Inspecția Judiciară, un nou control la DNA. Ce dosare sunt vizate
Inspecţia Judiciară efectuează, începând de luni, un nou control tematic la Direcţia Naţională Anticorupţie, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru. Acesta este încă un control după seria începută acum un an la DNA, acest nou control urmând să verifice achitările definitive înregistrate în perioada 2016 – semestrul I 2017.
(Foto: Inquamphotos/Octav Ganea)
„Începând de azi (luni – n.r.), Inspecţia Judiciară efectuează un control tematic la Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Controlul tematic a fost dispus prin Ordinul inspectorului şef nr. 37/2018, având la bază Hotărârea nr. 686 din 31 octombrie 2017 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru aprobarea Raportului Inspecţiei Judiciare nr. 5.115/IJ/982/DIP/2017 privind eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente, de către conducerea structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurorii şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul acestei direcţii”, a informat Alin Alexandru.
Potrivit acestuia, controlul vizează primirea, înregistrarea şi circuitul lucrărilor având ca obiect achitările definitive înregistrate în perioada 2016 – semestrul I 2017, evidenţa acestor activităţi, verificarea îndeplinirii obiectivelor înscrise în programele de activitate vizând perioada 2016 – semestrul I 2017 referitoare la situaţia achitărilor definitive înregistrate, verificarea situaţiei achitărilor definitive înregistrate în perioada 2016 – semestrul I 2017 la nivelul Secţiei judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie; identificarea în fiecare caz a datei sesizării primei instanţe şi a momentului pronunţării soluţiei definitive, informările privind hotărârile definitive de achitare, întocmite în temeiul Ordinului procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind hotărârile definitive de achitare şi restituire, pronunţate de instanţe şi măsurile dispuse de procurorii cu funcţii de conducere pentru organizarea activităţii privind achitările definitive înregistrate în perioada 2016 – semestrul I 2017.
News.ro amintește că, în urmă cu o săptămână, Inspecţia Judiciară (IJ) a anunţat că face un control la Structura centrală a Direcţia Naţională Anticorupţie. Controlul avea ca obiect „remediere deficienţe” şi era programat să se încheie în 20 aprilie, inspectorii judiciari urmând să verifice dacă au fost remediate problemele constatate la controlul precedent. Raportul de control urmează să fie trimis CSM în 25 mai.
Conform sursei citate, au fost verificate dosarele mai vechi de un an de la data primei sesizări, cauzele repartizate spre soluţionare procurorilor Doru Florin Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga şi comunicările procedurale pentru anul 2016, în cazul soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţă şi rechizitoriu, în privinţa respectării prevederilor art. 145 CPP (informarea persoanei supravegheate).
Reamintim că membrii CSM au decis, în cadrul plenului de joi, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a efectua un control tematic la parchetele care au încheiat protocoale cu Serviciul Român de Informaţii (SRI). Propunerea a fost votată cu opt voturi la şapte.
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control tematic la parchete, în temeiul art. 74 din Legea nr. 317/2004, cu privire la modalitatea de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii. (majoritate: 8 voturi Admitere; 7 voturi Respingere)”, se arată în decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de joi.
Mediafax notează că această propunere s-a aflat pe ordinea de zi după ce a fost amânată la plenul precedent, din 4 aprilie, când vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a anunţat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară, CSM şi Parchetul General au încheiat protocoale cu serviciile, celelalte entităţi din justiţie neavând astfel de protocoale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii