inredere si sustinere acestei I.J. este dreptul dvs., dar asta nu inseamna ca aveti si dreptate.

    • Am mult respect pentru Malin Bot. Si multa incredere.
      Este unul dintre putinii romani demni si curajosi.
      Anonimii nu au voie sa se exprime obraznic despre el. Nici, mai ales, mercenarii.

  2. Sunt voci care spun ca domnul Bogdan Pirlog ar fi oferit mai multe motive pentru a fi considerat îngrozitor de incompetent, sau cumplit de corupt. Cu toate acestea, nu a îndrăznit nimeni să-l sancționeze.

    • Eu cred că noianul asta de acțiuni disciplinare împotriva lui PÂRLOG e făcut anume ca sa-l credibilizeze p’ăsta ca fiind un procuror „rezist” (cum spun mafioții ) când de fapt el este omul sistemului mafiot din justiție care e pus să facă…..NIMIC! Dacă ar fi PÂRLOG un „procuror indisciplinat”, cum se explica ascensiunea lui fulminantă? Întreb!

  3. Dl Pîrlog are toate motivele să dețină recordul în Europa la nivel de plângeri împotriva sa: probabil e și cel mai slab din Europa.

    • Bre, maline, da’ cate conturi ti-ai facut tu pe g4media?

    • @Kafka
      Pe câte site-uri faci spam de postac? Văd că te deranjează această informație.
      Sau ești un interpus al dlui Pîrlog?

  4. Hai că nu mai e mult până la un stat totalitarism, un an!

  5. Justiție capturată.

  6. Baga-mi-as pl in voi cu Ungaria voastra cu tot!

  7. Pai dacă am simpatiza alt partid/politician decât dumnealor, nu cred ca ar fi putea fi obiectivi în caz ca ni s-ar intersecta drumurile. Dacă nu se pot abține din a-si exprima opiniile politice în public, e clar cât de repede își pierd cumpătul în general.

  8. sa fii vazut pe dl. procuror cand a rupt hartiile dactilografiate la pc de dumnealui, ca scria ce voise nu ce spuneam cand ma audia. Documentar Internare Nevoluntara

  9. Raspunsul insitutiei din titlu, de partea procurorului delagat dupa ordonanta 9827/P/2019 de la sect 6 la Curtea de Apel Bucuresti

  10. Raspunsul Inspectiei Judiciare a fost ca abuzul de putere si favorizarea infractorilor de catre procurorului Rocsin Mircea-Bogdan este legal.

  11. Nu am de ales, niciodata nu voi semna acord cu procuratura, dupa ce Jandarmeria Romana mi-a calcat parintii in picioare. Esti cu mine, G4media?

  12. Casa de avocatura Cuculis m-a tradat, veniti miercuri, 22 noiembrie 2023, complet DL1, ora 8.30, Tribunal Bucuresti, contestatie dosar 20450/303/2023. Sedinta publica doar pentru mine si presa romana, daca exista.

    Oana Prisecaru