G4Media.ro

Inspecția judiciară s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita, instanța care…

Sursa: Captura Al Jazeera

Inspecția judiciară s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita, instanța care a tergiversat 6 ani dosarul Țăndărei până s-a prescris

Inspecția judiciară (IJ) s-a autosesizat și îi verifică pe judecătorii de la Tribunalul Harghita, instanța care a tergiversat 6 ani dosarul Țăndărei până s-a prescris, au declarat pentru G4media.ro surse oficiale din cadrul IJ.

  • ”Confirmăm faptul că Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu. Lucrarea a fost înregistrată la Direcția de inspecție pentru judecători care urmează să efectueze verificări prealabile. Menţionăm faptul că etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind aceea <<de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare>> şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor. Sesizarea e doar pentru judecatori. Dacă în urma verificărilor se stabilește că ar trebui să se facă verificari și față de procurori există procedură în acest sens”, au declarat aceleași surse pentru G4media.ro.

Pe 12 februarie, Tribunalul Harghita i-a achitat pe toți cei 25 de inculpați din dosarul Țăndărei ori instanța a constatat că s-au prescris faptele după 9 ani de procese și după ce a schimbat încadrările juridice. Decizia nu este definitivă, deși dosarul a fost trimis în judecată încă din iulie 2010. Numai la Tribunalul Harghita, procesul s-a judecat din 2013 și au fost 53 de termene.

De exemplu, în cazul unuia dintre liderii grupării, Constantin Radu, zis Titi Aghiotantu, Tribunalul Harghita a decis:

  • ”Achită pe inculpatul Radu Constantin, pentru infracţiunea de „trafic de minori” (…) Achită pe acelaşi inculpat Radu Constantin, pentru infracţiunea de „spălare de bani” (…) Dispune încetarea procesului penal privind pe acelaşi inculpat Radu Constantin, pentru infracţiunea de „constituire a unui grup infracţional organizat” (…), ca urmarea a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (…) Dispune încetarea procesului penal privind pe acelaşi inculpat Radu Constantin, pentru infracţiunea de „nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor” (….), ca urmarea a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia instanței.

Numai că Tribunalul Harghita a schimbat încadrarea juridică pentru grup infracțional organizat în cazul lui Titi Aghiotantu din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de articolul 7 alineatele 1 şi 3 din Legea specială nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate în articolul 367 alineatul 1 din Codul Penal.

Care e diferența. Potrivit articolului 7 alineatele 1 şi 3 din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate:

”(1) Inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.

(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au fost urmate de săvârșirea unei infracțiuni grave, se aplică regulile de la concursul de infracțiuni”.

În vreme ce articolul 367 alineatul 1 din Codul penal spune:

”(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Prin urmare, nu este mirare că instanța a constat că faptele s-au prescris din ce moment ce a schimbat încadrarea juridică dintr- infracțiune pedepsită de legea specială de la 5 la 20 de ani într-una sancționată de Codul penal cu închisoare de 1 la 5 ani.

În plus, Tribunalul Harghita a dispus ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor inculpaţilor.

Povestea dosarului. A fost primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi. Cazul priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi.

În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi băgați la închisoare. La noi, cei 25 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni și acum, după 9 ani de procese, au fost achitați sau instanța a constatat că s-au prescris faptele după ce le-a schimbat încadrările juridice în fapte mai ușoare.

  • „It is simply a travesty. I am saddened and shocked to hear that the case against 25 members of the Tandarei organised criminal network have been dropped and that the case lies in the ashes of the Romanian criminal justice system / E bătăie de joc. Sunt întristat şi şocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai reţelei de crimă organizată din Ţăndărei şi că zace în cenuşa Justiţiei penale din România. Justiţia penală din România a eşuat astăzi. A abandonat victimele, poliţiştii care au lucrat din greu la caz. Şi este un alt fapt care expune România criticilor privind corupţia şi lipsa de respect pentru domnia legii. Repet este o zi tristă pentru Justiţie în România”, a declarat pentru G4media Bernie Gravett, poliţistul englez care a condus ancheta din UK şi România, între timp pensionat.

Culmea e că dosarul Ţăndărei a schimbat legislaţia europeană. După prezentarea dosarului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie. Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România.
Cazul Ţăndărei a fost intens mediatizat în presa românească şi britanică. BBC şi Al Jazeera au relatat despre cazul de trafic de copii.

Citește și

Toți inculpații pentru trafic de copii în UK din dosarul Țăndărei au fost achitați ori faptele s-au prescris după 9 ani de procese în România. Ancheta schimbase legislaţia în Europa. Polițist englez care a lucrat la caz: Este bătaie de joc! Sunt şocat şi întristat!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Manevre ieftine pentru spălat imaginea IJ de aripă executoare a ordinelor PSD.

  2. Nu mai contează, vine sfârşitul României şi îl meritaţi din plin, voi cei care nu aţi ridica un deget să vă apăraţi ţara de PSD.

  3. daca sunt maghiari nu se atinge nimeni de ei.
    ii cheama licuricii unguri pe tariceanu si pe dragnea imediat la ordine.

  4. Explicatia-i mai simpal decit pare: ungurii incurajeaza traficul de copii, ei insisi au practicat acest ‘sport’ pe cind au navalit din Asia. Plus, toate discutiile s-au purtat in maghiara.

  5. amuzanti astia de la IJ

  6. csm-ul este „sindicatul” magistratilor !

  7. Acolo sunt implicati politicieni, multi baieti si fete pentru care infractiunea e a doua lor natura.
    Ce au facut judecatorii ne arata ca voicu si reteaua lui sunt tot acolo.