G4Media.ro

Inspecția Judiciară începe un nou control la DNA. Sunt vizate dosarele în…

Inspecția Judiciară începe un nou control la DNA. Sunt vizate dosarele în care sunt cercetați magistrați

Inspecţia Judiciară va efectua, în perioada 1 august – 1 octombrie, un control tematic la DNA în legătură cu dosarele în care sunt cercetaţi magistraţi, transmite Agerpres.

„Inspecţia Judiciară, prin inspectorii de la Direcţiile de inspecţie judiciară pentru procurori şi, respectiv, judecători, va efectua, în perioada 1 august – 1 octombrie 2018, un control tematic comun privind respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorităţii Judecătoreşti în cauzele de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie vizând magistraţi sau în legătură cu acestea. Verificările vizează perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018. Raportul va fi înaintat Consiliului Superior al Magistraturii până la 5 noiembrie 2018”, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare.

Oficiali din Inspecţia Judiciară au declarat pentru AGERPRES că sunt vizate cele 300 de dosare înregistrate la DNA în care sunt cercetaţi judecători şi procurori.

De asemenea, Inspecţia Judiciară va verifica dacă au existat cazuri de judecători care sunt cercetaţi de DNA şi nu s-au abţinut în a judeca în instanţe dosare întocmite de DNA.

Controlul declanşat de Inspecţia Judiciară vine după ce Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, a susţinut, în proiectul de management depus la Ministerul Justiţiei, că la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de dosare în care sunt cercetaţi magistraţi, dosare ce trebuie înaintate noii secţii care va fi înfiinţată în cadrul Parchetului General.

„Înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie duce la modificarea competenţei DNA cu privire la persoanele care deţin calitatea de judecător sau procuror. Legea nr. 207/2018 prevede şi obligaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a înainta cauzele în care sunt cercetaţi magistraţi, la momentul în care secţia devine operaţională. În prezent, la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de cauze care se află în această situaţie”, se precizează în proiectul de management al lui Marius Iacob.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni, referindu-se la existenţa a 300 de dosare la DNA în care sunt cercetaţi magistraţi, că aşa se poate justifica împotrivirea privind înfiinţarea noii secţii în cadrul Ministerului Public.

„Am aflat şi eu că sunt 300 de dosare care trebuie transferate. Într-o cauză pot fi mai mulţi făptuitori, autori, suspecţi, ce or fi dânşii. La momentul în care va avea loc transferul, sigur vom vedea la ce se referă respectivele cauze. Evident că mi se par şi mie foarte multe, evident că nu am ştiut niciunul dintre noi aşa ceva şi tot evident, cred, este faptul că aşa se poate justifica împotrivirea ca respectiva secţie să se înfiinţeze la Ministerul Public”, a spus Toader.

Legea 207/2018 prevede înfiinţarea în cadrul Parchetului General a unei Secţii pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Toate cozile de topor din IJ trebuiesc arestate și băgate pe carcera alături de fmmdragnea pt hoție și alături de fmmdancila pt prostie si alături de fmmtariceanu pt infracțiunile la care vă puteți gândi.

  2. Pai normal, nevinovatii Costiniu, Barsan si alte cozi de topor bolsevice vor sa arate ca au fost nedreptatiti. Adica e legala spaga, e legal traficul de influenta, e legala incompetenta si e legal sa beneficiezi de salarii de la stat.

  3. Mare durere în sorosimea binomista, asta foloseau dnisti ca să pună presiune pe judecători, șantaj cu dosarele aflate în lucru, marea durere cu secția nou înființată!

  4. Inspectia Judiciara ar trebui sa mearga sa faca o baie ca deja pute tare a PSD….cum miroase PSD-ul? Urat rau, a canalizare si hoit.

    Si daca se decid sa se spele putin ar fi bine sa ia cu ei si CCR-ul, Politia Romana, Jandarmeria etc…ca deja ‘aroma puturoasa’ de PSD se raspandeste accelerat.